Vechea Sinagoga Noua din Praga


Vechea Sinagoga Noua din Praga, ridicata in jurul anului 1270 este cea mai veche sinagoga aflata inca in functiune in Europa. Este in acelasi timp si una dintre cele trei sinagogi din Cartierul Evreiesc din Praga care inca mai este folosita.

Cladirea in stil gotic timpuriu este oarecum mica ca dimensiuni si este alcatuita dintr-o sala centrala inconjurata de cateva camera mai mici. Bolta din sala principala este sprijinita de doi stalpi de sustinere octogonali. Singurii care pot asista la ceremoniile religioase din sala principala sunt barbatii. Femeile au voie doar in camerele alaturate. Niste ferestre mici ce au fost adaugate in secolul al XVIII-lea le permit femeilor sa vada desfasurarea ceremoniilor religioase din sala principala.

Vechea Sinagoga Noua din Praga Vechea Sinagoga Noua din Praga

Faptul ca aceasta sinagoga a supravietuit pana in zilele noastre poate fi considerat aproape un miracol. De-a lungul celor sapte sute de ani ai existentei sale, cladirea a trecut prin mai multe pogromuri, incendii si chiar printr-un proiect de dezvoltate a Cartierului Evreieiesc ce a avut loc in secolul al XIX-lea.

Legenda spune ca sinagoga este pazita de ingeri; aceiasi ingeri care au si adus pietrele necesare construirii sinagogii de la ruinele templului Regelui Solomon. Conform acelorasi legende, sinagoga ar urma sa fie daramata iar pietrele din care este facuta vor fi folosite pentru a reconstrui templul din Ierusalim.

Aceiasi legenda da si o posibila explicatie pentru numele mai ciudat al acestei cladiri. Se presupune ca ar fi o traducere mai putin corecta a denumirii sale din ebraica Sinagoga At-Tnay. Interpretarea data inseamna alt-neu (vechi-nou), insa se poate traduce si prin "conditionare", ceea ce ar putea insemna ca sinagoga exista doar conditionat de aceasta situatie, si urmeaza sa fie daramata la momentul in care evreii se vor putea intoarce la Ierusalim si vor putea reconstrui din temelii Templul lui Solomon.

O alta explicatie mult mai simpla ar putea fi ca numele initial de Noua Sinagoga, a fost schimbat in secolul al XVI-lea in Vechea Sinagoga Noua, dupa ce alte sinagogi mai noi au fost construite in oras.

Adresa:
Vechea Sinagoga Noua este situata in centrul Cartierului Evreiesc Josefov in partea de nord a Centrului Vechi din Praga.

Orar:
09:00 AM - 06:00 PM pe perioada verii
09:00 AM - 04:30 PM pe perioada iernii
E deschis zilnic cu exceptia zilelor de sambata si in timpul sarbatorilor evreiesti.

Preturi:
Bilet intreg: 200 CZK
Bilet redus: 140 CZK; disponibil pentru copiii cu varsta intre 6 si 15 ani, studenti sub 26 de ani.
Copiii cu varsta sub 6 ani beneficiaza de intrare gratuita.
Bilet pentru familii: 200 CZK pentru un adult si cate 100 CZK pentru copiii; disponibil pentru un singur adult insotit de pana la 4 copii.

Vizualizari: 231