Dealul Petrin din Praga


Mai multe obiective foarte interesante se gasesc pe Dealul Petrin din Praga ce se afla in apropiere de Castelul Praga. Dintre toate, cel mai cunoscut este Turnul Petrin, o structura cu o forma asemanatoare cu cea a Turnului Eiffel din Paris.

Dealul Petrin era in trecut la capatul unei paduri foarte mari. In Evul Mediu o parte a acestei paduri a fost inlocuita cu gradini si livezi. In zilele noastre inca se mai gasesc o multime de pomi fructiferi si o mare parte din dealul Petrin reprezinta un adevarat plaman verde pentru orasul Praga, un oras aflat intr-o continua dezvoltare. O serie de drumuri intortocheate fac legatura dintre orasul de jos si varful dealului Petrin.

Priveliste de pe Dealul Petrin Priveliste de pe Dealul Petrin

Turnul Petrin

In 1891 Expozitia Centenara a fost gazduita de Praga pe un teren situat in nordul orasului. Una dintre atractii a fost o imitatie la scala mai mica a Turnului Eiffel, atractie celebra ce fusese ridicata cu doar doi ani inainte pentru o alta expozitie ce avusese loc la Paris.

Turnul Petrin Turnul Petrin

In 1930 turnul a fost mutat in locatia sa actuala pe Dealul Petrin, moment in care a devenit cunoscut sub numele de Turnul Petrin. Singura modalitate de a ajunge in varful turnului este de a urca cele 299 de trepte. Efortul le este rasplitit turistilor care se incumeta sa urce pana in zona de observatie printr-o priveliste superba a orasului Praga.

Funicularul de pe Dealul Petrin

Turnul Petrin este punctul final al traseului funicularului, un alt element istoric ramas in urma organizarii Expozitiei Mondiale la Praga. Funicularul porneste de la poalele dealului si are prima statie la jumatatea drumului pana in varf in apropierea unui restaurant. De acolo se poate vedea o priveliste impresionanta spre Castelul Praga si Centrul Vechi.

Labirintul Oglinzilor

Exista o alta atractie din 1891 ce se gaseste pe Dealul Petrin. Este vorba despre un labirint al oglinzilor care este foarte popular in randul copiilor. Labirintul este gazduit de o replica a unei case medievale cu elemente gotice inspirata din Poarta Spicka, o fosta poarta de la Castelul Vysehrad.

Zidul Foamei

In spatele labirintului se gasesc ramasitele Zidului Foamei, un lung zid defensive construit intre anii 1360 si 1362 de Carol al IV-lea. Regele a pornit acest proiect pentru a crea locuri de munca si pentru a preveni foametea intr-o perioada in care multi oameni nu aveau locuri de munca. De aici provine si numele zidului. Din zidul construit la acea vreme mai exista inca aproximativ 1200 de metri.

Observatorul

Observatorul din Praga este si el situate pe Dealul Petrin. Observatorul este deschis publicului si ofera astronomilor amatori posibilitatea de a folosi telescoapele puternice care se gasesc aici. In cadrul observatorului se gaseste si o expozitie unde pot fi vazute cateva instrumente astronomice din vechime.

Manastirea Strahov

Livezile de pe dealul Petrin conduc spre Manastirea Strahov, un complex medieval cu multe cladiri baroce. In interiorul complexului se gasesc sali superbe cu decoratii si fresce din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. De asemenea interiorul in stil baroc al Bisericii Strahov este si el deosebit si merita cu siguranta o vizita.

Vizualizari: 726