Turnul Daliborka din Praga


Este o inchisoare faimoasa ce a functionat pana la sfarsitul sec al XVIII-lea. Initial a fost conceputa ca o inchisoare doar pentru nobili dar ulterior au fost intemnitati oameni de toate statuturile sociale. Numele i-a fost dat dupa Dalibor Kozojedy, primul ei locatar. Istoria Pragai este plina de legende, una dintre ele fiind legata de turnul Daliborka.

Turnul Daliborka din Praga Turnul Daliborka din Praga

Dalibor a fost un tanar cavaler, care a fost condamnat la inchisoare pe viata, fiind tinut intr-o incapere subterana aflata sub turn. Cu ce gresise tanarul cavaler? Ei bine, a gazduit cativa sclavi rebeli. O astfel de fapta nu putea fi iertata si trebuia pedepsita serios, deoarece daca i se ierta fapta putea fi vazut ca Robin Hood al poporului ceh sub conducerea lui Vladislav Jagiello.

Conform legendei, el a invatat sa cante la vioara in timp ce-si astepta moartea in incaperea intunecoasa unde era intemnitat. Locuitorii Pragai il auzeau iar muzica lui trezea in ei simpatie. Veneau sa asculte muzica lui trista, le era mila de el si ii aruncau mancare si lapte. Unii spun ca era asa de popular incat autoritatilor le-a fost frica sa faca publica ziua executarii lui....pana intr-o zi cand vioara nu a mai cantat. Compozitorul ceh Smetana a transformat povestea idealizata intr-o opera faimoasa.

Pentru cei ce nu cred in legende, este o explicatie logica de ce Dalibor a fost asociat cu sunetul vioarei. Cuvantul „vioara” are si o insemnatate medievala - este un instrument de tortura avand forma unei vioare. El era prevazut cu gauri pentru cap si maini. O data ce incepea procedura de tortura, se auzea si „muzica” produsa de prizonieri. Cu toate acestea, nu era nici pe departe atat de armonios precum sunetul produs de o vioara.

Orar:
Turnul Daliborka este deschis zilnic intre ora 9:00 si 18:00 (aprilie-octombrie) si intre ora 9:00-16:00 (noiembrie-martie).

Preturi:
Taxa de intrare este de 350 CZK ce reprezinta turul mare al Castelului Praga din care mai fac parte, pe langa turn si: vechiul palat regal, expozitia permanenta “Istoria castelului Praga”, biserica Sf George, manastirea Sf George (Galeria Nationala), Golden Lane, Galeria de picturi a castelului.

Adresa:
Zlata ulicka u Daliborky.

Transport:
Metrou: linia A (statia Malostranska),
Tramvai 22 (statia Castelul Praga).

Vizualizari: 341