Allianz Arena din Munchen


Allianz Arena este un stadion celebru cu o infatisare destul de ciudata ce reprezinta mandria fotbalului din Munchen. Purtand numele unui mare furnizor de servicii financiare, constructia stadionului Allianz Arena a inceput in anul 2002 pe un teren din partea de nord a cartierului Schwabing si a fost finalizata in anul 2005. Cu un proiect ce a fost conceput de o firma celebra de arhitectura din Elvetia, Herzog & de Meuron, arena a fost ridicata pentru a inlocui un stadion invechit ce fusese ridicat pentru Jocurile Olimpice de Vara din anul 1972.

Stadionul cu o forma rotunjita ce si-a castigat porecla de "barca gonflabila", capteaza privirile tuturor trecatorilor si a devenit rapid cunoscut in toata lumea datorita arhitecturii sale deosebite si bine-inteles si datorita echipei care isi disputa aici meciurile de pe teren propriu: Bayern Munchen. Fatada cladirii este formata din 2874 folii din ETFE (etilena tetrafluoro-etilena), un polimer ce poate rezista la o gama larga de temperaturi si este foate rezistent la eroziune. Aceste folii sunt tinute umflate cu aer cald oferind arenei o infatisare deosebita.

Allianz Arena din Munchen Allianz Arena din Munchen

Aceste folii par albe de la distanta dar de fapt sunt punctate, ceea ce se poate vedea la o privire mai atenta. Fiecare panou poate fi luminat independent cu lumina rosie, alba sau albastra. Iluminatul foarte perfomant al fatadei este folosit pentru a indica ce echipa joaca in momentul respectiv (doua echipe pofesioniste de fotbal folosesc stadionul insa si echipa nationala a Germaniei). Rezultatul oferit de tehnoligia de iluminare este uimitor mai ales noaptea. Arena are si acoperis retractabil ce poate fi inchis sau deschis in functie de vreme pentru a apara terenul de soare sau ploaie.

Exteriorul arenei se lumineaza diferit in functie de echipa care joaca in seara respectiva pe stadionul din Munchen

Allianz Arena poate gazdui aproape 70.000 de spectatori desi a fost initial proiectat doar pentru o capacitate de 66.000 de locuri. Exista 22.000 de locuri pe inelul de sus, 24.000 in cel din mijloc si aproximativ 20.000 in inelul inferior. Colturile inelului inferior pot fi insa adaptate sa gazduiasca inca 3100 de spectatori. 

Cluburile care isi disputa meciurile de acasa pe Allianz Arena sunt Bayern Munchen si TSV 1860 Munchen. Aceste doua echipe au jucat pe Allianz Arena inca de la inceputul sezonului 2005/2006. De asemenea si Cupa Mondiala din 2006 a avut printre stadioanele gazda si aceasta arena deosebita din Munchen. Daca decideti sa vizitati Allianz Arena va veti putea bucura de magazinele care vand produse cu emblemele cluburilor care joaca pe Allianz si puteti merge la unul din multimea de restaurante fast food de aici. Daca mergeti la un meci e bine de stiut ca si daca nu prindeti locuri prea bune, exista 190 de monitoare care surprind fiecare minut al jocului oferind imagini foarte clare indiferent unde va aflati pe stadion.

Vizitarea stadionului se organizeaza atat individual cat si pentru grupuri si in timpul turului va sunt oferite informatii foarte interesante despre unul dintre cele mai celebre stadioane de fotbal din lume.

Adresa:
Wer-Heisenberg-Allee 25, Munchen.

Transport:
Metrou: Frottmaning (U6)

Orar:
Se organizeaza tururi in fiecare zi cu exceptia zilelor cand sunt meciuri sau alte evenimente, de Craciun, in ajunul Anului Nou si de Anul Nou.
Tururile in limba germana incep de la 11:00 AM, 01:00 PM, 03:00 PM, 04:30 PM
Tururile in engleza incep de la 01:00 PM.

Preturi:
Adulti: 10.00 € (peste 14 ani)
Copii: 6.50 € (intre 6 si 13 ani)
Copii sub 6 ani insotiti de parinti: gratuit
Bilet redus pentru studenti, batrani, persoane cu handicap, militari si someri: 09.00 €.

Vizualizari: 749