Muzeul Lalelelor din Amsterdam


Lalelele au fost aduse in Olanda la mijlocul sec al XVI-lea din Imperiul Otoman. Pana in ziua de azi, lalelele au ramas florile preferate ale olandezilor, fiind chiar unul din simbolurile tarii. Un muzeu mic privat, chiar vis a vis de Casa Anne Frank, arata istoria fascinatiei olandezilor pentru lalele si vinde cateva tipuri de bulbi din aceasta floare.

Este dificil de stabilit cand a inceput cultivarea lalelelor in Olanda, dar se estimeaza ca, in jur de anul 1550, cativa bulbi au ajuns in tara pe vase care veneau din Constantinopol (astazi Istambul) prin Antwerpen.

Muzeul Lalelelor din Amsterdam Muzeul Lalelelor din Amsterdam

Prima atestare documentara despre cultivarea lalelelor dateaza din 1594, in Gradina Botanca a Universitatii Leiden. Bulbii au fost adusi de la gradina universitatii din Viena de Carolus Clusius, responsabilul Gradinii Imperiale din Viena. In acea vreme, Imperiul Habsburgic avea granite cu Imperiul Otoman si se afla in conflict permanent cu acesta, la fel ca restul Europei Centrale, insa erau puternic influentati de cultura otomana, in special in moda dar si in noile obiceiuri de baut cafea.

Deoarece Olanda a avut o perioada de boom economic fara precedent in prima jumatate a sec al XVII-lea, competitia intre cultivatorii de lalele a crescut. Oamenii erau dispusi sa plateasca sume imense doar pentru un singur bulb. Specula cu bulbi a luat amploare iar pretul unor bulbi mai rari era mai mare decat cel al unei case. In 1635, un set de 40 de bulbi era vandut contra sumei de 100.000 de florini in timp ce un salariu mediu in Olanda era de 150 de florini. In 1636, bursa a permis tranzactionarea bulbilor. In ciuda tuturor incercarilor autoritatilor de a opri nebunia, tranzactiile cresteau iar oamenii isi vindeau case, pamanturi si obiecte de valoare pentru a investi in bulbi de lalele. In anul 1637 bursa a cazut, fiind inregistrata prima si cea mai mare criza economica din istorie.

Astazi, mania lalelelor este folosita ca un termen pentru a defini orice situatie de nebunie economica absurda. Olandezii, desi nu sunt mandri de comportamentul lor din trecut, inca iubesc lalelele.

Muzeul contine cateva arii de interes legate de istoria lalelelor si de cultivarea sa fiind specificata si mania lalelelor pe care au avut-o oalndezii in sec XVII.

Informatii practice despre vizita la Muzeul Lalelelor

Programorele de operare

Deschis zilnic: 10:00 - 18:00
Inchis de Ziua Regelui (27 aprilie) si de Craciun (25 decembrie).

Preturibilete de intrare

Adulti: € 5.00
Studenti: € 3.00
Familii: € 10.00
I AMsterdam card si Holland Pass: Gratuit.

Locatieadresa si transport

Adresa: Prinsengracht 116, 1015 EA Amsterdam

Transport: Muzeul Lalelelor se afla la 2 minute de mers pe jos de Casa Anne Frank.

Vizualizari: 407