Primaria din Munchen - Neues Rathaus


Neues Rathaus - Noua Primarie - este unul dintre obiectivele turistice cele mai reprezentative pentru Munchen, numarandu-se printre atractiile ce pot fi vizitate intr-un city break in capitala Bavariei.

Pe la jumatatea secolului al 19-lea ritmul de dezvoltare al orasului Munchen crescuse furtunos determinand astfel consiliul local sa ia in considerare un spatiu mai mare pentru birourile guvernamentale. Astfel a luat nastere proiectul ridicarii unei noi cladiri pentru a gazdui Primaria orasului Munchen. Un loc din Marienplatz a fost ales si douazeci si ceva de cladiri au fost evacuate si demolate pentru a face loc maretei constructii de la Neues Rathaus, constructie proiectata de tanarul arhitect Georg Hauberrisser, in varsta de numai 24 de ani. Din anumite motive s-a luat hotararea de a nu demola vechea cladire a primariei, Altes Rathaus, cladire ce poate fi vizitata si astazi.

Primaria din Munchen Primaria din Munchen

Constructia noii primarii a inceput in 1867 cu partea estica a cladirii ce a fost inaltata din caramida. A fost terminata in 1874. Cincisprezece ani mai tarziu, s-a construit o aripa alaturata pentru ca mai apoi sa fie ridicata si aripa vestica ce este facuta din piatra. Aceasta parte include si cea mai emblematica parte a cladirii, un turn de 79 de metri ce a fost terminat in 1909.

Primaria este construita in stil gotic flamand. Lungimea cladirii masoara mai mult de 90 de metri si este bogat ornamentata cu diferite motive dintre cele mai spectaculoase. Vitraliile si etajele inalte completeaza arhitectura deosebita a cladirii. Huberrisser a supravegheat personal fiecare detaliu al proiectului si rezultatul este intr-adevar unul extrem de impresionant, desi este usor de determinat limita dintre cele doua parti ale cladirii.

Piesa de rezistenta de la Neues Rathaus este celebrul "glockenspiel", al patrulea cel mai mare astfel de dispozitiv din intreaga Europa. In fiecare zi la 11:00 dimineata si la 05:00 dupa-amiaza, figurinele de dimensiuni aproape naturale ale ceasului ofera un adevarat spectacol pentru multimea adunata in Marienplatz pentru a urmari reprezentatia. Exista doua spectacole, primul ce pune in scena nunta Ducelui Wilhelm al V-lea si a Renatei de Lorraine, completata de turnir, iar al doilea este un dans numit Schafferltanz, interpretat prima data in 1517 pentru a celebra sfarsitul epidemiei de ciuma. Noaptea, turistii pot admira un paznic ce suna alarma si pot vedea ingerul pazitor al orasului Munchen daruindu-le localnicilor o binecuvantare.

Adresa:
Marienplatz 8, Munchen.

Transport:
Metrou: Marienplatz U3, U6, S1, S2, S4-8.

Orar:
Reprezentatiile de la Glokenspiel au loc la 11:00 si la 17:00.

Vizualizari: 578