Covent Garden din Londra


Covent Garden este unul dintre obiectivele turistice din Londra care atrage turistii ca un magnet. Zona din jurul cladirii acoperita cu sticla, o fosta piata de fructe si legume, este mereu aglomerata, cu precadere in weekend si pe perioada verii.

Covent Garden este cunoscuta pentru multimea de cafenele in aer liber, restaurante, pub-uri, tarabe si magazine care vand tot felul de lucruri. Celebrii sunt si performerii stradali care distreaza trecatorii in piateta pietonala de aici.

Covent Garden din Londra Covent Garden din Londra

O forta piata de flori, gazduieste acum Muzeul Transporturilor din Londra. Zona din jurul Covent Garden este de asemenea gazda pentru mai multe teatre dar si pentru Opera Regala din Londra.

In Evul Mediu, actuala piata a fost un teren agricol unde se cultivau cu precadere legume si care era cunoscut sub numele de 'covent garden'; de aici erau aprovizionati cu hrana calugarii de la manastirea St Peter. In 1540 Regele Henry al VIII-lea a confiscat terenurile manastirilor si acest lot a fost dat lui John Baron Russell, primul Earl of Bedford.

In 1632 al patrulea Earl de Bedford, Francis Russell, l-a angajat pe renumitul arhitect Inigo Jones sa dezvolte zona si sa o transforme intr-un cartier de lux. Folosind multe influente date de pietele din Roma, Jones a creat prima piata publica din Londra, inconjurata de cladiri cu arcade si dominata de Biserica St. Paul.

La putina vreme dupa aceea cartierul de vaza a inceput sa isi cunoasca declinul. In timpul Razboiului Civil care a inceput in 1642, multe case din piata erau deja goale, neocupate. Unele dintre ele erau acum folosite ca magazine. Atunci cand marele incendiu al Londrei a distrus pietele orasului, multe afaceri s-au mutat in zona Convent Garden. Piata creata aici s-a tot extins pana cand a ocupat tot cvartalul.

In 1830 o cladire pentru piata centrala a fost construita chiar in centrul lotului de teren. Acoperisurile din sticla au fost adaugate mai tarziu, primul in 1875 si celalalt in 1889. Cladirea pietii de flori a fost ridicata in 1870 si in 1904 Piata Jubilee a fost si ea inaugurata.

Inca din 1921, oficialitatile au hotarat ca situarea unei piete atat de aglomerate in zona centrala a Londrei nu era o idee prea buna. Insa a durat pana in 1973 pentru ca piata sa fie mutata in Nine Elms.

Dezvoltatorii imobiliari aveau planuri ce prevedeau demolarea majoritatii cladirilor de la Covent Garden si ridicarea unui nou cartier cu hoteluri si cladiri de birouri. Campaniile organizate de locuitorii din zona si opozitia vehementa a opiniei publice a impiedicat demolarea pietelor. Planurile au fost atunci schimbate si cladirile existente au fost restaurate. Transformarea zonei intr-un centru de shopping si petrecere a timpului liber a fost un proiect incununat de un deosebit succes. Covent Garden atrage astazi in jur de treizeci de milioane de vizitatori in fiecare an.

Covent Garden - Informatii utile

Adresa:
Covent Garden, WC2, Londra

Transport:
Metrou: Covent Garden (Piccadilly line).

Vizualizari: 1748