Casa Municipala din Praga


Casa Municipala din Praga este o cladire interesanta ce serveste drept centru cultural si sala de concerte si ce a fost construita la inceputul secolului al XX-lea in stil Art Nouveau. Interiorul a fost bine conservat si aminteste de gradoarea acelei epoci.

In trecutul mai indepartat, aici se gasea Curtea Regala. Un palat a fost ridicat in jurul anului 1383 pentru a servi ca resedinta pentru Regele Wenceslas al IV-lea. A continuat sa fie principala resedinta pentru conducatorii orasului pana in anul 1483 cand o revolta populara l-a determinat pe Vladislav Jagiello sa decida mutarea in Castelul Praga, considerand ca este mult prea periculos sa traiasca in centrul orasului. Cladirea a devenit seminar si mai tarziu a servit drept academie militara. Intr-un final a fost demolata in anul 1903.

Casa Municipala din Praga Casa Municipala din Praga

Spatiul lasat liber de demolarea palatului a fost rapid ocupat prin construirea Casei Municipale, un centru cultural impozant ce contine si o sala de concerte simfonice. Arhitectii Antonin Balsanek si Osvald Polivka au fost responsabili de exteriorul respectiv interiorul cladirii. Acestia au proiectat cladirea in stil Art Nouveau, un stil ce era foarte la moda in acea perioada. Cladirea a fost construita dupa sase ani de lucrari fiind terminata in anul 1911. In anul imediat urmator si-a deschis potile publicului larg.

Datorita stilului arhitectonic spectaculos, Casa Municipala din Praga a devenit unul dintre obiectivele turistice importante ale capitalei Cehiei.

Multi artisti cehi din perioada constructiei au ajutat la decorarea cladirii. Exteriorul este bogat decorat si impodobit cu sculpturi si basoreliefuri. Temele abordate sunt de cele mai multe ori romantice sau patriotice. Intrarea principala spre exemplu este decorata cu un mozaic semi-circular intitulat "Omagiu orasului Praga".

In centrul cladirii, acoperita de un dom de sticla impozant, se gaseste cea mai importanta sala de concerte simfonice din oras. Sala Smetana este recunoscuta pentru interiorul sau extrem de bogat ornat.Pe langa Sala Smetana mai exista si alte sali mai mici dar si restaurante si cafenele care le permit turistlor sa intre in aceasta cladire superba fara a avea nevoie de bilet sau programare.

Exista si tururi cu ghid in Engleza si Ceha care le permit turistilor sa vada si Sala Smetana dar si alte cateva camere care nu sunt accesibile in mod normal.

Orar:
Orarul difera in functie de evenimentele care se organizeaza aici in perioada in care doriti sa vizitati.
Puteti face rezervari pentru tur cu ghid online aici.

Adresa:
nam. Republiky 5, 111 21 Stare Mesto.

Transport:
Statia Namesti Republiky
Tramvaie: 6, 8, 15, 26, 91, 92, 94, 96
Autobuze: 207, 905, 907, 909, 911.

Preturi:
Bilet normal: 290 CZK
Bilet redus 240 CZK
Bilet pentru familie 500 CZK
55 CZK - permisul pentru a face poze.

Vizualizari: 411