Central Park din New York


Central Park este unul dintre locurile din New York care fac din metropola americana un oras in care atatia oameni isi doresc sa traiasca. Parcul de 341 de hectare este situat in Manhattan iar exemplul sau a fost folosit ca model de multe alte orase din jurul lumii. Parcul are mai multe lacuri, teatre, patinoare, fantani, terenuri de tenis, terenuri de basket sau terenuri de joaca pentru copii. Tot aici se gaseste si Central Park Zoo dar si Metropolitan Museum of Art. La sfarsit de saptamana, atunci cand masinile nu au voie sa traverseze parcul, Central Park chiar devine o oaza de liniste intr-un oras aglomerat.

Central Park din New York Central Park din New York

Atunci cand terenului pentru Central Park a fost cumparat de municipalitate in anul 1853, acesta se afla departe de oras, undeva intre New York si satul Harlem. Zone era plina de ferme de porci, mlastini si adaposturi improvizate pentru colonisti. In 1857, orasul New York a organizat un concurs pentru a desemna castigator un proiect pentru acest parc ce trebuia sa rivalizeze cu marile parcuri din Londra sau Paris. Un proiect al lui Frederick Law Olmsted si Calvert Vaux numit “The Greensward Plan” a fost ales castigator.

Planul a fost conceput in stil englezesc cu poienite mari, mai multe lacuri si dealuri. Carari intortocheate pentru pietoni au fost separate de drumurile principale si un numar mare de copaci au fost plantati pentru a se asigura ca din parc nu se vad cladire inalte ale orasului. Pentru a duce la bun sfarsit transformarea acestei zone mlastinoase, mai multe sute de copaci au fost plantati, peste trei milioane de metri cubi de pamant au fost mutate, drumuri si poduri au fost construite si un mare rezervor a fost sapat. A fost nevoie de mai bine de 15 ani inainte ca cei 20.000 de muncitori sa termine lucrarile la Central Park. Imediat dupa finalizarea lucrarilor, Central Park a devenit un loc foarte popular printre cetatenii din New York, atragand milioane de vizitatori in fiecare an. Viziunea lui Frederick Law Olmstead a fost crearea unui loc unde oamenii pot veni sa mediteze si unde se pot relaxa, un adevarat experiment social unde oameni din toate clasele sociale pot interactiona - o idee destul de revolutionara la acea vreme.

Dupa numirea lui Robert Moses in 1934 in functia de comisar al parcurilor din New York, orientarea dezvoltarii parcului s-a schimbat din relaxare spre recreere. In cei 26 de ani in care acesta a fost comisar, au fost construite multe terenuri de sport si de joaca in Central Park. Tot in aceasta perioada a fost renovata gradina zoologica si au fost amplasate mai multe sculpturi, inclusiv “Alice in Wonderland”. Dupa plecarea din functie a lui Moses in anul 1960, Central Park a inceput sa se degradeze. Graffiti-urile, gunoiul si criminalitatea ridicata au inceput sa ii indeparteze atat pe new yorkezi cat si pe turisti de Central Park. In anii 1970, parcul chiar a devenit un simbol al declinului prin care a trecut metropola americana.

Lucrurile au inceput sa se schimbe in 1980 cand un grup de cetateni au fondat o organizatie de conservare a parcului. Impreuna cu municipalitatea au inceput un proiect de renovare cu o valoare de 50 de milioane de dolari. Mai multe zone din parc printre care se numara Sheep Meadow si Bethesda Terrace au fost restaurate. Trei oameni au fost angajati pentru a indeparta graffiti-urile si acestia au avut nevoie de trei ani pentru a duce la bun sfarsit aceasta treaba. Criminalitatea a fost redusa drastic cu ajutorul unui numar semnificativ de politisti.

Multumita acestor eforturi combinate ale primariei si ale unor grupuri private, Central Park este astazi o zona relativ curata si sigura; parcul este vizitat de peste 30 de milioane de oameni in fiecare an.

Ce este de vazut in Central Park?

In Central Park se pot face o multime de lucruri - exista terenuri de sport la tot pasul - insa cele mai interesante locuri pot fi vazute in jumatatea sudica unde pot fi admirate cateva cladiri istorice, statui, monumente, poduri si desigur multa verdeata. Vegetatia din anumite zone ale parcului este destul de salbatica iar in alte zone este foarte ingrijita. Parcul are 18 intrari, fiecare dintre ele avand numele sau. Mai multe dintre portile de intrare in Central Park sunt foarte frumos ornate; printre ele se numara Vanderbilt Gate, Engineers’ Gate si in special Merchants’ Gate.

Central Park Zoo - Multi turisti intra in Central Park prin Scholars’ Gate din Grand Army Plaza, in apropiere de Fifth Avenue. Aceasta intrare duce spre un mic iaz cu un pod superb de piatra. Nu departe de acest loc se gaseste una dintre cele mai populare atractii din Central Park: Central Park Zoo. Gradina zoologica este impartita in mai multe regiuni cum ar fi zona tropicala sau cea polara. Printre atractiile gradinii zoologice se numara ursi polari, leoparzi albi, panda rosii sau pinguini. Chiar langa Central Park Zoo se gaseste Tisch Children’s Zoo, unde copiii pot vedea si atinge animale domestice.

Laptaria - este o cladire micuta si pitoreasca in stil Victorian ce a fost construita in 1870. Astazi ea gazduieste centrul de turism din Central Park, locul de unde puteti lua harti, ghiduri, suveniruri si puteti obtine informatii la zi despre evenimentele ce urmeaza sa aiba loc in Central Park. Laptaria este situata pe o fosta pasune, unde vacile pasteau de zor pentru a da lapte proaspat copiilor din oras - de aici si numele cladirii.

Bethesda Terrace - mergand pe The Mall, un bulevard larg incadrat de ulmi americani, duce de la Laptarie la Bethesda Terrace, una dintre atractiile arhitectonice din Central Park. Terasa are o arcada centrala flancata de doua scari ce duc intr-o piateta. Punctul central al acestei piatete este Fantana Bethesda, asezata aici in 1873. Statuia de pe fantana, Ingerul Apelor a fost creata in 1842 de Emma Stebbins pentru a comemora inaugurarea sistemului de distributie a apei care pentru prima data oferea orasului New York, apa potabila. De pe Bethesda Terrace se poate vedea Lacul si Loeb Boathouse, locul de unde se pot inchiria barci cu vasle sau chiar gondole.

Statui - pasionatii de barci cu telecomanda se aduna mereu la Conservatory Water, un iaz aflat la est de The Lake. Aici se gasesc doua statui care sunt foarte populare printre cei mici. In partea vestica a iazului se gaseste statuia lui Hans Christian Andersen, in timp ce o alta statuie a lui Alice in Tara Minunilor se gaseste in partea de nord. Copii adora sa se catere pe ciuperca uriasa de aici. O alta statuie cunoscuta din Central Park este cea a lui Balto, un caine husky siberian care in 1925 a tras la sanie prin Alaska pentru a livra serul necesar stoparii unei epidemii de difterie.

Sheep Meadow si Marele Gazon - In apropiere de the Mall se gaseste una dintre ele mai mari zone deschise din Central Park: Sheep Meadow o parte din Central Park foarte populara printre cei carora le place sa faca plaja vara. The Great Lawn - marele gazon - este inca si mai mare decat Sheep Meadow. Gazonul oval a fost creat in 1937 si foloseste la gazduirea a numeroase concerte in aer liber pe timpul verii.

Muzeul Metropolitan si Acul Cleopatrei - cel mai important monument din Central Park este Acul Cleopatrei, un obelisc egiptean autentic aflat in apropiere de Marele Gazon. Obeliscul inalt de 20 de metri din granit a fost prima data ridicat la Heliopolis si mai tarziu mutat in Alexandria. La jumatatea secolului al 19-lea a fost donat Statelor Unite de catre Egipt. Obeliscul se gaseste langa Muzeul Metropolitan de Arta, unul dintre cele mai importante muzee, cu o colectie enorma de arta din intreaga lume ce acopera perioada din preistorie pana in zilele noastre.

Strawberry Fields - este o gradina memoriala situata langa intrarea in Central Park de pe strada 72. A fost creata in onoarea lui John Lennon, cel care a fost impuscat mortal in fata la Dakota Apartments, locul in care locuia. Gradina in forma de lacrima a fost inaugurata in 1985 si se doreste un omagiu adus pacii. Numele l-a primit dupa cantecul formatiei Beatles scris de John Lennon. Celebrul mosaic pe care se gaseste cuvantul “Imagine” (un alt cantec celebru al lui Lennon) a fost daruit de orasul italian Napoli.

Shakespeare Garden - a fost creata in 1913 sub numele de Garden of the Heart. Trei ani mai tarziu, la implinirea a 300 de ani de la moartea lui Shakespeare, i-a fost dedicata celebrului dramaturg englez. Gradina contine plante ce au fost mentionate in piesele de teatru ale lui Shakespeare. Niste trepte fac legatura intre gradina si Swedish Cottage, o replica a unei scoli suedeze din secolul al 19-lea. Cladirea a fost transportata in Philadelphia cu ocazia Expozitiei Internationale din 1876 si in cele din urma a sfarsit in Central Park.

Informatii despre vizita la Empire State Building

Transport:
Metrou: 59th Street - Columbus Circle (A,B,C,D,1,2).

Adresa:
zona dintre 5th si 8th Avenue si strazile 59 si 110.

Preturi:
Intrarea in Central Park este gratuita.
Central Park Zoo: 18.00 USD pentru adulti.

Orar:
deschis zilnic intre 06:00 AM - 01:00 AM.

Vizualizari: 1521