Vacanta la Londra - Capitala Regatului Britanic


Londra are o reputatie bine-meritata ca fiind unul dintre cele mai scumpe orase din lume. Cu toate acestea este una dintre cele mai populare destinatii turistice. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca orasul de pe Tamisa are cate ceva de oferit pentru orice turist, indiferent de bugetul sau.

Londra este un oras cosmopolit. De fapt in Londra se vorbesc peste 300 de limbi straine!

De la inceputurile sale ca simpla trecatoare romana peste Tamisa si pana la statutul pe care-l ocupa acum printre cele mai mari si importante orase din lume, Londra a trecut prin multe. Au fost atacurile vikingilor, ale saxonilor sau normanzilor, mai multe incendii devastatoare sau razboaie civile. Dovezi ale istoriei sale foarte bogate se gasesc la tot pasul. De la ramasitele zidului construit de Imperiul Roman care inca mai sunt vizibile in cartierul financiar si pana la Turnul Londrei, de la stradutele medievale pana la muzeele din epoca Victoriana sau Georgiana cand Marea Britanie era un imperiu colonial urias, toate amintesc de istoria plina de dinamism a Londrei.

Big Ben din Londra noaptea Big Ben din Londra noaptea

Astazi, Londra este un oras cosmopolit in care se vorbesc peste 300 de limbi diferite. Orasul este centrul Marii Britanii si un centru financiar mondial important. Londra este ca un magnet pentru actori, artisti si designeri dar si un oras care stabileste tendintele in arta, arhitectura, moda, design si tehnologie. In ultimii 20 de ani, Londra a scapat si de reputatia unui oras in care nu se mananca bine, devenind chiar una dintre capitalele culinare ale lumii.

Londra a evoluat dintr-un amalgam de sate si targuri guvernate separat. Astazi in cartierele Londrei se pot inca observa stiluri si personalitati diferite. Centru orasului Londra (“The City”) este cel mai vechi cartier si astazi este cartierul financiar al orasului. Gazduieste unele dintre cele mai importante obiective turistice si monumente din Londra cum ar fi Tower Bridge si Turnul Londrei (Tower of London) Acesta din urma serveste drept loc unde sunt pastrate bijuteriile Coroanei Britanice. Tot centrul Londrei se gasesc si biserici importante cum ar fi Catedrala Sf. Paul (St Paul’s Cathedral) construita de Christopher Wren. Obiecte din perioada antica a orasului, descoperite in urma sapaturilor arheologice, sunt expuse la Muzeul Londrei. Centrul Londrei gazduieste de asemenea si cladiri mult mai moderne cum ar fi cladirea Lloyds, cladirea Swiss Re cunoscuta sub numele de “The Gherkin” sau Podul Mileniului, supranumit si “sabia de lumina”. Turistii pot afla multe lucruri interesante despre istoria banilor la Muzeul Bancii Angliei. Centrul Londrei ar trebui vizitat pe timpul zilei deoarece in zona nu exista prea multe restaurante iar viata de noapte este absenta cu desavarsire.

Celelalte zone ale Londrei sunt diferite intre ele, fiecare cu specificul propriu. Cartierul Bloomsbury spre exemplu este un cartier serios si linistit. West End este centrul distractiei si plin de restaurante. Aici se gasesc teatre si cinematografe celebre cum ar fi Covent Garden sau Opera Regala. Soho, districtul de teatre si distractie al Londrei, se afla si el in inima cartierului West End. Tot in Soho se gasesc si cele mai interesante si pline de viata baruri si cluburi din Londra.

Tower Bridge din Londra Tower Bridge din Londra

Westminster este cartierul care aduna toate institutiile guvernamentale si o multime de monumente istorice si obiective turistice. Turistii pot vedea aici Westminster Abbey si Palatul Buckingham, se pot plimba prin Trafalgar Square sau pot vizita Galeria Nationala. Palatul Parlamentului, Big Ben si Westminster Abbey se gasesc in capatul strazii Whitehall care pleaca din Piata Trafalgar. De-a lungul strazii se gasesc si Cabinetul si Camerele de Razboi si Muzeul Churchill dar si 10 Downing Street, resedinta Primului Ministru al Marii Britanii.

Multe alte zone din Londra sunt pline de obiective turistice si istorice. Mayfair, Piccadilly si St. James's dar si Kensington sau Chelsea se numara printre zonele interesante din Londra.

Fiind una dintre cele mai importante capitale ale lumii atat pentru afaceri cat si pentru turism, Londra poate fi vizitata in orice perioada din an. Oameni din diferite parti ale lumii au preferinte diferite cand vine vorba de o perioada propice pentru a vizita Londra. Acest lucru face ca fluxul de turisti sa fie relativ constant pe tot parcursul anului si tine preturile destul de sus. Multi turisti insa prefera vara din cauza vremii mai calde. Primavara este dominata de turistii japonezi care au vacanta traditionala in lunile aprilie si mai. Iarna este sezonul in care Londra este cel mai putin vizitata din cauza ploilor frecvente si a temperaturilor destul de scazute. Exceptie face luna decembrie cand Londra este inundata chiar si de britanici care vin la cumparaturi sau pentru a asista la diferite spectacole organizate in perioada sarbatorilor. In concluzie lunile iulie, august si decembrie sunt cele mai aglomerate din an, iar ianuarie este luna ideala pentru cei care vor sa faca economii si cauta preturi ceva mai mici.

Majoritatea obiectivelor turistice din Londra, muzeele sau obiectivele istorice, sunt aglomerate in lunile iulie, august si in timpul vacantelor scolare. Dar cum Londra are astfel de atractii turistice din belsug cozile la intrare sau la casele de bilete nu sunt o problema in general.

In Londra puteti ajunge foarte usor cu avionul, intrucat orasul este deservit de nu mai putin de cinci aeroporturi internationale care sunt folosite de majoritatea companiilor aeriene din lume. De asemenea Londra este nodul feroviar principal al Marii Britanii si un punct de pornire in calatoriile europene cu trenul. Datorita abundentei de turisti din toata lumea care aleg sa viziteze Londra, au aparut si o plenitudine de oferte de bilete de avion sau cazare, diverse pachete turistice avantajoase. Agentiile de turism isi dau silinta sa atraga cat mai multi clienti cu oferte avantajoase la preturi competitive.

Aeroporturile Heathrow si Gatwick raman in continuare principalele porti de intrare in Londra si in Marea Britanie, dar odata cu cresterea popularitatii companiilor low-cost si celelalte aeroporturi devin tot mai des folosite. Toate aeroporturile sunt foarte bine legate de oras prin mijloace de transport in comun ceea ce face foarte facila deplasarea din oras spre aeroport si invers. Cei ce calatoresc in interes de afaceri sunt din ce in ce mai atrasi de aeroporturile mai mici: City, Stansted sau Luton. Acestea sunt folosite si de companiile low-cost si sunt mai putin aglomerate, intarzierile sunt mai rare dar sunt la fel de bine legate de oras prin mijloacele de transport in comun ca si cele doua mari aerporturi ale Londrei.

Desi este catalogat ca fiind un oras scump, Londra ramane o destinatie de vacanta de top printre orasele europene cu aproape sase milioane de turisti anual. Cu o planificare atenta poate fi o locatie pentru o vacanta de vis.