Arcul de Triumf din Barcelona


Arcul de Triumf din Barcelona este un arc de triumf construit din caramida colorata in stil mudejar - stil arhitectonic specific maurilor ramasi in teritoriile crestine dupa "Reconquista". Arcul, proiectat de arhitectul catalan Josep Vilaseca, este decorat cu un numar mare de statui si basoreliefuri.

Deosebitul Arc de Triumf din Barcelona a fost construit pentru Expozitia Universala din anul 1888, care a avut loc in Parc de la Ciutadella. Arcul de Triumf, situat la capatul unei promenade extinse, a servit drept intrarea principala la expozitie.

Arcul de Triumf din Barcelona Arcul de Triumf din Barcelona

Proiectul lui Josep Vilaseca se deosebeste de alte opere similare - in special de Arcul de Triumf din Paris - prin caramida colorata in stil mudejar, un stil ce-si are originea in arhitectura maura. Arcul este decorat cu sculpturi in piatra iar frontispiciul, opera lui Josep Reynes arata orasul Barcelona intampinandu-si vizitatorii. Cealalta parte a arcului ce infatiseaza o ceremonie de premiere este proiectata de Josep Llimona.

Arcul este decorat si cu un basorelief care prezinta un blazon pe care sunt prezente toate emblemele provinciilor spaniole sub o coroana. Tot pe arc sunt prezente si 12 statui de femei ce simbolizeaza celebritatea.

La Arcul de Triumf ce se gaseste pe Passeig Lluis Companys, poate fi usor accesibil cu ajutorul metroului pana la statia Arc de Triomf. Se afla la mica distanta de mers pe jos de Parc de la Ciutadella.

Vizualizari: 1709