Altes Rathaus, Vechea Primarie din Munchen


Cladirea ce a fost cunoscuta sub numele de Vechea Primarie inca din secolul al 19-lea, a fost construita intre anii 1470 si 1480. Fiind proiectata de Jorg von Halsbach, cunoscut mai mult ca omul din spatele proiectului Frauenkirche, cladirea primariei a fost ridicata in stil gotic, un stil extrem de popular in acele vremuri.

Cu toate acestea, numeroase schimbari au fost aduse cladirii in perioada Renascentismului tarziu si a Barocului timpuriu (sfarsitul anilor 1500 si inceputul anilor 1600). Aproape 300 de ani mai tarziu, in 1860, cladirea a fost readusa la splendoarea sa gotica iar apoi si mai tarziu, in 1877 si din nou in 1934, doua pasaje au fost create pentru a permite trecerea pe sub cladire.

Vechea Primarie din Munchen Vechea Primarie din Munchen

In vreme ce exteriorul cladirii pare foarte simplu in comparatie cu alte cladiri din apropiere, interiorul de la Altes Rathaus a fost desemnat aproape in unanimitate drept o capodopera medievala. Impresionant este tavanul cu grinzi de lemn si stele aurite dar si blazonul orasului ce a fost instalat aici in 1478.

Un turn inalt de 55 de metri este vizibil din mai multe zone ale orasului, iar acest turn este de fapt mai vechi decat cladirea in sine, fiind construit in secolul 12 ca parte integranta din fortificatiile orasului. Astazi turistii se pot urca in acest turn pentru o priveliste intr-adevar deosebita.

Din nefericire, parti importante din Altes Rathaus au fost distruse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Restaurarea a inceput imediat dupa incheierea conflictului si a durat mai multe decenii. Remobilarea turnului a fost incheiata abia in 1975 iar specificatiile proiectului initial din secolul al 15-lea au fost urmate cu sfintenie, rezultatul fiind o cladire care arata aproape identic cu superba cladire ridicata de Halspack.

Astazi, Vechea Primarie gazduieste un muzeu al jucariilor (Spielzeugmuseum), amplasat in patru camere din turn, fiecare situate pe cate un etaj diferit. Muzeul urmareste istoria jucariilor de la inceputul secolului al 19-lea pana in zilele noastre. Un mic magazin de suveniruri se gaseste la primul etaj si ofera o gama variata de produse ce va pot aminti de vizita in Munchen si la Altes Rathaus.

Adresa:
Marienplatz 15, Munchen.

Transport:
Marienplatz U3, U6, S1, S2, S4-8.

Orar:
Luni - sambata: 10:00 - 17:30; Duminica: 10:00 - 18:00

Vizualizari: 310