Memorialul 11 Septembrie din New York


Memorialul National 11 Septembrie, comemoreaza victimele atacurilor teroriste asupra cladirilor gemene de la World Trade Center. Memorialul a fost inaugurat la 10 ani de la momentul atacurilor chiar pe locul unde se inaltau turnurile gemene, cele mai inalte cladiri din New York City.

La scurta vreme dupa tragicele atacuri de la World Trade Center au fost initiate o serie de planuri de a crea un memorial pentru comemorarea victimelor cumplitei tragedii. Inca din aprilie 2003, o competitie a fost lansata de catre Lower Manhattan Development Corporation pentru proiectarea unui memorial pe locul fostelor cladiri de la World Trade Center.

Memorialul 11 Septembrie din New York Memorialul 11 Septembrie din New York

In total au existat 5201 de proiecte participante din 63 de tari diferite, iar pe 6 ianuarie 2004 un juriu format din 13 persoane a desemnat drept castigator, un proiect al arhitectilor Michael Arad si Peter Walker. Juriul a apreciat deschiderea proiectului care reuseste sa reprezinte foarte bine lipsa lasata in urma de tragedia din 11 Septembrie.

Proiectul castigator a fost prezentat publicului pe 14 ianuarie 2004. Acesta este reprezentat de o piata memoriala cu o suprafata de 2.5 hectare decorata cu 124 de stejari albi si doua bazine iluminate. Bazinele care marcheaza exact perimetrul fundatiei celor doua turnuri sunt goale si peretii lor formeaza o serie de cascade. Numele celor 2977 de oameni care au murit la 11 septembrie (inclusiv al celor morti in Pennsylvania si in Washington DC) dar si ale victimelor atacului cu bomba din 1993, sunt inscriptionate pe muchea cascadelor. Memorialul a fost inaugurat oficial pe 11 septembrie 2011, la exact 10 ani de la atacurile teroriste si a fost deschis publicului in ziua urmatoare. Memorialul este acum cunoscut sub numele de "9/11 Memorial", cu referinta la data atacurilor teroriste ce s-au petrecut in New York pe 11 septembrie 2001.

Unul dintre copacii plantati in piata memoriala este cunoscut sub numele de "Survival Tree", Copacul Supravietuirii. Acest copac a fost recuperat de sub daramaturile unuia dintre turnuri in octombrie 2001. Plantat inital in anii 70, copacul a fost aproape ars complet, insa avea o crenguta care inca era vie atunci cand a fost dezgropat. Cu ingrijirea primita de la cei din departamentul de parcuri al orasului New York aceasta crenguta a fost salvata si in decembrie 2010 copacul a fost replantat in piata.

Desi planurile initiale erau ca aceasta zona sa nu fie izolata ci integrata cat mai bine cu restul zonei din Manhattan, piata este acum incercuita si turistii au nevoie de un permis pentru a vizita memorialul. Permisele de vizitare sunt gratuite si pot fi achizitionate de pe site-ul oficial, insa exista o taxa de procesare a rezervarii permisului care asigura o vizitare in conditii civilizate.

Transport:
Metrou: Rector street (1,R)

Adresa:
Intrarea se face pe la intersectia dintre Albany Street si Greenwich Street

Orar:
Memorialul se deschide la ora 10:00 si se inchide la 18:00 (iarna) sau 20:00 (vara).

Pret:
Intrarea este libera dar se percepe o taxa de rezervare de 2.00 USD.

Website:
Rezervarea permisului de vizitare se poate face pe site-ul oficial: www.911memorial.org

Vizualizari: 843