Cosmo Caixa - Muzeul de Stiinte din Barcelona


CosmoCaixa a fost inaugurat in septembrie 2004 si este Muzeul de Stiinte din Barcelona. Aici vizitatorii pot afla lucruri interesante despre evolutionism prin intermediul unor exponate interactive sau pot sa paseasca intr-o padure tropicala recreata in cadrul muzeului.

Muzeul este gazduit de o foarte frumoasa cladire de caramida, proiectata de arhitectul catalan Josep Domenech i Estapa in stil Modernista. Cladirea a servit drept azil pana in 1979, cand a fost renovata de catre Jordi Garces si Enric Soria pentru a gazdui Muzeul de Stiinta al orasului, care si-a deschis portile in 1981.

Piata Stiintei de la Muzeul de Stiinta Cosmo Caixa din Barcelona Piata Stiintei de la Muzeul de Stiinta Cosmo Caixa din Barcelona

In anul 2004, complexul ce gazduieste muzeul a fost transformat dramatic printr-o expansiune majora ce a dus la o crestere de patru ori a dimensiunii sale. Noul muzeu de stiinta - numit CosmoCaixa dupa sponsorul acestuia Fundatia Caixa - este in mare parte situat in subteran. Deasupra solului este o piata spatioasa, cunoscuta sub numele de Piata Stiintei. Lucrarile de largire a complexului au urmat un design modern, ce a fost creat de arhitectii Robert si Esteve Terradas, folosindu-se in principal sticla si otel.

Dupa intrarea in muzeu prin cladirea istorica in stil Modernista, sunteti ghidati de o rampa elicoidala care formeaza spirale in jurul unui copac foarte inalt ce conduce vizitatorii de la parter la nivelul -5, locul unde se afla cele mai importante exponate.

Expozitia permanenta cea mai spectaculoasa este cunoscuta sub numele de Bosc Inundat sau Padurea Inundata, o recreere a unei jungle tropicale. O echipa a fost trimisa in Brazilia pentru a putea contribui la o recreere realista a unei zone inundate de peste o mie de metri patrati. Ea are un ecosistem bogat format din aproape o suta de specii diferite de plante, precum si pesti, aligatori, anaconde, broaste si multe alte animale. Prin sticla, vizitatorii pot vedea viata subacvatica si subterana si pot chiar sa paseasca in interiorul padurii.

Padurea tropicala inundata, recreata la Cosmo Caixa din Barcelona Padurea tropicala inundata, recreata la Cosmo Caixa din Barcelona

Sala principala a etajului care se afla cel mai jos este sala Matter, locul unde muzeul prezinta principiul conform caruia orice parte a realitatii poate fi explicata prin stiinta. Aici o mare expozitie prezinta intreaga evolutie de la inceputul Universului. Legile fundamentale ale naturii sunt explicate prin exponate interactive. Puteti vedea cum functioneaza gravitatia, haosul, undele si alte fenomene naturale.

Mur geologic (Peretele Geologic) ilustreaza istoria geologica aratand vizitatorilor sapte sectiuni de roci autentice - ce au in total peste o suta de tone in greutate - din diferite zone din lume.

Muzeul are si o piata mare in aer liber - Placa de la Ciencia - cu un iaz si o gradina. Piata, care se invecineaza cu restaurantul muzeului, este deschisa pentru public. Aceasta este accesibila direct din muzeu si din strada Quatre Camins, cea din spatele muzeului.

Informatii utile despre vizita la Muzeul Stiintei, Cosmo Caixa din Barcelona

Adresa:
Isaac Newton, 26, Barcelona

Transport:
Metrou: Av Tibidabo (L7)
Autobuz: 17, 22, 58, 73, 75, 60 si 196 - Avda. Tibidabo / FFCC.

Orar:
de marti pana duminica de la 10:00 la 20:00; inchis in zilele de luni.

Preturi:
Adulti: 3.00 €
Copii sub 6 ani - gratuit.

Vizualizari: 1249