Castelul din Salzburg - Hohensalzburg


Fortareata Hohensalzburg este cea mai importanta fortareata din centrul Europei, un castel ce degaja forta, situat intr-o pozitie favorabila si cel mai important obiectiv turistic din Salzburg. Fortareata Hohensalzburg este obiectivul turistic din Salzburg ce trebuie vizitat neaparat daca va aflati in vacanta aici.

Primele atestari documentare ale unei fortificatii pe versantul sudic al Muntelui Monchsberg dateaza din timpul Imperiului Roman. Desi nu sunt foarte clare, existenta unei fortificatii aici ar avea foarte mult sens din cauza pozitiei excelente. Din locul unde este amplasata, se poate vedea perfect raul Salzach si toate imprejurimile orasului.

Printul Arhiepiscop Eberhard a ridicat primul castel aici in anul 1077. Nu era nimic mai mult decat o curte cu un zid de lemn ce servea pentru protectia trupelor imperiale ale Sfantului Imperiu Roman.

Castelul din Salzburg Castelul din Salzburg

In timpul domniei Printului Arhiepiscop Konrad I a fost construit un turn din piatra si apoi de-a lungul anilor urmatori in secolele 12 si 13 zona fortificata a fost marita gradual pana cand au fost ridicate zidurile impunatoare ce inconjoara inregul castel. Conflictele dintre Bavaria si Austria Habsburgica au adus noi amenintari pentru Salzburg si Fortareata Hohensalzburg avea nevoie de noi si noi imbunatatiri.

Printul Arhiepiscop Burkhard III von Weisspriach a ridicat cele patru turnuri principale de-a lungul zidului exterior. In timpul domniei Arhiepiscopului Bernhard von Rohr a fost ridicat bastionul Rohr. Bernhard a avut probleme mari cu minerii de la sud de Salzburg care erau tot mai nemultumiti de situatia lor, patricienii bogati ai Salzburgului cereau privilegii mai mari, in timp ce Salzburg se putea teme de o invazie a turcilor. Era in mod clar nevoie de un castel si mai bun.

Hohensalzburg de la fortareata la palat

In timpul domniei Arhiepiscopului Leonhard von Keutschach scopul fortaretei sau castelului s-a schimbat dintr-unul militar si strategic intr-unul pur politic. In aceasta perioada minele Printului Arhiepiscop aduceau niste venituri imense, reprezentand 10 procente din productia global de aur, mult argint si desigur aurul alb al Salzburgului, sarea din Hallein.

Pentru a face fortareata un castel placut Leonhard von Keutschach a investit cantitati uriase de bani in decoratiuni, modernizari si extinderi. Blazonul sau se gaseste prin toate locurile in care au fost aduse modificari din ordinul sau. In total se pot gasi 58 de astfel de blazoane in fortareata. Keutschach era cunoscut ca un om care se enerva foarte repede. Una dintre legendele fortaretei spune ca un patrician bogat din Salzburg, Georg von Wisbeck l-a invinuit pe Keutschach ca a luat o proprietate care-i apartinea. Cearta dintre cei doi din Castelul Hohensalzburg a degenerat si nu au reusit sa ajunga la un acord. In cele din urma Printul Arhiepiscop care era foarte inalt si puternic, la apucat pe von Wisbeck de gat si l-a tinut atarnat pe geamul unuia dintre turnuri. In cele din urma von Wisbeck a recunoscut ca a gresit acuzandu-l pe Printul Arhiepiscop de furt.

Preturi:
Adulti – 10,50 €; Copii si tineri (6-14 ani) – 6,00 €; Bilet de familie 24,30 €
Salzburg Card include o vizita la Fortareata Hohensalzburg inclusiv funicularul.

Orar:
din ianuarie pana in aprilie: 9:30 – 17:00
din mai pana in septembrie: 9:00 – 19:00
din octombrie pana in decemprie: 9:30 – 17:00
24 decembrie: 9:30 – 14:00
De Paste: 9:30 – 18:00

Adresa:
Festung Hohensalzburg Verwaltung
Mönchsberg 34
5020 Salzburg
Austria

Transport:
Se poate ajunge cu funicularul sau pe scari, fortareata fiind vizibila din aproape orice punct al orasului

Vizualizari: 1143