Coffeeshop, cafenele fara cafea in Amsterdam


In Amsterdam, "coffeeshop" este locul in care canabisul este vandut si fumat in mod liber in timp ce un "cafe" este locul unde poate fi bauta o cafea sau un ceai. Coffeeshop-urile pot avea in mod legal pana la 500 de grame de marijuana si pot vinde pana la 5 grame unui adult peste 18 ani.

Legile olandeze privind substantele halucinogene impart drogurile in doua categorii – droguri usoare si droguri cu risc ridicat. In timp ce drogurile cu grad ridicat de risc (cocaina, LSD, morfina, heroina) sunt interzise ca si in alte tari, drogurile usoare - canabisul in toate formele sale (marijuana, hasis, ulei de hasis) au fost legiferate pentru consumul propriu.

Coffeeshop in Amsterdam
Coffeeshop in Amsterdam

Exista multe tipuri de coffeeshopuri in Amsterdam, unele foarte relaxante, altele mai pline de viata cu un decor psihedelic sau muzica zgomotoasa. In cafenele nici un fel de agresiune nu este tolerata, insa totul este permis atata vreme cat si cel de langa se simte bine. Nu este recomandat sa stati pur si simplu intr-un coffee shop, fara sa consumati ceva; bauturi racoritoare si snack-uri pot fi cumparate de la bar insa foarte putine cafenele au si licenta de alcool. Puteti fuma “iarba” proprie, trebuie doar sa cumparati ceva si din coffeeshopul in care stati.

Iata cateva reguli care trebuiesc respectate in toate coffeeshopurile: varsta minima este de 18 ani, fara alcool, fara droguri cu grad mare de risc, nu aveti voie sa vindeti nimic, fara telefoane mobile (in unele coffeeshopuri) si de asemenea este interzis sa deranjati alti clienti in orice fel.

Fiecare coffeeshop ofera mai multe feluri de marijuana si hasis, iar de obicei exista un meniu din care puteti alege. Preturile variata in functie de calitate (in jur de 5 euro pe gram) - trebuie sa fiti atenti pentru ca marfa locala are efecte puternice. Puteti intreba oricand personalul despre taria drogului si efectele generale la care va puteti astepta. De asemenea puteti cere o pipa; hartie pentru tigari si filtre sunt de asemenea disponibile in multe coffeeshopuri.

In Amsterdam are loc un eveniment important dedicat fumatului numit "High Times Cannabis Cup" care are de obicei loc in noiembrie. Data de desfasurare difera de la an la an si de obicei este stabilita in timpul verii.

Coffeeshopurile nu au voie sa isi faca reclama, dar le veti gasi la tot pasul prin centrul orasului dar si la margine. Printre cele mai cunoscute coffeeshopuri se numara: Baba Coffeeshop, Grasshopper Coffeeshop, Coffeeshop The Rookies, Coffeeshop Mellow Yellow si altele. In Amsterdam puteti gasi harti cu toate coffeeshopurile din oras la oficiile de informare turistica.

Politica olandeza privind drogurile este unica in lume.

Aceasta politica este ghidata de o idee conform careia fiecare om poate decide asupra unor probleme care privesc sanatatea sa. Olandezii considera aceasta regula ca fiind fundamentala; sunt una dintre singurele tari din lume care accepta ideea sinuciderii controlate (eutanasie) pentru pacientii in stadiu terminal. O alta idee ce guverneaza societatea din Olanda si se regaseste in politica privind drogurile, este convingerea ca ascunderea unor fenomene sociale negative nu le va face sa dispara ci din contra le va acutiza, deoarece atunci cand sunt ascunse sunt mult mai greu de influentat si controlat. Aplicand aceste idei in legislatia privind drogurile, olandezii incearca atat cat este posibil sa scoata in afara ariei infractionale consumul de droguri usoare, facand din acest lucru o problema individuala, nu o problema a aparatului legislativ sau a politiei. Producerea, traficul si depozitarea drogurilor ramane o infractiune, ca in orice alta tara.