Turnul Shard din Londra


Shard este un turn zgarie-nori din sticla si otel, o structura foarte moderna din Londra care la momentul cand a fost finalizata in 2012, era cea mai inalta cladire din Europa. Observatorul de la etajul 72 ofera o priveliste panoramica unica asupra orasului Londra.

Turnul Shard este situat in Southward, in zona London Bridge Quarter, un cartier ce se intinde de-a lungul malului sudic al Londrei. Impresionantul turn se afla practic chiar in inima Londrei, numai Tamisa separandu-l de City of London, centrul istoric al orasului. Intreaga zona este de altfel plina de istorie: un pod a fost construit aici de romani, in jurul anului 50 i.C. iar in 1836 prima gara din Londra a fost inaugurata tot in apropiere.

Turnul Shard din Londra Turnul Shard din Londra

Ideea de a ridica un zgarie-nori foarte inalt in London Bridge Quarter a fost inaintata la sfarsitul secolului al 20-lea. Cladirea ar fi urmat sa inlocuiasca Turnurile Southwark, un complex inalt de 100 de metri construit in 1976. Locul parea ideal pentru ca se afla la numai cateva minute de centrul financiar situat dincolo de London Bridge si chiar langa statia London Bridge, un important nod al sistemului de transport public, conectat atat la trenuri cat si la metrou.

Planurile pentru noul turn au fost la inceput schitate de o firma de arhitecti numita Broadway Malyan, si prevedeau un turn circular inalt de 365 de metri. Aceste planuri au fost ulterior revizuite, dimensiunile fiind putin micsorate. Noile planuri au fost concepute de arhitectul italian Renzo Piano, care a conceput o cladire in forma piramidala cu o inlatime de putin peste 300 de metri. Planurile pentru Turnul London Bridge, asa cum a fost cladirea numita initial, au fost intampinate cu o opozitie puternica din partea celor care doresc ocrotirea monumentelor istorice din zona, care au considerat ca structura din sticla era complet nepotrivita cu zona istorica in care urma sa fie amplasata. Acestia au pretins ca structura si-ar croi locul prin cartierul cu cladiri istorice ca un ciob de sticla ('shard' in engleza). Numele de "Shard" a prins si dezvoltatorii chiar au decis sa numeasca cladirea astfel. In 2008 Turnurile Southwark au fost daramate si constructia noului turn numit Shard a inceput un an mai tarziu. Astfel Shard a fost finalizat in 2012 si inaugurat chiar la inceputul anului 2013.

Turnul Shard, cea mai inalta cladire din Londra, a fost pentru doua luni si cea mai inalta cladire din Europa

Atunci cand a fost terminat, turnul Shard a detinut titlul de cel mai inalt zgarie-nori al Europei, avand o inaltime de aproape 310 metri. La numai doua luni distanta, a fost depasit de Mercury City Tower din Moscova. Turnul Shard domina intreaga zona in care a fost ridicat si este usor de observat de la mare distanta. Acest turn care tinde sa devina un simbol al Londrei este extrem de spectaculos mai ales noaptea cand este privit de pe partea cealalta a Tamisei.

Turnul Shard si atractia turistica View from The Shard - Informatii utile

Adresa:
Joiner Street SE1, Londra.

Transport:
Metrou: London Bridge (de pe liniile Northern, Jubilee)

Orar:
1 aprilie - 31 octombrie: zilnic de la 10:00 la 22:00 (ultima intrare la 20:30)
1 noiembrie - 31 martie: zilnic de la 10:00 la 19:00 (ultima intrare la 17:30); de joi pana sambata de la 10:00 la 22:00.
inchis pe 25 decembrie
Orele mai variaza in functie de diferite evenimente asadar este bine sa va interesati inainte de a vizita The View from the Shard.

Preturi:
Adulti: 29.95 £
Copii: 23.95 £
Studenti: 24.95 £

Vizualizari: 2508