Gradina Engleza din Munchen


Gradina Engleza din Munchen este cel mai mare parc ce se gaseste in interiorul unui oras din Europa. Principalele atractii ale parcului includ doua gradini de vara, o pagoda chinezeasca, o casa japoneza a ceaiului si un templu in stil grecesc numit Monopteros.

Gradina Engleza a luat nastere la sfarsitul anilor 1700 cand arhiducele si electorul Carl Theodor si-a propus sa transforme orasul. Una dintre dorintele sale a fost aceea de a infiinta o asa numita "gradina militara", proiectata cu scopul de a oferi soldatilor informatii despre agricultura si in acelasi timp pentru a le oferi un loc unde sa se poata recrea in aer liber. Gradina militara si-a deschis portile in 1789 si la putina vreme dupa aceea, Carl Theodor a infiintat si primul parc public din Munchen in apropierea acestor gradini. Parcul a fost numit Parcul lui Theodor pentru ca mai tarziu numele sa-i fie schimbat in Gradina Engleza. Parcul s-a deschis in 1792 si pana la urma terenul ocupat de gradinile militare a fost anexat parcului public.

Gradina Engleza din Munchen Gradina Engleza din Munchen

Denumirea de Gradina Engleza se datoreaza stilului in care a fost amenajat parcul, un stil destul de informal si foarte popular in Marea Britanie in perioada dintre jumatatea secolului al 18-lea si inceputul secolului al 19-lea. Parcul este mai mare decat parcuri celebre cum ar fi Central Park din New York si este impartit in doua sectiuni: Hirschau, partea de nord care are 3 kilometri lungime si partea de sud care masoara 2 kilometri. Aceasta din urma este in general mai aglomerata in timp ce Hirschau este ceva mai linistita. Vizitatorii insa se concentreaza spre cele doua gradini de vara situate fiecare in cate una dintre sectiunile parcului.

Construit ca o replica a Marii Pagode din Gradinile Botanice Regale Britanice, Turnul Chinezesc este o structura inalta de 25 de metri ce se aseamana cu superbele pagode din gradinile impartilor chinezi. Turnul ridicat la sfarsitul secolului al 18-lea a fost bombardat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a fost reconstruit dupa proiectul initial. Acest turn gazduieste a doua cea mai mare berarie din Munchen.

Lacul Kleinhesseloher este si el situat tot in interiorul Gradinii Engleze din Munchen si o alta berarie se afla chiar pe malul sau. Exista tot in cadrul parcului si o casa japoneza a ceaiului construita in 1972 cu ocazia organizarii de catre Munchen a Jocurilor Olimpice. Aici sunt organizate in mod regulat o serie intreaga de ceremonii ale ceaiului traditional japoneze. Tot in Gradina Engleza se poate vizita si un templu grecesc numit Monopteros ce a fost construit in 1836. Cei care viziteaza Gradina Engleza nu ar trebui sa fie surprinsi daca vad nudisti, zona dintre templul grecesc si gradina japoneza a ceaiului fiind printre locurile favorite de plaja ale nudistilor inca din anii 1960. 

Adresa:
Konigstrasse, Englischer Garten, Munchen.

Transport:
Metrou: Universitat U3, U6.

Preturi:
Intrarea este gratuita.

Vizualizari: 2259