Palais de Justice - Palatul de justitie din Bruxelles


Palais de Justice, in traducere Palatul de Justitie, este curtea suprema a Belgiei. Este situat intr-o zona frumoasa a orasului, in cariterul Saint Gilles, la capatul strazii numite Avenue Louise. Locatia permite niste vederi panoramice superbe asupra orasului aflat in vale. Cladirea ofera o priveliste asemanatoare cu cea care se poate vedea dintr-un turn inalt de paza. Proiectul acestui palat monumental nu a fost primit cu bratele deschise de toata lumea, fiind unul foarte controversat.

Palatul de justitie din Bruxelles Palatul de justitie din Bruxelles

Cu peste 20.000 de metri patrati, cladirea a fost proiectata de arhitectul Joseph Poelaert, care a murit cu 4 ani inainte de terminarea lucrarilor in anul 1883. Stilul cladirii este unul descris ca asiro-babilonian, un mixt de mai multe stiluri. Cladirea este de aproximativ trei ori mai mare decat Palatul Regal si a fost comandata de Leopold al II-lea, unul dintre primii regi ai Belgiei. Constructia a durat peste 20 de ani si a costat aproximativ 300 de milioane de dolari in bani actuali. Se presupune ca este cea mai mare cladire construita in intreaga lume in secolul al XIX-lea.

Principalul motiv pentru care Palais de Justice din Bruxelles a fost un proiect atat de controversat a fost faptul ca 3000 de case din zona Marolles-Sablon au trebuit demolate pentru a ii face loc. Oamenii din zona au fost extrem de furiosi. La inaugurarea cladirii au existat proteste iar termenul de arhitect aproape ca a cazut in derizoriu, capatand o conotatie negativa.

Din afara Palais de Justice este o imensa cladire gri cu multe coloane si un mare dom auriu. Un lift de sticla aflat la capatul podului duce la baza dealului in Marolles, de unde taranimea si clasa muncitoare din trecut priveau in sus spre simbolul justitiei. Liftul de sticla ofera si el o priveliste frumoasa iar folosirea sa este gratuita.

Transport:
Metrou – statia Louise
Tramvai – 92, din centrul orasului spre Place Louise.

Adresa:
Place Poelaert Bruxelles, Belgia.

Orar:
desichis de luni pana vineri de la 9:00 AM la 17:00 PM ; inchis in iulie.

Pret:
Intrarea este gratuita.

Vizualizari: 360