Times Square din New York


Times Square, cea mai aglomerata piata din New York este cunoscuta pentru teatrele de pe Broadway, pentru cinematografe si pentru panourile publicitare imense. Este unul dintre acele locuri care au ajutat New York sa obtina titulatura de “Orasul care nu doarme niciodata”.

La sfarsitul secolului al 19-lea, New York City se extinsese pana la strada 42 iar zona in care se afla Times Square devenise centrul vietii sociale a orasului. In 1904, New York Times a construit Turnul Times pe strada 43, chiar langa Broadway, pentru a inlocui vechiul sediu din centru. Piata din fata cladirii a fost numita Piata Longacre, dar la scurt timp dupa aceea a primit numele pe care il poarta si in prezent: Times Square. Astazi acest nume este folosit pentru a defini zona dintre strazile 40 si 53 si bulevardele 6 si 9.

Times Square din New York Times Square din New York

Inaugurarea noului sediu al ziarului New York Times din Times Square nr. 1 a fost celebrata printr-un foc de artificii, dand astfel nastere unei traditii care este pastrata si in zilele noastre. Celebra bila din Times Square care este coborata in fiecare Ajun al Anului Nou a fost folosita pentru prima data pe 31 decembrie in 1907. Aceasta ceremonie a fost tinuta in fiecare an de atunci, existand doar doua exceptii in 1942 si 1943, din cauza razboiului. Design-ul bilei a fost modificat de mai multe ori de-a lungul timpului, iar ceremonia de coborare a acestei bile este urmarita anual de un milion de oameni de pe strazile New York-ului si de peste un miliard cu ajutorul mijloacelor mass-media.

La inceputul Primului Razboi Mondial, Times Square era centrul asa numitului District al Teatrelor si atragea deja un numar foarte mare de vizitatori. Numarul mare de oameni care veneau aici au facut din Times Square un loc ideal pentru panouri publicitare. In 1917, primul mare panou electric a fost instalat. Unsprezece ani mai tarziu, primul panou electric animat a fost amplasat aici pentru a anunta victoria lui Herbert Hoover in alegerile prezidentiale. Panourile au devenit o atractie turistica in sine; sunt atat de importante incat acum regulile de urbanism impun cladirilor din zona sa fie acoperite cu anunturi.

In anii treizeci, Marea Criza Economica a dus la un declin rapid al numarului de spectatori ce veneau la teatrele de pe Broadway. Multe afaceri au nevoite sa isi inchida portile si au fost rapid inlocuite de baruri de strip tease si peep show. Zona a continuat sa atraga multi vizitatori si dupa Razboi, teatrele au inceput sa infloreasca din nou. La sfarsitul anilor saizeci, zona a inceput sa decada si pe la jumatatea anilor saptezeci, turistii chiar evitau Times Square, care devenise o zona urata dominata de crima organizata si de traficul de droguri.

In anii optzeci au fost inaintate diferite propuneri de dezvoltare a zonei, cu rezultate aproape inexistente. Acest lucru s-a schimbat radical un secol mai tarziu, cand compania Walt Disney a deschis un magazin Disney in Times Square. Acest lucru a atras mai multe afaceri care se adresau familiilor, reusind sa transforme zona intr-una asematoare restului orasului New York - o zona mult mai sigura decat la inceputul anilor nouazeci. Times Square a devenit astfel din nou un magnet pentru turisti si un adevarat centru al vietii agitate din orasul New York.

Pentru aproape intreaga sa existenta, Times Square nu a fost nimic mai mult decat o mare intersectie plina de masini, insa acum trece printr-un proces de refacere si transformare intr-o zona pietonala cu tot felul de piatete ce vor inlocui zonele de asfalt. Proiectul de re-amenajare a zonei a inceput in 2012 si se va finaliza in 2016.

Multi turisti si localnici vin in Times Square pentru atmosfera de aici si pentru spectacolul oferit de panourile publicitare, insa sunt si multe restaurante sau magazine, peste 100 la numar, care la randul lor atrag un numar mare de vizitatori. Times Square este insa cunoscuta in special pentru spectacolele de teatru si multi turisti vin pentru a asista la un show pe Broadway. Time Square este si locul unde se gaseste sediul central al MTV, iar celebra emisiune “Good Morning America” a postului ABC se difuzeaza din sediul postului de televiziune situat la intersectia dintre strada 44 si Broadway.

Cea mai celebra cladire din piata este fara indoiala cladirea Paramount. Aceasta cladire a gazduit Paramount Theatre unde staruri ca Fred Astaire, Bing Crosby si Frank Sinatra au oferit reprezentatii de neuitat. Din pacate Paramount Theater a fost demolat si cladirea Paramount este astazi in principal o cladire de birouri.

Un alt fost teatru, Embassy Theater, este astazi sediul Centrului de Turism dedicat chiar celebrei piete Times Square. Aici turistii pot obtine informatii despre spectacolele si evenimentele ce au loc pe Broadway si tot aici se gaseste si un mic muzeu care prezinta vizitatorilor franturi din istoria bogata cu care Times Square se mandreste. Astazi piata este considerata cel mai vizitat obiectiv turistic din lume - fiind vizitata de aproape 40 de milioane de turisti anual.

Informatii utile pentru vizita in Times Square din New York

Transport:
Metrou: 42nd Street - Times Square.

Adresa:
zona dintre strazile 40, 53 si Bulevardele 6 si 9.

Vizualizari: 1581