Micropia - Muzeul microbilor din Amsterdam


Micropia este primul muzeu din lume dedicat exclusiv organismelor microscopice. Microbii sunt peste tot in jurul nostru si cu toate acestea cele mai cunoscute microorganisme, cum ar fi bacteriile sau virusurile, sunt in mod obisnuit asociate cu mizeria, bolile si suferinta. Unul dintre scopurile declarate ale Muzeului Micropia este acela de a oferi si o alta perspectiva asupra vietii microscopice, punand accentul si pe rolul lor in viata de zi cu zi sau pe modul in care ne pot aduce beneficii in viitor. Acest muzeu modern se adreseaza cu precadere celor care isi pun intrebari si doresc sa afle mai multe raspunsuri, celor cu o mica inclinatie spre stiinta, insa este o introducere perfecta in acest subiect fascinant si pentru copii alaturi de parinti.

Muzeul Micropia din Amsterdam
Muzeul Micropia din Amsterdam

La Micropia puteti afla totul despre microbi

Faptul ca Micropia, primul muzeu din lume dedicat microbilor, se afla in Amsterdam, nu este total intamplator. In Amsterdam, in anul 1674, un olandez pe nume Antoni van Leeuwenhoek, parintele microbiologiei, a fost primul om care a descoperit un microorganism. Micropia a fost inaugurat in anul 2014 si se afla chiar langa Artis Zoo, iar scopul declarat al muzeului este acela de a aduce mai aproape, sau de a umple golul dintre comunitatea stiintifica si publicul larg. In acest fel, muzeul incearca sa trezeasca interesul in randul tinerilor mai ales, dar si al celor mai in varsta, prin prezentarea rolului pozitiv al legaturii dintre om si diferiti microbi, schimband putin optica si a celor mai inraiti germofobi. Micropia incearca sa se asigure ca fiecare vizitator, de la copii cu foarte putine notiuni despre microbi pana la experti in microbiologie, se poate alege cu ceva in urma vizitei la acest muzeu. Dupa o vizita la Micropia este aproape garantat ca fiecare turist se va vedea pe sine si lumea din jur, intr-o lumina cu totul noua.

Biotehnologia in viata de zi cu zi

Colectia de exponate de la Micropia si expozitiile interactive ajuta turistii sa descopere rolul tot mai important pe care-l ocupa biotehnologia in viata noastra a tuturor. De la aplicatii in medicina si biocombustibili pana la mancare si bautura. Puteti afla cum nomazii ce au trait acum mii de ani foloseau enzime pentru a face branza si cum bacteriile pot fi folosite in reciclare. Va puteti chiar supune unei scanari din cap pana in picioare pentru a vedea microbii care traiesc in simbioza pe corpul uman. Sunt o multime de lucruri interesante ce pot fi vazute la Micropia despre oameni si mediul care-i inconjoara si poate si din acest motiv muzeul a castigat un premiu prestigios in 2016. Este vorba despre Premiul DASA acordat de Academia Europeana a Muzeelor pentru Cel Mai Inovativ Muzeu.

Muzeul Micropia din Amsterdam
Muzeul Micropia din Amsterdam

Muzeul Micropia din Amsterdam
Muzeul Micropia din Amsterdam

Un muzeu modern intr-un cartier istoric

Micropia se afla in langa Artis Zoo in cartierul Plantage, o zona foarte verde si spatioasa. Datand inca din 1870, a fost restaurata si modernizata inainte de deschiderea muzeului, asigurand astfel un cadru perfect pentru un muzeu atat de interesant. Chiar in fata intrarii se afla Artisplein, o piata publica foarte frumoasa si linistita unde va puteti opri la o cafea sau o gustare la una din terasele de aici dupa vizita la Artis sau Micropia.

Puteti achizitiona un bilet combo pentru Gradina Zoologica Artis si Micropia pentru cea mai interesanta experienta in lumea vietatilor mari si mici deopotriva la pret mai mic!

Informatii practice despre vizita la Micropia

Programorele de operare

Luni - Miercuri & Duminica: 09:00 - 18:00
Joi - Sambata: 09:00 - 20:00

Preturibilete de intrare

Peste 10 ani: € 16.00
3-9 ani: € 14.00
Studenti: € 7.50

Locatieadresa si transport

Adresa: Plantage Kerklaan 38 - 40, Amsterdam

Transport: de la Gara Centrala
Tramvai: 14 pana la statia Artis
Metrou: 51, 53, 54 pana la statiile Waterlooplein sau Weesperplein

Vizualizari: 428