Scurt istoric al orasului Salzburg


Lunga istorie a orasului Salzburg isi are originile in Epoca de Piatra dar d-abia in Evul Mediu si in vremea stilului baroc a devenit cu adevarat pasionanta. In randurile urmatoare vom incerca sa surprindem cele mai importante momente din bogata istorie a orasului Salzburg.

Primele semne ale unor asezari umane pe teritoriul de astazi al orasului dateaza inca din Neolitic. Primul oras care a reunit comunitatile celtice din zona a fost fondat de Romani in anul 15 i.Ch. si a fost numit Iuvavum. Dupa decaderea Imperiului Roman, Iuvavum a fost abandonat si a ajuns o ruina.

Exista niste documentari ale unei manastiri din secolul al 5-lea, dar orasul a inceput sa renasca abia in momentul in care Sf. Rupert a primit cadou ruinele vechiului oras de la Ducele de Bavaria. Rupert a devenit episcop al orasului si a inaugurat Manastirea Sf Petru iar astazi este inca sfantul patron al orasului Salzburg.

Numele de Salzburg este documentat din anul 755 d.Ch. In 1077, lucrarile la fortareata au fost incepute. In anul 1166 o disputa dintre arhiepiscopul de Salzburg si Imparatul German Barbarossa a culminat cu o incendiere care a distrus aproape in intregime orasul.

In timpul secolului al 14-lea aproape o treime din populatia orasului moare de ciuma. In acelasi timp provincia Salzburg devine independenta de Bavaria si parte a Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana.

In anul 1492 este fondata fabrica de bere Stiegl, ce este inca una din atractiile de top ale orasului Salzburg. In acelasi an, evreii sunt expulzati din oras, pentru ca dupa cativa ani nelinisti sociale si dorinta de reforma sa dea nastere unor revolte in randul taranilor. In timpul razboaielor taranilor, Salzburg este ocupat si Fortareata asediata pentru trei luni in anul 1525 inainte ca rascoala sa fie domolita.

In timpul secolelor 17 si 18, Salzburg traieste perioada sa de glorie. Arhiepiscopii Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus si Paris Lodron folosesc bogatia obtinuta din comertul cu sare pentru a transforma orasul Salzburg intr-unul dintre cele mai deosebite orase in stil baroc cu palate extraordinare, biserici si gradini.

In anul 1756 se naste cel mai celebru si iubit fiu al orasului: Wolfgang Amadeus Mozart. Dupa anul 1803 Arhiepiscopii isi pierd puterea pe care o detinusera secole la randul, in timpul razboaielor lui Napoleon, iar Salzburg devine parte a diferitelor provincii pana cand intr-un final isi gaseste locul in Imperiul Austriac. Aici cade intr-un con de umbra, recuperandu-se foarte lend in timpul secolului al 19-lea dupa jafurile franceze si bavareze.

In anul 1816, Salzburg devine parte a Austriei, dar nu isi revine economic sau cultural pana spre sfarsitul secolului al 19-lea. Incetul cu incetul orasul scapa de vechile fortificatii si noi cartiere sunt ridicate in jurul garii, in stil neo-clasic, un stil tipic pentru Imperiul Austro-Ungar.

Dupa Primul Razboi Mondial, Imperiul Austriac se dezbina. Festivalul Salzburg ia nastere in 1920 iar Salzburg devine un loc atractiv pentru perioada verii, atragand oameni bogati si intelectuali din Viena sau Germania cu ajutorul acestui festival. Prima republica a fost instabila din punct de vedere economic si politic iar in 1938 toata Austria devine parte a Germaniei naziste. In acelasi an, se ard carti in piata publica Residenzplatz si au loc persecutari ale evreilor si opozantilor regimului nazist. In noiembrie o sinagoga este distrusa.

In Al Doilea Razboi Mondial, un total de 15 raiduri aeriene distrug aproape jumatate din cladirile orasului. Pana si in zilele noastre prin Salzburg se mai gasesc accidental cartuse si bombe din acea perioada. Dupa razboi Salzburg a fost ocupat de trupe americane. Eforturi mari ale locuitorilor si sprijin prin programe de reconstructie au dus la o reconstructie rapida a orasului dupa razboi. In anii 60 Universitatea din Salzburg este restabilita ca o institutie academica cu drepturi depline.

Orasul s-a dezvoltat in mod constant si a beneficiat de apropierea de Germania si de intrarea Austriei in Uniunea Europeana in anul 1995. In 1997, orasul Salzburg devine membru al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO pentru a recunoaste valoarea unica a stilului baroc. Astazi Salzburg este perla Austriei: un oras bogat in cultura, mancaruri fine, frumuseti naturale si in acelasi timp un oras prosper si divers care priveste increzator spre viitor.