Memorialul Reginei Victoria din Londra


Aflat chiar in fata Palatului Buckingham, acest memorial de dimensiuni impresionante a fost inaugurat la inceputul secolului al 20-lea in onoarea Reginei Victoria, cea care a domnit peste Regatul Unit pentru aproape 64 de ani.

Cu o inaltime de 25 de metri si fiind construit din peste 2300 de tone de marmura alba, Memorialul Victoria ii aduce un omagiu Reginei Victoria, cea care a domnit intre anii 1837 si 1901. Memorialul a fost proiectat de Sir Aston Webb, un arhitect englez care este raspunzator si de fatada principala a Palatului Buckingham. Statuile impozante au fost sculptate de Sir Thomas Brock iar memorialul a fost inaugurat in 1911, la distanta de un deceniu de la moartea Reginei Victoria. Memorialul a ajuns la forma sa finala mult mai tarziu, in 1924, atunci cand ultimele sculpturi au fost adaugate.

Memorialul Regina Victoria din Londra Memorialul Regina Victoria din Londra

Victoria a fost desigur motivul pentru care acest monument a fost conceput insa memorialul este compus din mult mai multe elemente decat doar o statuie a reginei, care se afla situata cu fata spre est, cu spatele la Buckingham, avand inscriptionata dedesubt sintagma "Victoria, Regina Imepratrix" - Victoria, Regina si Imparateasa.

In partea nordica a monumentului se poate vedea ingerul dreptatii si pe partea opusa se gaseste ingerul adevarului. In partea vestica, privind spre Palatul Buckingham, se gaseste o statuie a Fecioarei. Toate sunt incununate de o statuie aurita a Victoriei, la baza careia se afla cate o statuie a Curajului si Statorniciei.

Chiar in apropierea treptelor se pot vedea niste prove de nave care au fost amplasate aici pentru a aminti de locul Marii Britanii intre marile puteri navale ale lumii. Alte creaturi cu referiri la marile si oceanele lumii pot fi admirate pe basoreliefurile de pe zidurile ansamblului. Printre acestea se numara sirene sau echivalentul lor masculin, dar si alte creaturi marine.

Pe zidurile din jur se gasesc decoratiuni din bronz care simbolizeaza pacea si progresul sau industria si agricultura. In josul scarilor, spre nivelul solului se gasesc doua sculpturi infatisand niste lei maiestuosi. Despre unii dintre ei se spune ca au fost un dar din partea poporului din Noua Zeelanda.

Londonezii uneori se refera la Memorialul Reginei Victoria, numindu-l "tortul de nunta" datorita formei sale care aminteste un astfel de preparat delicios.

Memorialul Reginei Victoria din Londra - Informatii utile

Adresa:
Buckingham Palace Road, SW1, Londra

Transport:
Metrou: statia St. James's Park (Circle, District); statia Victoria (Circle, District, Victoria).

Vizualizari: 1894