Londra – Sfaturi utile pentru turisti


Moneda
Moneda oficiala in Marea Britanie si in Londra este lira sterlina (GBP), care este divizata in 100 de pence. Bancomate se gasesc la top pasul si cardurile importante cum ar fi Visa, MasterCard sau American Express sunt acceptate aproape peste tot. Turistii posesori ale altor tipuri de carduri ar trebui sa verifice la banca emitenta daca pot folosi cardul in vacanta lor la Londra.

Limba oficiala este engleza, desi turistii ar putea fi uimiti de varietatea de accente si regionalisme intalnite in capitala britanica.

Sanatate
Nu exista riscuri medicale specifice asociate cu o calatorie in Marea Britanie sau la Londra iar apa si mancarea pot fi considerate sigure. Serviciul National Britanic de Sanatate este o institutie recunoscuta in toata lumea pentru profesionalismul angajatilor sai, iar pentru turisti ofera tratament de urgenta gratuit, dar s-ar putea totusi ca unele taxe sa fie percepute pentru tratamente medicale de rutina. Este indicat sa va luati o asigurare medicala de calatorie cat mai buna deoarece serviciile medicale in Marea Britanie sunt foarte scumpe.

Bacsisurile
In Londra un bacsis intre 10 si 15% este asteptat in restaurante si in hotelurile de lux, daca pe nota nu este trecuta o taxa de servire. Soferii de taxi se asteapta si ei la bacsisuri tot in jur de 10-15 procente din valoarea cursei. Pentru restul serviciilor bacsisul ramane la discretia fiecaruia.

Obiceiuri
Stransul mainii este o obisnuinta atunci cand se face cunostinta cu cineva. Fumatul este strict interzis in toate localurile inchise, inclusiv pub-uri si restaurante si in mijloacele de transport in comun. Exista o eticheta stricta si in ceea ce priveste folosirea scarilor rulante – stationati pe partea dreapta si urcati pe partea stanga. Turistii vor observa ca londonezii sunt mai grabiti si mai putin prietenosi decat restul englezilor din alte orase, mai ales in mijloacele de transport in comun.

Siguranta
Este in general sigur sa calatoresti in Marea Britanie, dar turistilor li se recomanda sa aiba o grija deosebita cu bunurile lor in centrul Londrei, unde furtul din buzunare este semnalat destul de des. In urma atentatelor din 2006 masurile de siguranta au fost intarite in toate aeroporturile din Marea Britanie si unele restrictii asupra bagajelor de mana au fost impuse.

Comunicatii
Codul de tara pentru telefoane in Marea Britanie este +44. Telefoanele mobile functioneaza perfect in toata tara, iar operatorii de telefonie mobile folosesc retele GSM 1800. Internet café-urile sunt disponibile mai peste tot, in special pe langa gari si aeroporturi.

Londra are cinci aeroporturi. Cel mai important si mai mare este Heathrow. Are patru terminale uriase, doua statii de metrou pe linia Piccadilly si o legatura pe cale ferata catre gara Padington. Heathrow este cel mai aglomerat aeroport international din lume cu cea mai mare varietate de companii aeriene si zboruri catre toate colturile lumii. Taxiurile de la aeroport sunt foarte scumpe dar exista curse de autobuz regulate si bine-inteles metroul care este cea mai rapida si avantajoasa optiune.