Manastirea Strahov din Praga


Manastirea Strahov din Praga, ce a fost ridicata in 1140 este cunoscuta in special pentru superba sa biblioteca decorata cu fresce magnifice si care adaposteste o colectie ce numara peste 200,000 de carti.

In anul 1140 Regele Vladislav al II-lea a ctitorit o noua manastire pe drumul spre Castelul din Praga. Manastirea care a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de Manastirea Strahov nu s-a bucurat de prea multa popularitate pana in anul 1143, cand un grup format din membrii ai Ordinului Premonstratens s-a mutat aici. Membrii Ordinului Premonstratens sunt membrii ai Bisericii Catolice, si ordinul lor a fost fondat de Norbert de Xanten. Sunt cunoscuti si sub numele de norbertieni sau Canoanele Albe in Marea Britanie si Irlanda.

Manastirea Strahov din Praga Manastirea Strahov din Praga

Noua manastire a inceput in scurt timp sa fie tot mai prospera si a devenit curand un adevarat centru al vietii culturale si spirituale din oras. Pe la sfarsitul secolului al XII-lea, aproape toate cladirile din lemn ale manastirii au fost inlocuite cu unele de piatra in stil Romanesque.

Manastirea a fost apoi reconstruita in stil Gotic dupa ce un incendiu a distrus intregul complex in anul 1258. A continuat sa prospere pana in 1420 cand a fost jefuita de husiti. Atunci a inceput perioada de declin care a continuat pana la sfarsitul secolului al XVI-lea. Atunci au fost iarasi refacute aproape toate cladirile insa manastirea a fost din nou devastata in timpul Razboiului de Treizeci de Ani (1618-1648).

La sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, manastirea a fost extinsa, de data aceasta fiind refacuta in stil baroc. Dupa un bombardament al armatei franceze din anul 1742, marea parte a cladirilor medievale Gotice au fost refacute in stil Baroc.

Biblioteca Strahov

Asadar, marea majoritate a cladirilor care compun Manastirea Strahov au fost ridicate in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Cele mai interesante parti ale manastirii sunt Sala Teologica si Sala Filosofica.

Sala Teologica din Manastirea Strahov

Sala Teologica a fost construita intre anii 1671 si 1679 si gazduieste o colectie de carti teologice din celebra biblioteca Strahov. Bibilioteca Strahov are in total peste 200,000 de carti printre care se numara si cateva extrem de rare. Pe langa o serie de carti valoroase sala mai gazduieste si cateva globuri geografice si astronomice din secolul al XVII-lea. Frescele de pe tavanul Salii Teologice au avut nevoie de patru ani pentru a putea fi terminate. Acestea infatiseaza momente din viata de bibliotecar.

Sala Teologica de la Manastirea Strahov din Praga Sala Teologica de la Manastirea Strahov din Praga

Sala Filosofica din Manastirea Strahov

Sala Filosofica a fost facuta un secol mai tarziu, intre anii 1782 si 1784. Frescele de pe tavan infatiseaza istoria omenirii si au fost create de pictorul austriac Franz Anton Maulbertsch. Aula inalta de doua etaje contine carti obtinute de la o veche manastire din Moravia.

Sala Filosofala de la Manastirea Strahov din Praga Sala Filosofala de la Manastirea Strahov din Praga

Biserica Manastirii Strahov

Istoria bisericii de la Manastirea Strahov se confunda cu cea a manastirii. Initial a fost o basilica in stil Romanesque, pentru ca mai apoi sa fie reconstruita in stil Gotic dupa incendiul din anul 1258. Doua secole mai tarziu biserica a fost devastata de husiti si refacuta in stil renascentist. Dupa bombardamentul francezilor din anul 1742 biserica a fost iarasi reparata, de data aceasta in stil Baroc.

Biserica Strahov, cunoscuta si sub numele de Basilica Maicii Domnului, are un interior foarte bogat decorat. Naosul are o cupola inalta de 16 metri decorata cu fresce pictate in 1774. De-a lungul naosului deasupra unor arcade, se pot vedea 12 fresce infatisandul pe Sfantul Norbert, fondatorul Ordinului Premonstratens. Biserica Strahov are si o orga la care a cantat chiar Mozart atunci cand a vizitat manastirea in anul 1787.

Beraria Manastirii Strahov

Beraria Strahov este situata in apropierea Castelului Praga, in incinta Manastirii Strahov. Prima atestare documentara a berariei este inca de la inceputul secolului al XIII-lea. Decizia de a construi o noua berarie perfect functionala acolo unde se afla si restaurantul din zilele noastre a fost luata de staretul Kaspar Questenberg in anul 1628. Beraria a fost inchisa in 1907 si cladirile sale au fost folosite doar ca depozite pentru ferma. Beraria a fost restaurata in anii 2000 in timpul unui proiect de restaurare al intregului complex. Actuala berarie monastica Strahov ofera 230 de locuri in trei locatii distincte: in restaurantul Sf. Norbert, in berarie si in curte.

Beraria Strahov din Praga Beraria Strahov din Praga

Vizitarea Manastirii Strahov din Praga

Manastirea Strahov din Praga ofera turistilor doua tururi: Biblioteca Strahov si Galeria Strahov.

Biblioteca Strahov este deschisa zilnic de-a lungul anului cu exceptia zilelor de 24 si 25 Decembrie si Duminica Pastelui.

Orar:
09:00 AM - 05:00 PM. Inchis pentru pauza de masa intre 12:00 PM si 01:00 PM.
Pe 31 decembrie este deschis de la 09:00 AM - 03:00 PM
Pe 1 ianuarie este deschis de la 12:00 AM la 05:00 PM.

Preturi:
Bilete pentru adulti: 120 CZK
Bilete cu reducere pentru elevi si studenti pana la 27 de ani: 60 CZK.

Exista informatii printate ce pot fi imprumutate pe durata vizitatei. Sunt disponibile in Engleza, Franceza, Germana, Italiana si alte limbi.

Galeria Strahov este deschisa si ea pe toata durata anului cu aceleasi exceptii de 24 si 25 Decembrie si Duminica Pastelui cand este inchis.

Orar:
09:30 AM - 05:00 PM. Inchis pentru pauza de masa intre 11:30 AM si 12:00 PM.
Pe 31 decembrie este deschis de la 09:30 AM la 03:00 PM (pauza de masa intre 11:30 si 12:00).
Pe 1 ianuarie este deschis de la 12:00 AM la 05:00 PM.

Preturi:
120 CZK pentru adulti.
60 CZK bilet redus
200 CZK bilet de familie
Reducerile se aplica pentru copiii cu varsta intre 6 si 15 ani, pentru seniori peste 65 de ani, pentru studenti si elevi si pentru detinatorii de card ISIC, IYTC, EURO 26 si ITIC.
Intrarea este gratuita pentru copiii cu varsta pana la 6 ani, persoanele cu handicap, membrii ale unor ordine si congregatii, profesori care acompaniaza elevi si detinatorilor de carduri ICOM sau ICOMOS.

Transport:
din centru tramvaiul 22 pana la statia Pohorelec.

Adresa:
Strahovske nadvori 1/132, 118 00 Praha 1.

Vizualizari: 994