Madison Square Garden din New York


Fiind una dintre cele mai cunoscute locatii de evenimente sportive sau concerte din intreaga lume, Madison Square Gardern exista intr-o forma sau alta inca din anul 1879. Actuala cladire din Manhattan numita in dese randuri doar "The Garden" sau MSG este a patra cladire care poarta acest nume. Primele doua au fost situate in Madison Square (intersectia dintre Madison Avenue si 26th Street), de aici si numele, insa ultimele doua cladiri au fost amplasate in alta locatie.

Madison Square Garden din New York Madison Square Garden din New York

Cand gara de langa Madison Square s-a mutat in Grand Central Terminal, in anul 1871, Phineas Taylor Barnum a concesionat zona de la Cornelius Vanderbilt si a transformat gara in hipodrom. In 1879, dupa ce concesiunea a expirat, Vanderbilt a redenumit locul in Madison Square Garden. In scurta vreme a devenit foarte cunoscut pentru multimea de evenimente ce erau organizate aici.

Al doilea MSG a fost construit in acelasi loc, in 1890. A fost o constructie gradioasa cu aspect de palat, care avea un turn asmenator celui de la Giralda din Sevilia. Cladirea proiectata de Stanfort White a fost una dintre cele mai inalte cladiri ale orasului iar sala sa enorma era locul de desfasurare al celor mai importante evenimente din oras. Cladirea a fost demolata in 1925 si a fost inlocuita mai apoi de sediul companiei New York Life Insurance.

A treia cladire MSG a fost mutata la intersectia dintre 50th Street si 8th Avenue si era o cladire caracterizata de multi ca lipsita de caracter, total neinteresanta din punct de vedere arhitectonic. Aceasta a fost folosita in special ca loc de desfasurare al meciurilor de box.

Cladirea actuala se afla pe 7th Avenue intre strazile 31 si 33 si a fost inaugurata in 1968. Supranumita drept "cea mai celebra arena din lume", a patra cladire Madison Square Garden se afla chiar deasupra Garii Pennsylvania (Penn Station). A fost construita dupa ce patronii Pennsylvania Railroad au demolat partea supraterana a garii lor, o structura in stil beaux-arts din 1911, proiectata de Mc Kim, Mead si White. Demolarea acestei gari in 1961 si protestele publice puternice legate de aceasta demolare, au dus la aprobarea de legi pentru pastrarea si prezervarea obiectivelor istorice si arhitectonice ale orasului. Multumita acestor legi, cladiri istorice cum ar fi si cealalta gara importanta din New York, Grand Central Terminal, au fost salvate de la demolare.

Cladirea istorica in still beaux-arts a fost inclocuita de un complex ce include un amestec intre o gara, o cladire de birouri si o arena: noua Madison Square Garden. O cladire din beton, cilindrica, "The Garden" a fost una dintre primele structuri construite deasupra unei gari aflate in folosinta, fapt ce a fost considerat o realizare inginereasca deosebita. Din punct de vedere arhitectonic, este departe de estetica cladirilor care i-au purtat numele inainte.

Lipsa de estetica a cladirii nu a afectat in niciun fel vanzarile de bilete. Madison Square Garden gazduieste aproximativ 350 de evenimente in fiecare an - aproape cate unul in fiecare zi - majoritatea cu casa inchisa. Madison Square Garden si-a castigat faima in calitate de gazda a doua echipe sportive foarte populare din New York: echipa de hokey New York Rangers si cea de baschet New York Knicks. Madison Square Garden Company chiar detine cele doua echipe si de-a lungul timpului a gazduit in cateva randuri meciuri "All Stars" din NBA si NHL.

Madison Square Garden este folosita si pentru alte evenimente cum ar fi concerte, expozitii sau spectacole de circ. Madison Square Garden este gazda si pentru spectacolele de wrestling organizate de World Wrestling Entertainment. Boxul a fost si el parte din viata arenei, aici fiind desfasurate multe dintre meciurile de marca din istoria boxului inclusiv prima lupta dintre Ali si Frazier.

Pe langa arena principala care poate gazdui aproape 20.000 de oameni exista si un teatru (WaMu Theater) si un centru expozitional, unde pe langa expozitii se organizeaza cateodata si banchete sau receptii somptuoase.

Transport:
Metrou: 34th Street-Penn Station (1,2,3,A,C,E)

Adresa:
4 Pennsylvania Plaza (7th Avenue intre strazile 31 si 33)

Website:
Pentru informatii si achizitii de bilete la evenimente consultati site-ul arenei www.thegarden.com.

Vizualizari: 577