Peterskirche, Biserica Sfantul Petru din Munchen


Cunoscuta sub numele afectuos de Alte Peter (Batranul Petru), Biserica Sf Petru din Munchen este cea mai veche biserica din capitala Bavariei. Construita in 1180, aceasta biserica a avut o istorie tumultoasa si foarte interesanta, iar astazi continua sa fie o atractie turistica importanta si sa se bucure de o mare popularitate printre localnici.

Construita pe locul unei manastiri din secolul al 8-lea, Peterskirche a fost proiectata in stil romanesc. Calugarii fostei manastiri numeau aceasta zona Peterbergl, sau Dealul lui Petru, astfel ca un nume asemanator a fost dat si bisericii dupa ce aceasta a fost ridicata. Aceiasi calugari au dat si numele actual al orasului intrucat Munchen deriva din Monch, cuvantul german pentru calugar.

Peterskirche din Munchen Peterskirche din Munchen

Biserica construita in mare parte din lemn a rezistat aproximativ 150 de ani inainte ca un foc sa o distruga in totalitate. In urmatorii 40 de ani (1328-1368) biserica a fost reconstruita si i-au fost adaugate o multime de motive gotice. Biserica si-a pastrat splendoarea gotico-romanesca pentru urmatoarele trei secole, fiind adaugata doar o clopotnita renascentista in secolul al 17-lea. La scurta vreme dupa aceea, un cor in stil baroc a fost adaugat iar un secol mai tarziu intreaga biserica a fost complet renovata - de data aceasta intr-un stil rococo mai elaborat.

Aproape de sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, biserica a fost aproape complet distrusa iar reconstructia sa a inceput la scurta vreme dupa aceea, fiind terminata abia in anul 2000.

De-a lungul anilor Peterskirche a strans un numar impresionant de opere de arta iar multe dintre ele au supravietuit vremurilor grele prin care a trecut biserica. Turistii pot vedea sculpturi din secolul al 15-lea apartinand artistului Erasmus Grasser si tablouri ale lui Johann Baptist Zimmerman.

O vizita la Peterskirche este recomandata pentru toti turistii care vor sa viziteze orasul Munchen insa multi dintre ei cand ajung aici se duc direct la a doua capela de pe stanga unde se gasesc moastele Sfintei Munditia. Scheletul acesteia este acoperit cu aur si pietre pretioase. Bijuteriile ii impotobesc dintii putreziti de vreme si doi ochi falsi parca fixeaza vizitatorii. Este un spectacol foarte macabru care insa atrage foarte multi turisti.

Biserica are si o clopotnita inalta si foarte frumoasa, in care turistii se pot urca pentru a ajunge la o platforma panoramica. In zilele senine este un loc ideal pentru a putea face cateva poze ale orasului Munchen. Pentru cei care se incumeta sa urce cele peste 300 de trepte pana la platforma aflata la 56 de metri inaltime, exista la baza clopotnitei un panou cu diferite coduri de culori care indica vizibilitatea. Spre exemplu un cerc alb indica ca vizibilitatea este perfecta si se poate vedea pana la poalele Alpilor.

Adresa:
Rindermarkt 1, Munchen.

Transport:
Metrou: Marienplatz U3, U6, S1-8

Orar:
de luni pana sambata: 09:00 - 18:00
duminica: 10:00 - 18:00

Preturi:
Intrarea in biserica este gratuita.
Urcarea in turn costa 2.50 € pentru adulti; 1.50 € pentru studenti si 0.50 € pentru copii.

Vizualizari: 744