Scurt istoric al orasului Praga


Praga are o istorie demna de invidiat ce face din "Orasul de Aur" o destinatie turistica importanta din Europa.

Istoria orasului Praga este practic o poveste epica. Locuitorii orasului Praga au au avut parte de o declaratie de independenta, control nazist, propaganda comunista si democratia capitalista. Toate acestea numai in secolul al XX-lea.

In jurul anului 870 se pun bazele castelului Praga de catre dinastia Premyslid si astfel ia nastere si orasul. Unii membrii ai dinastiei trec la crestinism, religie adusa pe teritoriile Cehiei de catre Cyril si Methodius, "apostolii slavilor".

Praga medievala a luat nastere ca o aglomerare de orase si cateva asezari mai mici de mestesugari, comercianti si fermieri. Fortificatii din piatra au fost construite pentru a proteja partea veche a orasului Praga. Otakar al II-lea a fondat orasul mic Praga (Mensi Mesto mai tarziu numit Mala Strana) pe malul stang al raului Vlatava si a chemat colonisti din nordul Germaniei sa se stabileasca aici. In anul 1330 a luat nastere si cel de-al treilea oras din Praga numit Hradcany. Acesta era administrat tot de Castelul Praga.

Stilul romanesc al oraslui Praga a inceput sa devina gotic o data cu ascensiunea familiei Luxembourg, la tronul Cehiei. Familia Luxembourg a pus bazele catedralei din Praga. In timpul Papei Clement al VI-lea Praga a crescut si ca importanta in ierahia bisericeasca. Regii Cehiei si-au urmat constat scopul de a transforma Praga intr-o a doua Roma, un centru al spiritualitatii europene, comertului si politicii. In 1348 a luat nastere si cel de-al patrulea oras din Praga. Sub numele de Nove Mesto, acesta a fost contruit pe o suprafata de 360 de hectare. Tot in aceasta perioada a luat nastere si cea mai veche universitate din Europa Centrala.

In 1583 Imparatul Rudolf al II-lea si-a stabilit resedinta in Castelul Praga si a facut din orasul Praga centrul politicii Europene, artelor si stiintei. Rudolf a adus in Praga o serie de artisti si oameni de stiinta pentru a lucra aici, sau doar pentru a vizita orasul. Pleiada acestor artisiti si oameni de stiinta este de-a dreptul impresionanta. Moartea lui Rudolf al II-lea a marcat si sfarsitul celei mai infloritoare perioade din istoria orasului Praga. Succesorul sau, Imparatul Matthias a dus scaunul Habsburgilor inapoi la Viena.

O insurectie a nobililor a luat sfarsit cu macelul din batalia de la Bila Hora in anul 1620. Aceasta lupta a fost urmata de Razboiul de Treizeci de Ani. Saxonii au invadat orasul deja devastat in urma bataliei de la Bila Hora. In 1648 orasul a fost invadat de suedezi. Caderea orasului, de la statutul de capitala imperiala la un oras de provincie a dus la o cadere economica si la o scadere a populatiei orasului.

Restaurarile ce au avut loc dupa Razboiul de Treizeci de Ani au facut orasul sa aiba un stil nou pentru acele vremuri – stilul Baroc. Importanta strategica a orasului Praga a fost inca o data pusa in valoare prin construirea de fortificatii Baroce. Armatele franceze si cele prusace au ocupat orasul sau l-au asediat in repetate randuri.

In anul 1744 din ordinul imparatului Iosef al II-lea cele patru orase din Praga ce pana atunci fusesera disparate, au fost unite intr-un singur oras. De aici dezvoltarea orasului n-a mai fost ingradita de nimic si a continuat intr-un ritm alert.

Un mediu cultural unic a facut ca stralucirea orasului Praga sa faca din ea un centru european modern. Dezvoltarea stilului arhitectonic cubist a fost intrerupta de Primul Razboi Mondial care a surprins Praga ca si capitala a unui stat independent.

Nici macar criza economica din anii 20 nu a putut stopa expansiunea orasului Praga. A aparut totusi un mare obstacol cand Cehoslovacia si-a pierdut independenta in 1938. Atunci Germania nazista a ocupat toata tara si Hitler a venit in Praga. Ocupatia a rezultat in decimarea comunitatii evreiesti. Aproximativ 40.000 ai acestei comunitati au fost omorati. Bombardamentele devastatoare din timpul elibararii orasului de catre Armata Rosie, desi au creat pagube importante, n-au afectat caracterul in ansamblu al orasului.

Dupa era nazista a urmat ocupatia comunista care si-a lasat si ea amprenta asupra orasului. In 1968 tancurile sovietice au pus capat in mod brutal gandurilor de libertate si democratie ale praghezilor.

Recuperarea libertatii dupa 1989 a oferit orasului Praga noi oportunitati, Praga incearca sa isi recastige frumusetea si caracterul multicultural. Istoria veche de mii de ani a unuia dintre cele mai frumoase orase europene inca este scrisa in timpurile noastre.