Castello Sforzesco din Milano


Dupa Duomo, Castello Sforzesco este principalul obiectiv turistic din Milano datorita celor 12 mini-muzee si a diverselor obiecte ce dateaza din paleolitic pana in anii 1950. Castelul a fost resedinta familiei de nobili Visconti din anul 1368 si mai apoi readus la splendoarea initiala prin restaurari de catre familia de aristocrati Sforza in anii 1450. Intreaga curte s-a adunat aici cateva decenii mai tarziu cand Ludovico 'il Moro' era privit ca unul dintre cei mai rafinati oameni din Europa. Castelul a inceput sa se degradeze in 1499 iar Ludovico a sfarsit prin a fi inchis in anul 1500.

Castello Sforzesco din Milano Castello Sforzesco din Milano

In timp ce orasul Milano se zbatea sub ocupatia franceza de la inceputul secolului al 19-lea, bastioanele in forma de stea ale castelului au fost daramate. La sfarsitul anilor 1800 se vorbea chiar despre daramarea completa a intregului castel dar din fericire pentru oras, arhitectul Luca Beltrami s-a luptat pentru a il pastra in picioare. Acesta a venit cu propunerea de a gazdui aici diverse colectii de arta ale orasului Milano. Intre anii 1893 si 1904, Beltrami a supravegheat restaurarea castelului, iar eforturile sale au fost cele care au salvat edificiul de la pierzanie.

Turistii intra in Castello Sforzesco prin piazza d'Armi; portile ii aduc in Rocchetta – cea mai veche parte a castelului si in Cortile (curtea castelului), unde sunt expuse in dese randuri tot felul de sculpturi. Palazzo della Corte Ducale se afla in partea dreapta in stil renascentist. Tot aici se gaseste si intrarea la multitudinea de muzee din cadrul castelului - Civici Musei.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, castelul a suferit daune majore in urma bombardamentelor, si a trebuit sa fie iarasi restaurat pentru a fi adus in starea de astazi. Castello Sforzesco gazduieste astazi Muzeul de Mobila, Muzeul de Arta Antica, Muzeul Intrumentelor Clasice, Colectia de Arta Aplicata, Sectiunile Egiptene si Preistorice ale Muzeului de Arheologie si Colectia de Tiparituri Achille Bertarelli.

Cel mai important muzeu al castelului este insa Pinacoteca del Castello Sforzesco, care expune manuscrisul de la Codex Trivulzianus al lui Leonardo da Vinci, Rondanini Pietà de Michelangelo si Trivulzio Madonna de Andrea Mantegna.

Adresa:
Piazza Castello 3

Orar:
deschis zilnic intre 7.00 AM si 6.00 PM (iarna) / 7.00 AM si 7.00 PM (vara)

Orar muzee:
de marti pana duminica e deschis intre 9 AM si 5.30 PM (ultima intrare 5:00 PM)
in zilele de luni si de sarbatori este inchis (25 decembrie, 1 ianuarie, 1 mai si prima zi de Paste.

Transport:
Metrou: MM1 Cadorna, Cairoli - MM2 Cadorna, Lanza
Autobuze: 43, 50, 57, 58, 61, 70, 94
Tramvaie: 1, 3, 4, 12, 14, 20, 27

Preturi:
Intrarea in castel este libera cu exceptia muzeelor
Bilet intreg la muzee in extrasezon:  € 3.00
Bilet intreg la muzee in sezon:  € 15.00

Vizualizari: 1694