Muzeul National Rijksmuseum din Amsterdam


Rijksmuseum din Amsterdam este cel mai mare muzeu de arta si istorie din Olanda. Avand aproape un milion de obiecte de arta in colectia permanenta, acest muzeu imens atrage sute de mii de turisti anual si este unul dintre cele mai populare atractii culturale si artistice din oras.

O parte dintre exponate sunt prezente mereu in cadrul muzeului in vreme ce multe piese de valoare calatoresc spre diferite destinatii pentru a face parte din expozitiile temporare de la unele dintre cele mai mari muzee din lume.

Muzeul National Rijksmuseum din Amsterdam Muzeul National Rijksmuseum din Amsterdam

Istoria cladirii si Muzeului National Rijksmuseum

Rijksmuseum si-a deschis prima data portile in 1800 sub numele de Galeria Natioanala de Arta (Nationale Kunstgallerij). Ulterior, muzeul a fost mutat in mai multe locatii pana cand a fost mutat in Amsterdam prin decretul Regelui Olandei Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon. Numele sau de atunci era Muzeul Regal insa si-a primit numele actual de la Regele Willem I pentru ca mai apoi sa fie si mutat in cladirea actuala.

Deschisa in 1885 si proiectata de arhitectul olandez Petrus J.H. Cuypers, cladirea in care se afla Rijksmuseum a fost construita in stil gotic si renascentist si trebuia sa fie suficient de mare pentru a putea gazdui diferitele colectii ce ajunsesera in posesia muzeului.

Intre anii 1906-1909 si 1913-1916, noi apiri au fost adaugate cladirii pentru a gazdui colectia de arta din secolul al XIX-lea. In anii 1950, parti din curtea muzeului au devenit si ele zone expozitionale. In timpul renovarilor care au avut loc pana in 2009, curtile au fost restaurate si a mai fost adaugata o anexa foarte moderna.

Colectia de arta de la Rijksmuseum

Rijksmuseum este un muzeu care poate fi alaturat cu usurinta celor mai mari muzee de arta din lume iar colectia sa este prezentata intr-un mod interesant. Turistii pot face o adevarata calatorie in timp si pot admira cele 8000 de exponate din 80 de camere care practic prezinta 800 de ani de istorie si arta olandeza.

Desi la Rijksmuseum pot fi admirate opere din toata lumea si apartinand multor genuri artistice, cea mai celebra parte a colectiei muzeului este formata din numeroasele capodopere din secolul al XVII-lea apartinand scolii marilor maestri olandezi. Muzeul are in colectia sa nu mai putin de 20 de opere superbe ale lui Rembrandt, asta pe langa alte opere ale unor artisti cum ar fi Vermeer, Hals sau Steen.

In vizita la Rijksmuseum, veti putea admira si operele altor pictori olandezi, datand din secolul al XV-lea pana in secolul al XIX-lea, dar si lucrari de arta ale altor mari maestri din intreaga lume.

Pe langa capodoperele artistilor olandezi, vizitatorii pot afla lucruri interesante despre istoria Olandei prin intermediul unor exponate si artefacte apartinand acestui popor si care dateaza din Evul Mediu pana in secolul XX. Vizitatorii pot de asemenea admira o serie de sculpturi si obiecte de arta decorativa in mai multe sali. Veti putea vedea si portelanuri, piese de mobilier, lucrari in sticla, bijuterii, costume, obiecte de bronz si cupru dar si multe altele.

Colectia de manuscrise de la Rijksmuseum este una dintre cele mai mari din Olanda, desi multe dintre ele nu sunt mereu expuse datorita fragilitatii lor. Cu toate acestea in permanenta exista unele manuscrise in expozitii temporare care dureaza cateva luni. De asemenea colectia de la Rijksmuseum de arta orientala pe hartie este una dintre cele mai interesante din lume.

Exista la Rijksmuseum o sectiune de arta asiatica unde China, Japonia, India si Indonezia sunt tarile cele mai bine reprezentate. Fiecare exponat din aceste tari este diferit in felul sau si puteti admira opere de arta facute din piatra indoneziana sau din portelan chinezesc.

Ce trebuie sa vedeti neaparat in vizita la Rijksmuseum

  • Rondul de noapte. Poate cea mai celebra opera de arta a lui Rembrandt van Rijn, recunoscuta in intreaga lume.
  • Galeria de onoare. Aici sunt expuse tablourile marilor maestri olandezi, inclusiv opere ale lui Frans Hals, Jan Steen, Vermeer si Rembrandt. Chiar daca nu aveti prea mult timp de pierdut pentru a vizita acest muzeu vast, aici este locul unde puteti cele mai frumoase capodopere din Epoca de Aur a Olandei.
  • Casele de papusi. Aceasta zona expozitionala prezinta viata in Epoca de Aur si aici puteti explora aceste case pentru papusi vechi de cateva secole. Cea mai veche dintre ele dateaza din 1676.
  • Colectia de ceramica de Delft. Rijksmuseum are o superba colectie de vase din ceramica de Delft. Aceasta ceramica este cunoscuta pentru nuantele deosebite de albastru iar colectia de la Rijksmuseum contine o multime de obiecte de la seturi de ceai pana la vaze.

Rondul de Noapte de Rembrandt van Rijn Rondul de Noapte de Rembrandt van Rijn

Aripa Philips

Muzeul organizeaza periodic expozitii in aripa Philips unde sunt prezentate opere din propria colectie dar si imprumutate de la alte muzee din Olanda si din restul lumii. In aripa Philips exista si o cafenea si tot de aici puteti cumpara cataloage, carti sau suveniruri legate de expozitiile in desfasurare in acel moment.

Informatii practice despre vizita la Muzeul National - Rijksmuseum

Programorele de operare

Zilnic 9:00-17:00

Preturibilete de intrare

Adulti: € 19.00
Sub 18 ani: Gratuit
EYCA Card: € 9.00
Museumkaart, I AMsterdam, ICOM: Gratuit.

Pentru orice fel de bilet este nevoie de rezervare in prealabil. Exista trei rute principale ce pot fi urmate pentru a vedea toate exponatele importante din Rijksmuseum.

Locatieadresa si transport

Adresa: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam.

Transport: puteti ajunge cu M52 de la Gara Centrala (2 statii).

Vizualizari: 1117