Catedrala Vitus din Praga


Catedrala Sf. Vitus (Chram svateho Vita) – al carei nume original este Catedrala Sf Vitus, Sf Wenceslas si Sf Adalbert, este cea mai mare si cea mai importanta catedrala din Republica Ceha si este unul din cele mai bune exemple de arhitectura gotica. Este locul episcopului orasului Praga si locul unde sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei sunt inmormantati. Incoronarile regilor Bohemiei erau organizate in aceasta catedrala pana in anul 1836.

Catedrala Vitus din Praga Catedrala Vitus din Praga

Aripa de vest a catedralei (venind din curtea a 2-a spre curtea a 3-a) este cea mai noua, fiind construita la sfarsitul sec al XIX-lea – inceputul sec al XX-lea. Aici se afla si intrarea principala. Aripa vestica este caracterizata prin cele doua turnuri inalte precum si de rozeta inspirata de la catedralele pariziene.

Aripa de sud a catedralei o puteti recunoaste foarte usor pentru ca acolo se afla turnul cu ceas, inalt de 109 metri iar al carui ceas este cel mai mare din Republica Ceha. Accesul in turn se face doar daca e vreme frumoasa intre lunile aprilie si octombrie si consta in urcarea celor 287 de trepte.

In partea dreapta a turnului, se afla vechea intrare principala in catedrala avand deasupra celor 3 arcade un mozaic auriu ce reprezinta Judecata de Apoi. Domnul Isus este inconjurat de ingeri si de sfintii patroni ingenunchiati ai Republicii Cehe ( St Prokop, St Zikmund si St Vitus in partea stanga si Sf Wenceslas, Sf Ludmila si Sf Vojtech in partea dreapta).

Interiorul catedralei Sf Vitus e compus intr-un naos central cu doua aripi si mici capele in partea de nord. Capelele sunt luminate de lumina ce trece prin ferestrele colorate cu motive bisericesti. Capela Wenceslas, din sec al XIV-lea, a fost construita in onoarea sfantului patron al Republicii Cehe, Wenceslas, de catre Charles al IV-lea. O alta opera de arta admirata de turistii care viziteaza catedrala, este piatra de mormant a lui John Nepomuk situata in partea opusa a capelei John Nepomuk.

In fata altarului se afla Mausoleul din marmura regala, sub el fiind inmormantati regii Bohemiani. Mausoleul consta in piatra funerara a regelui Ferdinand I al Austriei, sotia sa Ana de Bohemia si Imparatul Roman Maximilian al II-lea. Cripta de dedesubt contine mormintele lui Charles al IV-lea, celor patru sotii ale sale, al Imparatului Maximilian al II-lea si a lui Rudolf al II-lea si al fiicei Mariei Teresa de Austria, Maria Amalia de Austria.

Orar:
noiembrie - februarie: luni-sambata: 9:00 - 16:00, duminica: 12:00 - 16:00
martie - octombrie: luni-sambata: 9:00 - 17:00, duminica: 12:00 - 16:00

Preturi:
Incepand cu 5 aprilie 2007, nu se mai percepe taxa de intrare in catedrala.

Adresa:
Complexul castelului Praga

Transport:
Metrou: linia A (statia Malostranska). Apoi tramvaiele 22 sau 23 (statia Prazsky Hrad).

Vizualizari: 599