Cartierul evreiesc din Praga


Numit dupa imparatul Iosef al II-lea, ale carui reforme i-au ajutat pe evrei sa isi imbunatateasca conditiile de trai in Praga, cartierul evreiesc contine ramasite din vechiul ghetou evreiesc. In timpul celui de-al doilea razboi mondial multi everi au murit, iar cei care au supravietuit au fost fortati de comunisti sa paraseasca tara, comunitatea evreiasca de astazi din Praga numarand doar 5000-6000 de oameni. Sunt o multime de legende de misteriosul Golem si de spiritul lui Franz Kafka (1883-1924).

Cartierul evreiesc din Praga Cartierul evreiesc din Praga

Muzeul evreiesc din Praga detine una din cele mai impresionante colectii de arta evreiasca, textile si argintarii din lume. Sunt peste 40.000 de exponate si peste 100.000 de carti. Tichetul pe care il puteti cumpara de la muzeu ofera intrarea in Sala Ceremoniala, la vechiul cimitir evreiesc si la sinagogi.

Vechiul cimitir evreiesc - fondat in 1478, este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa. Oamenii trebuiau inmormantati unul peste altul din cauza lipsei de spatiu. Sunt 12 gropi si 12000 de pietre de mormant.
Intrarea este prin sinagoga Pinkas.

Sinagoga Pinkas (Pinkasova Synagoga) - fondata in 1479 de rabinul Pinkas, aceasta sinagoga a fost reconstruita de multe ori de-a lungul secolelor. In ea se afla o galerie pentru femei adaugata la inceputul sec al XVII-lea precum si o colectie de tablouri si schite facute de copii in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Sinagoga Klausen (Klausova synagoga) - fondata in 1694, ea contine expozitii cu ziare si manuscripte evreiesti, expozitii cu traditii si obiceiuri evreiesti precum si desene facute de copii din lagarul de concentrare Terezin.

Sinagoga veche-noua (Staronova synagoga) - fondata in 1270 este cea mai veche sinagoga din Europa si una din cele mai vechi cladiri din Praga.

Sinagoga inalta (Vysoka synagoga) - este numita asa deoarece camera de rugaciuni se afla la etajul intai, si a fost fondata in sec al XVI-lea. Inauntru sunt expozitii de pelerine, draperii, perdele, ornamente de argint precum si un magazin cu suveniruri la parter.

Primaria evreiasca (Zidovska radnice) - aceasta sinagoga a fost construita in 1856 dar fatada sa a fost adaugata in sec al XVIII-lea. Ea contine si un turn cu ceas pe care sunt figuri evreiesti.

Sinagoga Maisel (Maiselova synagoga) - construita de Maisel, cladirea initiala a fost victima unui incendiu in 1689. O sinagoga neo-gotica a fost construita in locul ei. Din anul 1960 in ea se organizeaza expozitii cu argintarii evreiesti, ziare si carti multe din ele aduse in Praga de nazisti pentru a deschide un muzeu.

Sinagoga spaniola (Spanelska synagoga) - fondata in 1868 a fost numita asa datorita interiorului sau gravat cu mauri. In ea este o expozitie ce arata evolutia vietii evreilor in Republica Ceha si pana la emanciparea lor din ziua de astazi.

Manastire St Agnes (Klaster sv. Anezky) - fondata in 1234 de Agnes, sora regelui Wenceslas I. In ea se afla o parte din galeria nationala de arta (colectia arta europeana medievala).

Rudilfinum (Rudilfinum) - construit intre 1876 si 1884, reprezinta un exemplu de stilul cehesc neo-renascentist. A fost numit asa in onoarea printului Rudolf de Habsburg. Intre razboaie a fost folosit ca parlamentul cehoslovac, dar astazi e; gazduieste orchestra filarmonica ceha.

Preturi:
Taxa de intrare pentru muzeul evreiesc este de 300 CZK pentru adulti, 200 CZK pentru copii sub 15 ani si studenti si este gratis pentru copii sub 6 ani.
Taxa de intrare pentru sinagoga veche-noua este de 200 CZK pentru adulti, 140 CZK pentru copii sub 15 ani si studenti si este gratis pentru copii sub 6 ani.(biletul este valabil si pentru Sinagoga Ierusalim incepand cu aprilie pana in octombrie intre 13:00 si 17:00 exceptand sambata si sarbatorile evreiesti).
Taxa de intrare la cimitir este de 50 CZK
Exista si un bilet care contine toate obiectivele evreiesti si costa 480 CZK pentru adulti, 320 CZK pentru copii sub 15 ani si studenti si este gratis pentru copii sub 6 ani.

Orar:
Muzeul evreiesc este deschis:
aprilie - octombrie: in fiecare zi de la 9:00 la 18:00 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti)
noiembrie - martie: in fiecare zi de la 9:00 la 16:30 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti).

Adresa:
Cartierul evreiesc (Josefov)

Transport:
Metrou: linia A (statia Staromestska).

Vizualizari: 1596