Deutsches Museum din Munchen


Muzeul de stiinta si tehnica din Munchen

Cunoscut si sub numele de Muzeul German al Capodoperelor Tehnologiei si Stiintei, Deutsches Museum este una dintre principalele atractii ale orasului Munchen si un obiectiv turistic potrivit pentru vizitatorii de toate varstele. Situat in centrul orasului pe o insula de pe raul Isar, muzeul a fost inaugurat cu mare fast in 1925.

Aceasta atractie turistica din Munchen este cel mai mare muzeu de tehnologie de acest gen din lume si este renumit pentru colectiile sale de o importanta deosebita ce contin obiecte care au marcat pasi importanti din domeniile stiintei si tehnologiei.

Exponatele de Deutsches Museum sunt multe si foarte variate, acoperind o arie larga de domenii cum ar fi astronomie, agricultura, computere, chimie, electricitate, marina, minerit, muzica, cai ferate, domeniul aero-spatial si telecomunicatii. Turistii care aleg sa petreaca ceva vreme la Deutsches Museum pot vedea exponate cum ar fi primul dinam Siemens din expozitia cu tematica legata de electricitate sau instrumente muzicale dintre cele mai variate de la unele instrumente antice la sintetizatoare foarte moderne. De asemenea pot vedea exponate din lemn si cupru cu gravuri ce dateaza din vremea lui Gutenberg si primelor sale prese de tiparit.

Deutsches Museum din Munchen Deutsches Museum din Munchen

Muzeul detine pana si masa de lucru pe care s-a descompus primul atom in anul 1938 ce s-a aflat in trecut in laboratorul lui Hahn si Strassman. Sectiunea dedicata aerului si spatiului este enorma spre deliciul vizitatorilor de toate varstele. Celor mici in special le plac foarte mult demonstratiile care produc fulgere adevarate din sectiunea dedicata electricitatii. Muzeul detine si foarte multe exponate legate de lumea transporturilor. Aici veti avea posibilitatea de a vedea primul automobil produs vreodata, un Benz din 1886. Pe langa masini, muzeul are o colectie de barci, trenuri si un departament intreg dedicat avioanelor si domeniului aerospatial. Sunt expuse si foarte multe motoare cum ar fi turbine cu apa sau motoare cu turbojet. Ca marea majoritate a muzeelor de stiinta si tehnica, Deutsches Museum ii va tine ocupati pe copii in permanenta avand grija ca acestia sa nu se plictiseasca niciodata.

Inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, controlul asupra Deutsches Museum a apartinut partidului Nazist. Acestia au folosit muzeul pentru a prezenta filme si expozitii de propaganda si la un moment dat a fost folosit chiar si ca oficiu postal sau pentru a gazdui niste prizonier rusi. In 1944 aproape de sfarsitul razboiului cladirea a fost lovita de numeroase raiduri aeriene. Mai bine de 80% din structura a fost distrusa si peste 20% din exponate au fost avariate.

Daca nu vorbiti germana insa cunoasteti limba engleza, va veti simti ca acasa in Deutsches Museum deoarece toti ghizii stiu si engleza si sunt dornici sa raspunda la intrebarile vizitatorilor si le prezinte cat mai multe informatii despre exponatele muzeului. De asemenea majoritatea placutelor explicative sunt si in engleza insa turul muzeului cu ghid nu este posibil decat in limba germana. Pe langa cele 18000 de exponate de la Deutsches Museum aici mai exista si o serie de ateliere speciale pentru toate varstele.

Adresa:
Museumsinsel (pe insula de pe raul Isar), Munchen.

Transport:
Metrou: Isartor S1-8.

Orar:
deschis zilnic de luni pana duminica intre 09:00 si 17:00
inchis de Anul Nou, Lasata Secului, Vinerea Marea, 1 Mai, de Craciun si in Ajunul Craciunului, si de Ziua Tuturor Sfintilor (1 noiembrie).

Preturi:
Adulti: 8.50 €
Bilet de familie: 17.00 €
Copii intre 6-15 ani: 3.00 €
Nu sunt acceptate carti de credit de niciun fel.

Vizualizari: 1207