Wall Street din New York


Wall Street este una dintre cele mai celebre strazi nu doar din New York ci din intreaga lume. Este la fel de cunoscuta ca Champs Elysee din Paris, La Rambla din Barcelona sau Strip din Las Vegas. Fiind recunoscuta ca centrul financiar al New York-ului, Wall Street este in dese randuri asociata cu bogatia si ambitiile care caracterizeaza America.

De unde vine numele de Wall Street.

Dupa ce olandezii au cumparat New Amsterdam de la aborigeni, un zid a fost ridicat pentru a delimita hotarul de nord al noii colonii. Primele asa zise ziduri de-a lungul strazii erau mai mult niste garduri din placaj dar odata cu trecerea timpului si aparitia tensiunilor sociale, a fost ridicat un zid mai impunator pentru a apara colonia atat de atacurile britanicilor cat si ale indienilor care inca dominau zona. Britanicii au indepartat zidul la inceputul secolului al 18-lea. O noua strada a fost creata pe locul fostului zid si a fost numita Wall Street - Strada Zidului.

Wall Street din New York Wall Street din New York

Cum si-a capatat Wall Street reputatia de centru financiar.

Marturiile arata ca in anii de dupa Razboiul de Independenta, negustorii si speculantii se adunau sub un sicomor (buttonwood tree - un arbore exotic) care se gasea pe Wall Street. La scurta vreme acestia au fondat The Buttonwood Association (in anul 1792) care este privita drept stramosul Bursei de la New York, al carui sediu se gaseste pe Wall Street de secole.

Astfel la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20, Wall Street deja devenise locul unde orice firma financiara respectabila trebuia sa isi aibe sediul. Astfel au fost ridicate multe cladiri care au inceput sa formeze un cartier separat identificat drept Wall Steet. Oameni ca J.P. Morgan si-au ridicat aici sedii pentru companiile lor si au contribuit astfel la consolidarea statutului Wall Street drept centru financiar al orasului New York si de ce nu al intregii tari. Cladirea in stil neo-clasic a Bursei (New York Stock Exchange) a fost si ea ridicata pe Wall Street, astazi fiind deja pe lista monumentelor istorice.

Taurul de pe Wall Street Taurul de pe Wall Street

Unul dintre simbolurile cele mai recunoscute ale cartierului financiar din New York, este statuia taurului din fotografia de mai sus - taurul reprezinta "bull market", o piata in continua crestere. Inspirat de prabusirea bursei din 1987, sculptorul Arturo Di Modica a creat statuia taurului de peste 3000 de kg ca un simbol al optimismului. Acesta a amplasat-o in 1989 in fata cladirii Bursei din New York, fara autorizatie. Politia a indepartat statuia, dar la cererea unanima a opiniei publice, statuia a fost re-amplasata in Bowling Green, o mica piata din apropiere de Wall Street. Statuia a devenit rapid una dintre atractiile cele mai populare din Lower Manhattan.

Cum poti ajunge pe Wall Street

Informatii utile pentru vizita pe Wall Street

Transport:
Metrou: Wall Street (2,3,4,5)

Adresa:
Lower Manhattan.

Vizualizari: 1715