Strada de Aur din Praga


Strada de Aur din Praga este o straduta ingusta cu case mici si colorate si este una dintre cele mai populare atractii turistice din Complexul Castelului Praga. Strada pitoreasca este numita astfel datorita bijutierilor care au trait aici in timpul secolului al XVII-lea.

Strada de Aur este situata in partea estica a Castelului Praga, in apropierea zidului exterior. Casutele au fost initial construite in secolul al XVI-lea pentru garzile castelului care-l pazeau pe Regele Rudolph al II-lea. In acea vreme strada era cunoscuta sub numele de Strada Arcasilor. A fost redenumita mai tarziu in Strada de Aur datorita aurarilor care s-au mutat in aceste case in timpul secolului urmator.

Strada de Aur din Praga Strada de Aur din Praga

Legendele spun ca alchimistii au incercat sa transforme fierul in aur chiar in aceste case, insa adevarul istoric spune ca alchimistii au trait in alte parti ale castelului. Asadar nu alchimistii ci maestrii aurari sunt cei care au dat numele atat de atragator al acestei strazi.

Restaurarea Strazii de Aur din Praga

Strada a avut la inceput 24 de casute din lemn insa o parte a strazii a fost declarata nesigura pentru locuinte si demolata in secolul al XIX-lea. Oameni saraci si infractori au locuit apoi in casele ramase insa acestia au fost evacuati dupa al Doilea Razboi Mondial cand strada a fost nationalizata. Casele au fost restaurate si zugravite in culori pastelate intre anii 1952 si 1955.

Strada este acum ocupata in prinicpal de magazine de suveninuri si librarii. Mai multi scriitori celebri au trait in aceste case de-a lungul istoriei. Cel mai celebru dintre ei este Franz Kafka care a locuit in casa sorei sale intre anii 1916 si 1917. La numarul 22 exista si o mica placa care certifica acest lucru. Un alt scriitor celebru care a trait pe Strada de Aur din Praga este castigatorul premiului Nobel pentru literatura Jaroslav Seifert. Acesta a trait in anii 30 intr-una din casele acum demolate.

Strada de Aur din Praga nu poate fi vizitata gratuit. Aveti optiunea de a cumpara un bilet de intrare pentru a vizita doar Strada de Aur sau puteti cumpara un bilet combinat pentru a vizita intregul complex al Castelului Praga.

Transport:
Metrou: Malostranska (A), Hradcanska (A).

Orar:
Complexul castelului Praga este deschis intre orele 06:00 - 22:00.

Vizualizari: 782