Piata Piccadilly Circus din Londra


Piccadilly Circus este una dintre cele mai aglomerate piete din inima Londrei. Este celebra pentru fantana ce poate fi vazuta aici si care a fost ridicata la sfarsitul secolului al 19-lea si pentru reclamele luminoase care au transformat aceasta piata intr-o versiune in miniatura a altei piete celebre, Times Square din New York.

Piccadilly Circus se gaseste la intersectia a cinci strazi principale: Regent Street, Shaftesbury Avenue, Piccadilly Street, Covent Street si Haymarket. Piata a fost proiectata de John Nash ca parte a planului Regelui George al IV-lea de lega Carlton House - locul unde locuia printul regent - de Regent's Park.

Piata Piccadilly Circus din Londra Piata Piccadilly Circus din Londra

Constructia bulevardului Shaftesbury in 1885 a condus la transformarea pietei intr-o intersectie cu un trafic extrem de aglomerat. Din acest motiv, Piccadilly Circus a devenit un loc foarte atractiv pentru cei care cautau sa-si faca plaseze panourile cu reclame. Astfel aici a fost montat pentru prima data un panou publicitar iluminat, in anul 1895. Pentru multa vreme, Piccadilly Circus a fost inconjurata de panouri publicitare, transformandu-se astfel in versiunea londoneza a Times Square. In prezent o singura cladire inca mai este intesata de panouri publicitare, majoritatea electronice.

In centrul pietei Piccadilly Circus se afla fantana memoriala Shaftesbury. A fost construita in 1893 pentru a il comemora pe lordul Shaftesbury, un filantrop cunoscut pentru intrajutorarea persoanelor sarace. Statuia semi-nud din varful fantanii il infatiseaza pe ingerul milosteniei crestine, insa mai tarziu a fost redenumita Eros, dupa zeul grec al dragostei. Fantana a fost facuta din bronz insa statuia a fost facuta din aluminiu, un material nou si foarte rar la acea vreme.

Numele de Piccadilly isi are originea de la numele unui guler numit "piccadil". Roger Baker, un croitor care s-a imbogatit din crearea unor astfel de gulere a locuit in aceasta zona a Londrei. Numele de "Circus" vine de la sensul giratoriu care fluidizeaza traficul din aceasta piata foarte aglomerata.

Piccadilly Circus este astazi partial o zona pietonala si un loc un preferat de intalnire intre multi londonezi inainte de a merge la shopping sau la spectacolele din zona. Soho, Chinatown, Piata Leicester si Piata Trafalgar se gasesc toate la o distanta de Piccadilly Circus, ce poate fi parcursa mergand pe jos.

Vizualizari: 1554