Muzeul Victoria si Albert din Londra - Victoria & Albert Museum


Cu o colectie ce numara peste patru milioane de exponate, Victoria and Albert Museum din Londra este cel mai mare muzeu de arte decorative din lume. Este de asemenea si unul dintre cele mai interesante si deosebite muzee din capitala Marii Britanii.

Fondat in 1852 si inaugurat in locatia actuala in 1857, acest muzeu extraordinar prezinta franturi din trei mii de ani de istorie ale celor mai bogate culturi din toate colturile lumii. Colectia muzeului include de toate, de la tablouri si fotografii la bijuterii, ceramica si textile.

Muzeul Victoria si Albert din Londra Muzeul Victoria si Albert din Londra

Galeriile Britanice din cadrul muzeului sunt cele care atrag imediat atentia si contin cea mai bogata colectie de design si arta britanica dintre toate muzeele lumii; exponatele acestei colectii reprezinta patru secole de exprimare artistica din anii 1500 pana in anii 1900. Turistii au ocazia de a explora istoria lunga de patru mii de ani a sticlei, pot admira sculpturi europene post clasice sau se pot delecta cu o colectie de fotografie care a inceput in 1852 sau se pot plimba prin camerele pline de comori ale copilariei cum ar fi papusi, masinute de jucarie, jocuri si costume.

Aceste expozitii sunt numai cireasa de pe tort. Muzeul Victoria si Albert din Londra detine si o impresionanta colectie de arta decorativa din Orientul Indepartat, o expozitie de moda si bijuterii ce dateaza din secolul al 17-lea pana astazi, o impresionanta colectie de obiecte decorative din metal si mai mult de 14000 de obiecte de mobilier din Marea Britanie, Europa Continentala si America, ce dateaza din Evul Mediu pana in zilele noastre.

Muzeul Victoria si Albert din Londra Muzeul Victoria si Albert din Londra

Cladirea Waterhouse gazduieste Muzeul de Istorie Naturala din Londra

Colectia muzeului este atat de diversa incat este greu de spus ce este cu adevarat deosebit. Una dintre colectiile favorite in randul vizitatorilor o reprezinta colectia de replici. Aceasta ocupa doua sali si expune replici celebre ale unor monumente europene si a unor diferite sculpturi. La sfarsitul secolului al 19-lea, cand marea majoritate a oamenilor nu aveau ocazia de a calatori prin Europa, replicile erau o modalitate de a face cunoscute diferite monumente celebre din strainatate. Printre altele aici pot fi vazute replici ale Columnei lui Traian din Roma, Portico de la Gloria - poarta Catedralei din Santiago de Compostela dar si o replica a statuii David a lui Michelangelo.

O alta favorita a publicului este 'Tiger of Tipu', o masinarie din lemn care infatiseaza un soldat britanic ce este atacat de un tigru. Mecanismul care a fost construit pentru Sultanul indian Tipu, poate chiar scoate tipete de groaza si ragete de tigru.

Muzeul Victoria si Albert din Londra Muzeul Victoria si Albert din Londra

Pentru a putea vizita pe indelete muzeul Victoria & Albert din Londra, veti avea nevoie de mai multe zile insa partea buna este ca de oricate ori va veti intoarce, nu veti plati nimic. Intrarea la Victoria & Albert Museum din Londra este gratuita si a fost asa mereu inca din anul 2001, insa donatiile sunt bine-venite.

Fatada emblematica a muzeului Victoria & Albert se intinde pe 220 de metri de-a lungul Gradinilor Cromwell. Construita din caramida rosie si ciment de Portland, aceasta aripa a muzeului a fost proiectata de Aston Webb in 1891 si a constituit o adaugire la muzeul original. Constructia a durat intre 1899 si 1909. Proiectul lui Webb este unul eclectic, cu multe detalii renascentiste desi cladirea are si multe elemente medievale. Arcadele superficiale sunt sprijinite de coloane in stil romanesc si cu detalii clasice. Turnul de deasupra intrarii principale aminteste de turnurile ridicate in perioada gotica tarzie, in special in Scotia. Folosirea in exces a marmurei este usor de observat in interiorul cladrii.

Muzeul a supravietuit celui de-al Doilea Razboi Mondial aproape fara a fi atins si abia in anii 1950 si 1960 au fost necesare o serie de lucrari de reparatii, tot atunci fiind adaugata si aripa Henry Cole. Cateva galerii au fost refacute in anii 1990 si in 2001 muzeul a dat publicitatii un plan de expansiune si modernizare. Pana in zilele de azi, multe dintre galeriile de la Victoria & Albert Museum au fost refacute cu ajutorul unor arhitecti celebrii. Muzeul a deschis si doua noi galerii in 2009: una prezinta lucrari din ceramica iar alta gazduieste o ampla colectie de artefacte medievale si renascentiste. A doua faza a extinderii muzeului a fost lansata in 2010 si tot atunci a fost lansat si un concurs pentru realizarea unui proiect de modernizare. Un alt plan de extindere din 2004 a fost aspru criticat din cauza proiectului prea indraznet, care propunea o cladire in spirala, de sapte etaje din sticla, opera a arhitectului Daniel Liebeskind. Muzeul s-a extins si in subteran unde a inaugurat o galerie proiectata de Amanda Levete.

Muzeul Victoria & Albert, Londra - Informatii utile pentru vizitare

Adresa:
Cromwell Road, SW7, Londra

Transport:
Metrou: statia South Kensington (liniile Circle, District si Piccadilly).

Orar:
zilnic de la 10:00 la 17:45
vinerea de la 10:00 la 22:00
inchis pe 24, 25 si 26 decembrie.

Preturi:
Intrarea este gratuita.
Pot exista expozitii temporare unde exista taxa de intrare.

Vizualizari: 1891