Palatul si gradinile Mirabell din Salzburg


Palatul Mirabell, aceasta capodopera in stil baroc, a fost initial construita sub numele de Castelul Altenau sub conducerea Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau in anul 1606. A fost conceput ca un cadou pentru concubina sa Salome Alt si este in special cunoscut pentru gradinile sale splendide.

Succesorul sau Printul Arhiepiscop Markus Sittikus i-a schimbat numele in Palatul Mirabell („Priveliste Frumoasa”). Printul Arhiepiscop Franz Anton Harrach a reconstruit castelul din temelii, mai mult sau mai putin, dupa planurile lui Johann Lukas von Hildebrandt intre anii 1721 si 1727.

In timpul marelui incendiu din Salzburg din anul 1818, Palatul Mirabell a fost afectat puternic si apoi reconstruit dupa un proiect al lui Peter Nobile in anii urmatori. Impresionantul turn din mijlocul aripii de vest a fost distrus iar fatadele au fost refacute in stil neo clasic.

Palatul si gradinile Mirabell din Salzburg Palatul si gradinile Mirabell din Salzburg

"Mirabellschwemme" era un paradis pentru cai ce a fost distrus in 1823. Pegas, unicornii si leii ce se gasesc acum in gradinile Mirabell au fost candva parte din Mirabellschwemme. Palatul Mirabell este in proprietatea orasului Salzburg din anul 1866, apoi devenind cladirea ce gazduieste administratia orasului, inclusiv sediul primarului orasului Salzburg din anul 1947, cand s-a renuntat la vechea primarie.

Cea mai deosebita curte a palatului este cea din aripa de vest care are si o fatada foarte frumos decorata. Parterul este definit de un stil rustic ce exprima un simt baroc al linistii pastorale. Scara centrala a Palatului Mirabell este bazata pe scara originala a Castelului Altenau, lucru care a limitat mult posibilitatile de dezvoltare ale acestei parti din palat care nu se ridica la standardele baroce ale restului cladirii. Scara este numita „Donnerstiege” ceea ce inseamna „scara tunetului” dar numele se refera de fapt la artistul care a creat sculpturile, statuile si decoratiile, G.R. Donner. Scara Donnerstiege este o capodopera pentru care s-a folosit marmura aproape in exces, sculturi si alte opere de arta care fac din ea o piesa unica a mostenirii orasului Salzburg.

Donnerstiege nu este singura comoara care se ascunde in Palatul Mirabell. „Marmorsaal” sau sala de marmura este o alta opera baroca foarte elaborata si expresiva. Sala care se extinde pe doua etaje are o multime de decoratiuni din marmura si a avut candva si o fresca de Rottmayer care a ars in acelasi incendiu din 1818.

Statui reprezentand ingeri, coloane de marmura si multe decoratiuni coplesitoare fac din sala Marmorsaal un exemplu extraordinar al Salzburgului baroc. Sala este recunoscuta in toata lumea ca o locatie in care se organizeaza nunti celebre si aici sunt gazduite si concerte aproape in fiecare seara, foarte populare printre turisti. In general la aceste concerte se interpreteaza piese ale lui Mozart pentru a intimpina asteptarile turistilor.

In partea sudica a Castelului Mirabell se gaseste capela, Schlosskirche Mirabell. Aceasta a fost complet refacuta dupa incendiul din 1818. Capela este folosita de mai multe congregatii care nu au propriile biserici, temple sau alte spatii unde sa-si poata manifesta veneratia pentru divinitate.

Gradinile palatului Mirabell

Gradinile Mirabell, cunoscute in toata lumea, au fost amenajate de-a lungul axei nord-sud si au fost orientate spre Fortareata din Salzburg si spre Salzburger Dom. Gradinile originale au fost re-amenajate dupa planurile lui Johann Bernhard Fisher von Erlach sub domnia Printului Arhiepiscop Johann Ernst Thun in anul 1689. Abia dupa mai multe zeci de ani, in 1730, au fost modificate si au capatat forma care a adus recunoasterea gradinilor Mirabell drept cele mai frumoase gradini baroce in Europa. In secolul 19 parti ale gradinilor Mirabell au fost din nou modificate iar unele parti au fost chiar desfintate.

Informatii despre vizita la Palatul si gradinile Mirabell din Salzburg

Adresa:
Mirabellplatz, 5020 Salzburg

Orar:
Orarul palatului Mirabell este dupa cum urmeaza:
luni, miercuri, joi: 8:00 AM - 4:00 PM; marti si vineri: 1:00 PM - 4:00 PM.
Nu se viziteaza in cazul evenimentelor speciale.
Orarul gradinilor Mirabell: Acestea sunt deschise tot anul de la 6:00 AM pana la apus.
Orangeria: deschisa tot anul de la 9 AM la 4 PM.

Pret:
Intrarea este gratuita.

Vizualizari: 1513