Torre Agbar - Turnul Apelor din Barcelona


Finalizata in iulie 2005, cladirea cunoscuta sub numele de Torre Agbar este una dintre cele mai noi senzatii ce poate fi vazuta in orizontul Barcelonei. Forma sa deosebit de interesanta si design-ul original au generat initial o multime de discutii si disensiuni.

Noul sediu pentru Aguas de Barcelona (Agbar), compania municipala de apa, Torre Agbar se ridica spre cer, cu cele 34 de etaje ale sale si o inaltime de 142 de metri. Torre Agbar a fost proiectat de francezul Jean Nouvel, iar arhitectul a declarat despre creatia sa ca turnul este "un ecou indepartat al vechilor obsesii catalane, purtate de vanturile care sufla de pe Montserrat". Adesea asemanat cu un gheizer, Torre Agbar a fost inspirat de mostenirea arhitecturala a lui Antoni Gaudi, omul care si-a lasat cel mai puternic amprenta asupra acestui oras.

Torre Agbar din Barcelona Torre Agbar din Barcelona

Din punct de vedere tehnic, cladirea este formata din doi cilindri non-concentrici ovali, acoperiti de o cupola de sticla si otel. Nu exista coloane interioare ale structurii, ci mai degraba, scarile care deservesc cladirea si cele de urgenta, sunt localizate in miezul central din beton.

In vreme ce interiorul este cu siguranta interesant din punct de vedere structural, exteriorul este cel care fascineaza trecatorii ce incearca sa-si croiasca drum spre autostrazile din Barcelona. Primul strat care acopera structura de beton este de aluminiu lustruit in albastru, verde si gri. Cel de-al doilea strat, care adauga o stralucirea irizata a cladirii, este format din 59619 bucati de sticla din cea mai limpede.

Exista 4.400 de ferestre dotate cu niste jaluzele care se inclina in diferite directii pentru a bloca orice lumina directa a soarelui. Noaptea, turnul devine inca si mai fascinant, cu 4.500 de lumini galbene, albastre, roz si rosii care ii coloreaza intregul exterior in cel mai frumos mod cu putinta.

Torre Agbar din Barcelona noaptea Torre Agbar din Barcelona noaptea

Douazeci si opt din cele treizeci si patru de etaje ale cladirii sunt in prezent utilizate pentru birouri si inca trei etaje gazduiesc componentele tehnice ale cladirii. O cantina ocupa un etaj intreg, un altul are doar sali de conferinte, si un alt etaj din turn este destinat unei zone de observatie. Patru etaje subterane contin un auditoriu si spatii destinate parcarilor. Platforma de observatie de la ultimul nivel nu este din pacate deschisa spre vizitare.

Adresa:
Avinguda Diagonal 209-211, Barcelona

Transport:
Metrou: statia Glories (L1).

Orar:
Turnul este iluminat dupa urmatorul program:
Iarna: Vineri, sambata si duminica: 20:00 - 23:00
Vara: Vineri, sambata si duminica: 21:00 - 00:00

Vizualizari: 1507