Monumentul lui Jan Hus din Praga


Un memorial colosal din Piata din Centrul Vechi din Praga il celebreaza pe Jan Hus, un reformator religios din secolul al XIV-lea care a pus sub semnul intrebarii opulenta si coruptia Bisericii Catolice. Monumentul a devenit de-a lungul timpului un adevarat simbol al independentei Cehiei.

Cine a fost Jan Hus?

Jan Hus s-a nascut in 1369 si a fost un reformator protestant care a condamnat frivolitatea si coruptia generalizata din cadrul Bisericii Catolice in general si a Vaticanului in particular. Atunci cand figura lui Hus a capatat o popularitate tot mai mare, Biserica Catolica l-a excomunicat. A vrut sa se apere in fata Conciliului de la Constance si in ciuda unei scrisori de libera trecere de la Imparat, a fost arestat, inchis si declarat eretic. In anul urmator, in 1415, a fost ars pe rug.

Memorialul Jan Hus din Praga Memorialul Jan Hus din Praga

Imediat ce vestea uciderii sale a ajuns la Praga, oamenii au fost extrem de revoltati de executie si au privit acest lucru ca pe un atac asupra natiunii. Adeptii lui Hus au initiat o revolta si au distrus biserici si manastiri. Papa Martin al V-lea a chemat catolicii din alte tari la razboi impotriva husitilor, dand astfel nastere unei lungi serii de razboaie intre husitii protestanti si cruciatii catolici.

Crearea Memorialului Jan Hus

Memorialul ridicat in onoarea lui Jan Hus a fost munca de-o viata a sculptorului ceh Ladislav Saloun, un autodidact si mare admirator al lui Auguste Rodin. Saloun a inceput sa lucreze la sculptura in anul 1903 iar influenta miscarii artistice Jugendstil care era foarte populara in acele vremuri este foarte clar vizibila.

Monumentul a fost dezvelit in 1915, la aniversarea a 500 de ani de la moartea lui Jan Hus. La acea vreme Praga era sub dominatie Austriaca, iar Habsburgii au refuzat sa inaugureze in mod oficial monumentul. Localnicii au acoperit monumentul cu flori in semn de protest. Din acel moment, a devenit un simbol al opozitiei impotriva dominatiei straine in Cehia.

Monumentul dedicat lui Jan Hus

O statuie inalta ce se inalta deasupra unei platforme masive, infatiseaza figura autoritara a lui Jan Hus. In stanga sa se gasesc trupele husite victorioase iar la dreapta se afla protestantii oprimati care au fost izgoniti 200 de ani mai tarziu. Figura unei mame tinere simbolizeaza renasterea nationalismului ceh.

O inscriptie aflata la baza monumentului rememoreaza ultimele dorinte ale unuia dintre husiti si contine si un celebru citat din Jan Hus: "Pravda Vitezi" - ceea ce se traduce prin "Adevarul Invinge" Astazi este un motto oficial scris pe stindardul Presedintelui Republicii Cehe. Citatul din Hus este chiar recunoscut ca un adevarat simbol national.

Detalii despre vizita la Monumentul lui Jan Hus

Transport: statia Staromestska - linia(A)

Adresa: Staromestske namesti (Piata din Centrul Vechi)

Vizualizari: 249