Milano - Sfaturi utile pentru turisti


Siguranta
Milano este un oras sigur, dar hotii de buzunare (inclusiv minori) isi cauta victimele in mod special in zonele de shopping, in zonele atractiilor turistice, prin gari si pe rutele de transport in comun cele mai aglomerate. Un plus de atentie la buzunare trebuie avuta la metrou pe linia 3 intre Stazione Centrale si Duomo. Ca in orice oras aglomerat si cu multi turisti este indicat sa fiti foarte atenti cu bunurile dumneavoastra.

Fiti atenti la vanzatorii de seminte pentru pasari din Piazza del Duomo care pun seminte in buzunarele turistilor pentru a fi asaltati de porumbei. Victima este apoi "incurajata" sa cumpere seminte pentru a scapa de porumbei.

Vanzatorii ambulanti vand falsuri dupa anumite bunuri de lux asa ca nu va lasati impresionati. De cele mai multe ori vor incerca sa va vanda niste bunuri de calitate indoielnica la niste preturi exagerate.

Bacsisuri
Exista multa confuzie legata de bacsisuri in Italia. Italienii nu prea lasa bacsis la restaurant. In locatiile turistice pe nota va aparea de multe ori o linie lasata necompletata pentru a fi adaugat bacsisul. Puteti trage o linie peste si lasa un euro sau doi. Nu lasati niciodata bacsis in baruri.

Alte informatii
Asa cum probabil se stie moneda oficiala este euro. Exista bancomate la tot pasul si cardurile din Romania sunt in general acceptate. Puteti verifica inainte de a pleca cu banca emitenta daca puteti folosi cardul pentru a evita eventualele neplaceri sau pentru a afla comisioanele practicate.

Prizele sunt la fel ca in Romania deci nu este nevoie sa va luati adaptoare pentru incarcatoarele de telefon sau laptop.

Transport
Cele trei magistrale de metrou acopera mai tot orasul si chiar periferii ca Gessate, aflata la 25 de km distanta. Metroul circula de 6 dimineata pana la miezul noptii. Biletele pot fi folosite si pe tramvaie sau autobuze si pot fi cumparate de la chioscurile de ziare, automate, "tabacchi" (magazine marcate cu un "T") si din baruri iar pretul este de un euro pentru orice destinatie. Odata validat puteti calatori timp de 75 de minute pe orice tramvai sau autobuz, si cu orice metrou pe orice magistrala.

Taxiurile sunt albe si pot fi oprite pe strada dar soferii de taxi prefera sa stea in statiile de taxi. Exista o statie foarte mare in Piazza del Duomo dar pot fi gasite si langa gari. Hotelurile si restaurantele sunt de obicei foarte receptive in a chema taxiuri pentru clienti. Unele va vor da chitanta pentru a o arata soferului de taxi pentru o reducere. Noaptea sunt tarife mai mari si pentru bagaje puteti fi taxati mai mult.