Portile Orasului din Munchen


Dintre cele patru porti care asigurau intrarea in Munchen in Evul Mediu, in zilele noastre au supravietuit numai trei: Sendlinger Tor, Isartor si Karlstor.

In Evul Mediu, Altstadt, centrul istoric al orasului Munchen era protejat de un zid de aparare cu patru turnuri mari si alte cinci ceva mai mici. Sistemul de fortificatii a fost construit intre anii 1285 si 1347 pentru a inlocui un inel de aparare mai mic, cunoscut sub numele de Innere Stadtmauer si care fusese construit in secolul al 12-lea. Noul zid a fost botezat ca Aussere Stadtmauer.

In timpul secolului al 18-lea populatia orasului Munchen a inceput sa creasca in mod constant si astfel Karl Theodor, elector al Bavariei, a decis in anul 1791 sa darame zidul care inconjura orasul.

Karlstor

Karlstor, prima dintre portile orasului era cunoscuta initial sub numele de Neuhauser Tor insa a fost redenumita in anul 1797 dupa Karl Theodor. Electorul a infiintat si o noua piata langa Karlstor, cu numele oficial de Karlsplatz dar inca numita de localnici Stachus. Poarta a fost integrata in planurile noii piete adaugandui-se niste noi aripi de o parte si de cealalta si dand astfel nastere unei piete semi-circulare.

Karlstor a avut initial trei turnuri, insa cel mai mare dintre ele, cel central a fost distrus in 1857 cand praful de pusca care era stocat aici a explodat. Turnurile laterale au fost renovate in 1861 in stil neo-gotic de catre arhitectul italian Domenico Zanetti.

Poarta Karlstor din Munchen Poarta Karlstor din Munchen

Isartor

Poarta Isartor este situata in apropiere de Marienplatz, la capatul a ceea ce se numeste "Tal" (valea). Strada care trece pe sub poarta, Im Tal, a fost numita astfel datorita faptului ca drumul de la Vechea Primarie spre Isartor merge la vale. Turnul central a fost construit in 1337 si asigura intrarea dinspre Isar, raul care trece prin Munchen. Turnurile octogonale, mai mici au fost ridicate mai tarziu la inceputul secolului al 15-lea. Fatada de la Isartor este decorata cu motive murale ce infatiseaza procesiunea triumfala a lui Ludwig al IV-lea dupa victoria sa reputata impotriva Austriei in batalia de la Ampfing din 1322.

Sendlinger Tor

Cea mai veche dintre cele trei porti ramase in picioare de pe zidul exterior de aparare al orasului Munchen, este Sendlinger Tor. Poarta se presupune ca a fost ridicata in 1318 si a fost intrarea dinspre drumul comercial spre Italia. Turnul central foarte inalt a fost demolat in 1808 si in 1906 cele trei arcade ce legau cele doua turnuri au fost inlocuite de o singura arcada mai mare, permitand astfel masinilor sa treaca pe sub poarta. In acelasi timp, doua porti mai mici au fost create in turnurile hexagonale pentru pietoni.

Schwabinger Tor

Poarta Schwabinger a fost ridicata in 1391 in apropiere de Odeonsplatz. Ca multe alte turnuri mai mici ce faceau parte din zidurile orasului, a fost demolata la inceputul secolului al 19-lea pentru a permite expansiunea orasului. In 1844, Feldherrnhalle a fost ridicata in locul fostei porti Schwabinger.

Vizualizari: 527