Odeonsplatz, Piata Odeon din Munchen
Odeonsplatz este o piata foarte frumoasa din Munchen marginita de Feldherrnhalle, Theatinerkirche si Hofgarten, o fosta gradina a curtii regale. Din aceasta piata porneste Ludwigstrasse, una dintre straziel monumentale din Munchen, ce duce spre Siegestor, un impunator arc de triumf.
Pana la sfarsitul secolului al 18-lea, cand au fost daramate fortificatiile din jurul orasului Munchen, aceasta zona se afla in afara zidurilor. Era dominata de Schwabinger Tor, o poarta datand din secolul al 14-lea ce marca iesirea din oras spre Schwabing, un satuc din apropiere.
Odeonsplatz din Munchen
In anul 1816, Ludwig I l-a angajat pe Leo von Klenze pentru a proiecta o piata in acest loc, demers ce a dus la demolarea Portii Schwabinger. Intentiile lui Ludwig erau pe de o parte sa creeze un drum monumental care sa duca spre cartierele din afara orasului si pe de alta parte sa infiinteze aceasta piata cu rolul de a reprezenta o intrare triumfala in oras. Piata si-a luat numele de la Odeon, o sala de concert ce a fost construita aici intre 1826 si 1828 de acelasi Leo von Klenze. Sala a fost grav lovita de un bombardament aerian in 1944 iar dupa razboi cladirea a fost transformata intr-un sediu guvernamental.
Cea mai impresionanta cladire din Odeonsplatz este Feldherrnhalle sau Sala Maresalilor. Impreuna cu Theatinerkirche, aceasta cladire confera Pietei Odeon o infatisare a unei piete autentic italiene. Feldherrnhalle este de fapt o sala cu trei arcade, ale carei scari centrale conduc spre intrarea ce este flancata de satuile impunatoare a doi lei. Cladirea a fost proiectata in 1841 de Friedrich von Gartner care s-a inspirat in mod evident dupa Loggia dei Lanzi din Florenta. A fost construita la cererea lui Ludwig I care a dorit sa-si cinsteasca bravii generali ai Armatei Bavareze.
In partea estica a Pietei Odeon din Munchen se gaseste Hofgarten, o gradina renascentista ce a fost infiintata intre anii 1613 si 1617 in timpul domniei Ducelui Maximilian I. Proiectul gradinii a fost conceput asemenator cu cel al unei gradini formale italiene si contine un mic templu cu un dom in varful caruia se afla o figurina din bronz ce simbolizeaza Bavaria. Theatinerkirche este biserica ce are o frumoasa cupola din cupru si ce a fost construita in sil baroc dupa modelul bisericii San Andrea del Valle din Roma. Proiectul ii apartine Agostino Barelli, care a si condus lucrarile de constructie a bisericii din anul 1663 pana in 1669. Succesorul sau, Enrico Zuccalli, a dus la bun sfarsit domul inalt de 71 de metri in 1690 si a adaugat doua turnuri care initial nu se regaseau in proiect.
Fatada actuala este in stil rococo si a fost terminata in 1768 de Francois Cuvillies. Micile turnuri atrag inevitabil toate privirile datorita formelor lor curbate si impreuna cu turnurile de la Frauenkirche si Peterskirche domina panorama orasului Munchen.
Adresa:
Odeonsplatz, Munchen.
Transport:
Metrou: Odeonsplatz U3, U4, U5, U6.
Vizualizari: 730