Empire State Building din New York


Mai mult decat orice alta cladire din lume, Empire State Building reprezinta ambitia oamenilor de a construi cladiri care se inalta cutezatoare spre cer. Acest zgarie-nori este probabil cea mai cunoscuta cladire din New York, motiv pentru care poate fi vazuta pe o multime de carti postale cu orasul american. Empire State Building apare intr-o multime de filme, printre care si clasicul "King Kong" din 1933. Chiar si astazi, desi cladirea a fost detronata de mult de titlul de cea mai inalta cladire din lume, a continuat sa ramana un simbol al orasului New York si este vizitata de mai mult de trei milioane de oameni anual.

Empire State Building din New York Empire State Building din New York

Atunci cand a fost construita pe Fifth Avenue, la inceputul anilor 1930, Empire State Building a sfaramat toate recordurile si a fost supranumita “a 8-a minune a lumii”. Cladirea avea 64 de lifturi (acum are 73) si a fost ridicata in numai un an si 45 de zile. Turnul domina intregul cartier de la inaltimea sa de 381 de metri si fiind construit chiar inainte de Marea Criza Economica din anii 30, nu avea sa fie depasit in inaltime decat in 1972 cand Turnurile Gemene World Trade Center au preluat pozitia de cea mai inalta cladire din lume.

Empire State Building a fost construita pe un intreg cvartal. Mare parte a terenului ocupat de Empire State Building era ocupat de Hotelul Waldorf-Astoria ce fusese inaugurat in 1897 drept cel mai mare hotel din oras cu 1050 de camere. Acest hotel era cel mai prestigios din New York si atragea clientela din clasele superioare ale societatii. La sfarsitul anilor 1920 insa, design-ul grandios la hotelului devenise demodat si Waldorf-Astoria a decis sa construiasca un hotel nou, mai mare in centrul orasului.

Dupa ce locul a fost curatat de cladirile demolate, lucrarile la Empire State Building au inceput pe 17 martie 1930. Datorita unui design eficient si muncii standardizate, asemanatoare unei linii de asamblare, cladirea a fost ridicata cu o medie de patru etaje si jumatate pe saptamana - mult mai rapid decat orice alt zgarie-nori din acea vreme. Cladirea a fost inaugurata cu mare fast pe 1 mai 1931 in prezenta guvernatorului Franklin Roosevelt.

Empire State Building a fost unul dintre ultimele turnuri ridicate in New York inainte de marea criza ce a afectat grav piata imobiliara. Demolarea cladirilor existente pe locul unde avea sa fie construita Empire State Building, a inceput cu doar cateva saptamani inainte de prabusirea bursei in 1929. Dupa 1933 cand Rockefeller Center a fost ridicat, niciun zgarie-nori nu a mai fost ridicat in oras timp de aproape doua decenii. O consecinta a acestui fapt a fost ca Empire State Building si-a pastrat titulatura de cea mai inalta cladire din lume pentru mai mult de 40 de ani. Criza economica a afectat grav si cererea pentru inchirieri de spatiu de birouri. Proprietarii au avut asa mari probleme in a inchiria spatiul de birouri incat cladirea a devenit cunoscuta sub numele de “Empty State Building”. Abia in anii 40 piata si-a mai revenit si la inceputul anilor 1950 Empire State Building chiar a devenit cea mai profitabila cladire din New York. Fiind situata intr-o regiune destul de deparata de grupul de zgarie-nori din centru, Empire State Building este unul dintre putinele locuri din Manhattan de unde vizitatorii pot avea o priveliste de 360 de grade. Daca sunteti in cautarea celui mai potrivit loc de a vedea Empire State Building atunci va puteti duce la Rockefeller Center.

Informatii despre vizita la Empire State Building

Transport:
Metrou: 34th Street Herald Square (B,D,F,Q,N,R).

Adresa:
350, 5th Avenue, New York.

Preturi:
Vizita la observatorul principal (etajul 86): un bilet normal este de 27.00 USD.
Vizita la ambele punti de observatie (etajul 86 si 102): un bilet normal este de 44.00 USD.
Exista si posibilitatea de a sari coada pentru un pret al biletului de 50,00 USD respectiv 67.00 USD.

Orar:
Empire State Building este deschisa zilnic de la 8:00 AM la 2:00 AM.

Vizualizari: 1186