Manastirea Loreta din Praga


Manastirea Loreta din Praga este un loc de pelerinaj ce a fost construit in 1626 si mai apoi a fost extins devenind un adevarat complex in stil baroc. A fost construit pentru Caroline Lobkowicz care avea o adevarata obsesie legata de Santa Casa din Loreto, Italia.

Cultul Loreto

Santa Casa este numele atribuit casei din Nazaret, Palestina unde se spune ca Maria a primit vestea ca urma sa aiba un fiu. Cruciatii au ridicat o biserica peste casa, biserica ce a fost distrusa in 1263 de armata Sultanului Egiptean Baibars. Casa insa a supravietuit in mod miraculous. Pentru a preveni distrugerea sa, pelerinii au demolat-o si pietrele au fost transportate de familia Angeli in Croatia. Numele familiei Angeli (ingeri) a dat probabil nastere unei legende care spune ca ingerii au mutat casa intr-un loc sigur. Casa a fost mai tarziu transportata in Loreto unde a fost reconstruita in anul 1294 si unde este inca venerata si in zilele noastre.

Loreta din Praga Loreta din Praga

In perioada contra-reformei copii ale Sfintei Case au fost construite peste tot in Europa. Cincizeci de astfel de sanctuare au fost construite numai pe teritoriul Cehiei actuale. Dintre toate acestea Loreta din Praga este cel mai important.

Constructia Loretei din Praga a inceput in 1626 dupa un proiect al arhitectului italian Giovanni Batista Orsi si cu finantarea baronesei Caterina din bogata familie Lobkowicz. Fatada ornata in stil baroc a fost adaugata intre anii 1721-1723. A fost proiectata de Christoph Dientzenhofer si terminata de fiul acestuia Kilian Ignaz.

Spre deosebire de Loreta din Italia, unde Santa Casa se afla in interiorul unei biserici, in Praga in jurul Sfintei Case a fost construit un intreg complex. Biserica este situata chiar in spatele sancturarului.

Santa Casa de la Loreta din Praga Santa Casa de la Loreta din Praga

Santa Casa este o copie aproape identica a originalului si a fost terminata in 1631. Exteriorul cladirii rectangulare din caramida a fost la inceput decorat cu picturi. Treizeci de ani mai tarziu, casa a fost tencuita si decorata cu o multime de pilastri corintieni, statui si basoreliefuri care infatiseaza viata Fecioarei Maria, legenda Sfintei Case si profeti in Vechiul Testament.

In interiorul Sfintei Case se gaseste o statuie din lemn a Madonei in spatele unui altar din argint toate create in secolul al XVII-lea. Picturile murale sunt si ele din aceiasi perioada.

Biserica si capelele de la Loreta din Praga

Santa Casa este pozitionata in centrul unei constructii de doua etaje cu arcade. Etajul de jos care astazi gazduieste niste capele a fost initial construit in jurul anilor 1670 ca adapost pentru pelerini. Al doilea etaj a fost adaugat in anii 1740 dupa un proiect al aceluiasi Kilian Ignaz Dientzenhofer.

Capelele manastirii sunt decorate cu fresce, tablouri si statui. Cea mai cunoscuta capela este una din coltul de sud-vest unde se poate admira un crucifix al Sfintei Wilgefortis care conform legendei trebuia sa se casatoreasca cu un rege pagan. Pentru a evita acest lucru sfintei i-a crescut barba in mod miraculos!

In partea estica se gaseste Biserica Nasterii Domnului, al carei interior in stil Rococo este decorat din abundenta cu tablouri, fresce, stalpi din marmura multi-colora si basoreliefuri. Constructia bisericii a inceput in 1717 dupa un proiect al lui Christoph Dientzenhofer. Fiul sau a finalizat prima faza a constructiei pentru ca biserica sa fie complet terminata in 1738 de Georg Achbauer, fiul vitreg al lui Christoph.

Trezoreria de la Loreta din Praga.

Una dintre cele mai interesante atractii de la Loreta din Praga este trezoreria. Aceasta ocupa etajul superior al manastirii. Cea mai valoroasa piesa din colectie se numeste Soarele din Praga, o monstranta decorata cu 6222 de diamante. A fost facuta in Viena intre anii 1696 si 1699. Diamantele au fost lasate prin testament de Contesa Ludmila de Kolowrat care la randul sau le primise ca dar de nunta.

Soarele din Praga de la Trezoreria din Loreta din Praga Monstranta numita Soarele din Praga

Alte comori interesante ce pot fi vazute in Trezorerie, sunt un altar din lemn, un cort de argint, un potir medieval, coroane pentru statuia Madonei, relicvarii mari, mitre cu diamante si perle si mai multe monstrante.

Deasupra intrarii principale din Loreta din Praga se gaseste un turn in stil baroc ce adaposteste un dispozitiv format din 27 de clopote. Aceste clopote au fost turnate in Amsterdam intre 1683 si 1694 si s-au auzit pentru prima data in 1695. In zilele noastre este unul dintre ultimele seturi de clopote autentice din epoca baroca.

Informatii practice pentru vizita la Loreta din Praga

Orar:
Noiembrie - Martie: 09:30 AM - 04:00 PM.
Aprilie - Octombrie: 09:00 AM - 05:00 PM.
24 decembrie: 09:00 - 12:00
25 decembrie: 13:00 - 17:00 (gratuit)
26-30 decembrie: 09:30 - 17:00
31 decembrie: 09:30 - 15:00

Preturi:
Bilet intreg: 150,00 CZK.
Bilet redus: 130,00 CZK.
Bilet pentru familie: 310 CZK.

Adresa:
Loretanske nam. 7, 118 00 Praga 1

Vizualizari: 1243