Palatul Dolmabahce din Istanbul


Palatul Dolmabahce se gaseste pe malul european al Stramtorii Bosfor, intr-una dintre cele mai frumoase zone ale Istanbulului. La inceputurile sale nu era decat un mic golfulet unde flota Otomana obisnuia sa-si aconreze corabiile. Dupa secolul al XVII-lea portiunea aceasta de coasta a fost acoperita si transformata intr-o gradina superba ce avea si cateva pavilioane ce au primit numele de complexul Palatului Besiktas. Acesta a devenit locul de unde sultanii admirau privelistea superba si se putea relaxa in luxul debordant ce caracteriza Inalta Poarta.

In anul 1843, Sultanul Abdulmecid I, a ordonat daramarea acestor cladiri vechi si ridicarea in locul lor a unui nou palat. Lucrarile de constructie s-au desfasurat sub supravegherea arhitectilor imperiali Garabet si Nikogos Balyan si au fost finalizate in 1856. Dolmabahce a inceput sa fie folosit ca un palat secundar de succesorul lui Abdulmecid dupa moartea acestuia, devenind resedinta de iarna in timp ce resedinta de vara era la Palatul Beylerbeyi.

Palatul Dolmabahce din Istanbul Palatul Dolmabahce din Istanbul

Dupa domniile a inca doi sultani, familia imperiala s-a mutat definitiv la Dolmabahce, iar sultanul Mehmed al V-lea a trait aici pana la proclamarea Republicii ce a avut loc la sfarsitul Razboiului de Eliberare. Parlamentul a hotarat atunci ca Palatul Dolmabahce sa fie folosit ca palat prezidential, astfel incat Ataturk a locuit aici si acesta a fost locul in care primul presedinte al Turciei a primit oaspeti straini in vizitele lor la Istanbul. Mustafa Kemal Ataturk a murit in Palatul Dolmabahce pe 10 noiembrie 1938. Ulterior, in anul 1952 Palatul a fost transformat intr-un muzeu.

Cu peste 110.000 de metri patrati construiti pe 250000 de metri patrati de teren, Palatul Dolmabahce este cu adevarat impresionant fie numai si prin marime. Situarea sa intr-un loc atat de pitoresc pe malul Bosforului il face si mai frumos. Palatul este format din trei arii principale: Apartamentele Administrative, Sala de Ceremonii si Haremul Imperial.

Palatul Dolmabahce din Istanbul Palatul Dolmabahce din Istanbul

Sala de Ceremonii este construita intre celelalte doua sectiuni si era locul unde sultanul primea cei mai importanti oaspeti straini si inalti oameni de stat. Pe langa palat, in cadrul complexului exista multe alte cladiri cum ar fi Bucatariile Imperiale, Apartamentul Printului Mostenitor, cazarma, grajdurile, farmacia, moara, crescatoria de parasi, sticlaria, fieraria, serele, atelierul de covoare, turnul cu ceas si altele. Unele cladiri mai mici au fost daramate sau distruse de-a lungul anilor. Exista si doua porti monumentale ce asigura accesul spre gradina principala; dintre acestea numai una este deschisa in zilele noastre. Portile poarta numele de Poarta Trezoreriei si Poarta Imperiala.

Haremul din Palatul Dolmabahce

Haremul sau apartamentele imperiale reprezinta cea mai importanta parte a complexului atat datorita rolului pe care-l avea dar mai ales datorita frumusetii constructiei si decoratiunilor. La intrare se gaseste o sala ampla, o scara cu balustrada de cristal si alte elemente decorative care nu au cum sa nu impresioneze orice turist. Salile de la nivelul urmator sunt decorate cu covoare de Hereke, candelabre de cristal si seminee unice in lume. Hamamul imperial ce este decorat cu alabastru egiptean reprezinta o alta parte demna de mentionat din sectiunea apartamentelor imperiale.

Sala de Ceremonii din Palatul Dolmabahce

Sala de Ceremonii este o sala patrata de dimensiuni monumentale, masurand peste 2000 de metri patrati si avand un tavan inalt de 36 de metri. Este decorata cu un imens covor de Hereke si cu un candelabru ce cantareste 4.5 tone si care a fost trimis de Regina Victoria a Angliei. Ceremonii importante de stat si religioase aveau loc in aceasta sala. Salile de sus erau foloste de ambasadorii straini invitati aici dar si de orchestra cu anumite ocazii speciale. Deasupra Salii de Ceremonii se gaseste un coridor care face legatura intre Harem si Apartamentele Administrative. Femeile nu aveau voie sa participe la ceremoniile relegioase ce aveau loc in Sala de Ceremonii, asa ca ele urmareau evenimentele de la geamurile acestui coridor. In timpul iernii, sala era incalzita cu aer cald degajat de un sistem de incalzire. Era nevoie de aproximativ trei zile pentru ca sala sa fie incalzita in mod corespunzator inainte de orice ceremonie.

Haremul era legat de Apartamentele Administrative prin acest coridor care era pazit in permanenta astfel incat nimeni sa nu poata trece. Era strict interzis oricarui barbat sa intre, singurele exceptii fiind Sultanul si servitorii eunuci. Zona haremului este formata din mai multe camere, bai si Sali. Exista aici apartamentul Sultanului, un apartament al Reginei mama, camere pentru nevestele oficiale, camere pentru favoritele sultanului si pentru concubine dar si cateva camere destinate educarii urmasilor Sultanului. Imediat langa Harem se gaseste si Palatul Printului Mostenitor.

Salon din Haremul de la Dolmabahce Salon din Haremul de la Dolmabahce

Palatul Dolmabahce are subsol, parter si doua etaje. Pentru constructia sa a fost folosita piatra locala si marmura pentru zidurile exterioare, caramida pentru zidurile interioare, parchet si lemn pentru podele. Palatul are un design european cu influente neo baroce, tipice pentru traditia otomana de la mijlocul secolului al 19-lea. Chiar si mobila este plina de influente vest-europene, cu mici exceptii. Se pastreaza o simetrie tipica pentru casele turcesti si desigur covoarele care si ele sunt tipic turcesti. In 1910 palatul a fost modernizat si a fost tras curent electric si incalzire centrala.

Ce nu trebuie ratat in vizita la Palatul Dolmabahce

In turul prin palat trebuie sa acordati o atentie deosebita parchetului facut manual ce se gaseste in zona de dining. Acesta este o adevarata capodopera fiind cioplit in lemn de mahon, abanos si trandafir. Fiind atat de multe decoratiuni impresionante multa lume il ignora.

Candelabrul de 4.5 tone din Sala de Ceremonii, ce a fost un cadou din partea Reginei Victoria, este cel mai mare candelabru din lume din cristal de Boemia.

Scara cu balustrada de cristal Scara cu balustrada de cristal si candelabru de la Dolmabahce

In 2014, intr-o anexa a palatului a fost inaugurat Muzeul National de Pictura al Palatului Dolmabahce. Acesta contine 202 opere de arta din secolele al XIX-lea si al XX-lea.

In zona haremului se gaseste camera in care a locuit si in cele din urma a murit Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turcia.

Palatul Dolmabahce in cifre

Palatul Dolmabahce are 285 de camere, 46 de sali de primire si galerii, 6 bai turcesti (hamam) si 68 de toalete. Peretii palatului sunt decorati cu peste 600 de tablouri in ulei.

Alte puncte de interes de la Palatul Dolmabahce

In imediata apropiere se gaseste Moscheea Dolmabahce ce a fost ridicata cam in aceiasi perioada cu restul palatului si Turnul cu Ceas care a fost construit un pic mai tarziu.

Sala de Ceremonii si gradinile Palatului Dolmabahce pot fi inchiriate pentru receptii private sau pentru nunti asa ca nu sunt mereu disponibile pentru vizitare. Fotografiatul si filmatul in interiorul palatului sunt interzise. Vizitarea se face cu un ghid si grupurile pleaca in tur la fiecare 10-15 minute. Pe parcurusul vizitei turistii se pot relaxa la una dintre cafenelele deschise la parterul muzeului.

Informatii utile despre vizita la Palatul Dolmabahce

Orar:
Palatul Dolmabahce este deschis de la 9:00 la 16:30. Lunea si joia este inchis!

Preturi:
Intrarea in Palatul Dolmabahce costa 60 de Lire Turcesti. Sectiunea Haremului costa 40 de Lire Turcesti. Exista si un bilet combinat in care puteti vizita Palatul, Haremul, Muzeul ceasurilor si toate celelalte expozitii. Pretul unui astfel de bilet este de 90 de Lire Turcesti.

Istanbul Museum Pass nu poate fi folosit la Dolmabahce.

Cumpara online bilete la Dolmabahce si nu mai stai la coada!

Adresa:
Visnezade, Dolmabahce Cd., 34357 Besiktas, Istanbul.

Transport:
Din Piata Sultanahmet se poate ajunge la Dolmabahce cu tramvaiul pana la ultima statie, Kabatas. De acolo aveti de mers inca 10 minute pana la Dolmabahce. Nu exista alte mijloace de transport care sa va lase mai aproape in afara de cazul in care preferati sa luati un taxi.

Vizualizari: 6382