Turnul Gherkin din Londra


Cladirea din 30 St Mary Axe, mai bine cunoscuta sub numele de Gherkin, este una dintre cladirile din Londra care atrage cele mai multe priviri si iese imediat in evidenta dintre celelalte atractii arhitectonice ale capitalei britanice. Gherkin este una din cele cateva cladiri moderne care au rasarit de-a lungul ultimilor cativa ani in zona istorica a Londrei.

Constructia cladirii ce poarta numele de Gherkin a fost contractata de Swiss Re, o puternica societate de re-asigurari. Turnul zgarie-nori de 41 de etaje a fost inaltat in anul 2004, dupa un proiect al firmei de arhitectura Foster & Partners. Proprietarul a dat si numele initial al cladirii care s-a numit la inceput "The Swiss Re Building", pentru ca mai apoi sa fie redenumita dupa adresa sa, 30 St Mary Axe, atunci cand Swiss Re a vandut cladirea in anul 2007. Inca dinainte de a se finaliza constructia, londonezii au botezat cladirea cu numele de "Gherkin" - care in traducere libera inseamna "castravecior" - datorita formei sale distinctive. Aceasta porecta a prins si cladirea este cunoscuta mult mai bine sub acest nume.

Turnul Gherkin din Londra Turnul Gherkin din Londra

Turnul a fost construit in inima centrului financiar al Londrei pe locul unde existase inca din 1903 cladirea Baltic Exchange. Aceasta a fost grav afectata de un atac terorist in anul 1992 si mai apoi daramata. Ridicarea unui turn cu un design atat de modern, chiar futurist, intr-o zona plina de cladiri mult mai mici ca inaltime si cu un aer istoric dat de strazile medievale din jur, a nascut dezbateri aprinse despre necesitatea unor astfel de cladiri in City - zona din centrul istoric al Londrei unde se gasesc multe institutii guvernamentale si financiare. Desi multe dintre cladirile inalte de birouri se construiesc acum in Canary Wharf, mult in afara centrului istoric al Londrei, Gherkin a actionat ca un catalizator pentru grupul in continua crestere de cladiri inalte din City.

Panorama a Londrei din Gherkin Panorama a Londrei din Gherkin

Forma de trabuc a cladirii are o structura din otel cu etaje circulare si o fatada din sticla acoperita de panouri in forma de romb. Efectul de rotire vizibil din exterior este rezultatul sistemului de economisire a energiei cu care este dotata cladirea. Acest sistem permite aerului sa urce pe o serie de puturi de aerisire spiralate. La nivelul strazii, baza cladirii Gherkin este foarte frumos integrata cu o piateta publica. Niste cadre uriase de culoare alba, creaza o intrare dramatica. Varful cladirii de unde vizitatorii pot vedea o sala acoperita de un dom conic din sticla este si mai spectaculos - de aici se pot admira privelisti superbe ale Londrei insa din nefericire cladirea nu este deschisa spre vizitare publicului larg.

Design-ul sau unic care ii confera o mare eficienta energetica i-a adus cladirii Gherkin multe premii printre care se pot enumera, Premiul Stirling, acordat de Institutul Regal Britanic al Arhitectilor pentru excelenta in arhitectura, sau Emporis Skyscraper Award.

Indicatii de orientare pentru vizitarea Turnului Gherkin

Adresa:
30 St Mary Axe, Londra.

Transport:
Metrou: statiile Bank, Monument sau Liverpool Street

Din pacate turnul Gherkin nu este deschis spre vizitare publicului larg. Cladirea poate fi admirata doar din exterior.

Vizualizari: 1963