Podul Carol din Praga (Karluv Most)


Podul Carol din Praga este celebru pentru multitudinea de statui ce-l decoreaza pe toata lungimea sa. Timp de secole la rand acest pod a fost singura legatura intre Mala Strana, cartierul situat pe malul stang al raului Vltava si Centrul Vechi al orasului Praga ce se afla pe partea opusa.

De pe Podul Carol va puteti bucura de unele dintre cele mai frumoase privelisti si puteti admira multe dintre turnurile medievale, bisericile si palatele din Praga. Privelistea spre Mala Strana, dominata de complexul Castelului Praga este cu adevarat pitoreasca.

Podul Carol din Praga Podul Carol din Praga

Istoria Podului Carol din Praga

Datorita pozitiei sale deosebite, Podul Carol a avut mereu un rol important in istoria orasului Praga. In anul 1648, la sfarsitul Razboiului de Treizeci de Ani, invadatorii suedezi au fost opriti pe acest pod iar in 1744, prusacii au fost infranti aici. Astazi Podul Carol din Praga este de cele mai multe ori invadat doar de turisti si de vanzatorii de suveniruri. Cu toate acestea continua sa ramana un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat daca ajungeti in Praga.

Exista atestari istorice care certifica faptul ca inca din anul 1158, in timpul domniei Regelui Vladislav al II-lea, un pod de piatra a fost construit in apropierea locului unde se afla astazi Podul Carol. Acest pod de piatra a inlocuit la acea vreme un pod de lemn mai vechi si a fost unul dintre primele poduri de piatra construite in Europa dupa caderea Imperiului Roman. Podul a fost terminat 1172 si a fost numit Juditin Most, dupa Judith de Turingia sotia Regelui Vladislav al II-lea. Aceasta a fost unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai constructiei podului care a fost pana la urma luat de ape atunci cand raul Vltava a iesit din matca in anul 1342.

In 1357 Regele Carol al IV-lea a ordonat construirea unui nou pod. Cel insarcinat cu acest proiect a fost Peter Parler, care la acea vreme incepuse sa lucreze si la Catedrala Sfantul Vitus. Parler a construit un pod de 502 metri putin mai la nord de vechiul Pod Judith. Sprijinit de 16 bolte acest nou pod era suficient de lat pentru a permite trecerea a patru trasuri in acelasi timp. Constructia podului a fost terminata in 1402. Pentru mai bine de trei secole podul avea sa fie singura legatura permanenta intre cele doua maluri ale raului Vltava.

La vremea aceea podul era cunoscut sub numele de Podul Praga sau Podul de Piatra. Abia incepand cu anul 1870 podul a fost rebotezat sub numele de Podul Carol, dupa regele Carol al IV-lea.

Statuile de pe Podul Carol din Praga

Initial Podul Carol nu era decorat in niciun fel, singura exceptie fiind o cruce de lemn care a fost amplasata in centrul sau. In secolul al XVII-lea, crucea a fost inlocuita cu un crucifix din bronz. Prima statuie, cea a Sfantului Ioan din Nepomuk, a fost adaugata in 1683.

Prima statuie, cea a Sfantului Ioan din Nepomuk Statuia Sfantului Ioan din Nepomuk de pe Podul Carol din Praga

Statuia a devenit foarte populara si drept urmare inca douazeci de alte statui au fost adaugate la inceputul secolului al XVIII-lea. Apoi si mai multe statui au continuat sa fie adaugate, cea mai recenta dintre ele fiind creata in 1938. Astazi putem numara nu mai putin de treizeci de statui care decoreaza Podul Carol din Praga.

Poate parea greu de crezut, insa Podul Carol a fost multa vreme o adevarata magistrala de transport si la un moment dat a existat chiar un tramvai care traversa podul. In 1950 Podul Carol a fost transformat intr-unul pietonal si in prezent este aproape in permanenta plin de turisti si vanzatori ambulanti.

Statuile in stil baroc care-l impodobesc sunt cele care au adus faima acestui pod. Multe dintre statuile originale au fost inlocuite cu replici din cauza faptului ca originalele au fost afectate de intemperii sau chiar au fost luate de ape intr-unele dintre desele randuri cand raul Vltava si-a iesit din matca. Originalele sunt acum expuse in Lapidarium, un muzeu aflat la Centrul de Expozitii din Praga.

Nu toate statuile sunt de cea mai inalta calitate artistica insa sunt cateva dintre ele care sunt adevarate capodopere, in special acelea create de artistii boemieni Ferdinand Brokoff si Matthias Braun.

Statuia de bronz a sfantului Ioan din Nepomuk a fost creata in 1683 de Matthias Rauchmuller si Jan Brokoff. A fost prima statuie de pe pod si este usor de inteles de ce a fost amplasata pe Podul Carol. In anul 1393, arhiepiscopul Ioan din Nepomuk a fost torturat pana la moarte pentru ca apoi trupul sa-i fie aruncat de pe Podul Carol. Basoreliefuri de la baza statuii infatiseaza acest moment. Se spune ca atingerea basoreliefurilor aduce noroc.

Una dintre operele de arta cele mai apreciate de pe pod este sculptura Sfintei Lutgarda, creata in 1710 de Matthias Braun. Aceasta o infatiseaza pe calugarita oarba de origine flamanda Lutgarda care-l vede pe Isus crucificat intr-una din viziunile sale.

Statuia Sfintei Lutgarda de pe Podul Carol din Praga Statuia Sfintei Lutgarda de pe Podul Carol din Praga

In apropiere de Turnurile Podului de langa Mala Strana se gasesc doua sculpturi create de Ferdinand Brokoff in 1714. Una infatiseaza trei sfinti: pe Sfantul Ioan din Mata, pe Sfantul Felix din Valois si Sfantul Ivan. Acestia sunt fondatorii ordinului Trinitarian. In partea opusa se gaseste statuia Sfantului Vitus. Piciorul sau este lins de un leu care ar fi trebuit sa-l sfasaie in arena.

Accesul pe Podul Carol era pazit de Turnurile Podului ce sunt construite la ambele capete. Turnul aflat pe partea cu Centrul Vechi este cunoscut sub numele de Turnul Podului din Centrul Vechi si a fost construit de Peter Parler intre anii 1370 si 1391. Pe partea cu Mala Strana (Orasul Mic) se gasesc doua turnuri. Cel mai mic, Turnul Judith a fost construit in 1188 pentru a pazi intrarea pe Podul Judith. Turnul mai intalt de langa a fost ridicat in 1464 la ordinului Regelui George de Podebrady care a vrut sa existe un corespondent al Turnului Podului dinspre Centrul Vechi.

Adresa:
podul leaga turnul din centrul vechi de turnul din Mala Strana.

Transport:
metrou linia A - Statia Staromestska

Vizualizari: 1136