Istanbul - Inalta Poarta spre Orient

Istanbul este puntea dintre Europa si Asia, un oras aflat la confluenta dintre cele doua continente.

Istanbulul, cel mai apropiat oras european de Asia si cel mai apropiat oras asiatic de Europa, este unul din cele mai importante porturi a carei importanta provine din rutele comerciale foarte vechi care treceau prin Bosfor.

Istanbul este legat, atat la nord cat si la sud, de doua mari: Marea Neagra si Marea Marmara. Jumatatea de vest a orasului este in partea europeana iar partea de est este situata in Asia, Istanbulul fiind despartit de stramtoarea Bosfor. Istanbulul se intinde pe o suprafata de 780.000 de metri patrati si are peste 10 milioane de locuitori. (99,8% musulmani, 0,20% crestin-ortodoxi si 0,01% evrei).

Moscheea Albastra din Istanbul
Moscheea Albastra din Istanbul

Pe langa rolul sau administrativ, Istanbul a jucat si un rol religios foarte important. Patriarhatul Crestinilor de Rasarit a avut sediul aici inca de la infiintarea sa, tot aici fiind construite printre primele biserici si manastiri crestine. Un secol mai tarziu dupa cucerirea sa, orasul a fost imbogatit cu moschei, palate, scoli, bai si alte monumente arhitecturale cu specific turcesc.

In fiecare an, au loc doua sarbatori legale: Ramadanul (in anul 2009 este intre 12-14 Octombrie) si Sarbatoarea Sacrificiului (in anul 2009 intre 20-23 Decembrie). Ramadanul, este fara indoiala, cea mai importanta sarbatoare pentru musulmani.

Alte sarbatori nationale:

29 Octombrie – Ziua Republicii Istanbul; 30 August – ziua eliberarii Istanbulului; 23 Aprilie – Ziua copilului; 19 Mai – Ziua tineretului si sportului.
Istanbulul asigura 46% din exportul national si 40% din importul national al Turciei.

Pentru a putea vedea Fortificatiile romane (Muzeul Chora) unde au fost renovate frescele si mozaicele din timpul perioadei bizantine, Turnul Galata pentru o panorama splendida asupra orasului, Palatul Dolmabahçe de pe Bosfor – cel mai bogat palat-muzeu din lume, muzeul de arheologie, muzeul de arta islamica si alte atractii trebuie sa petreceti cel putin 3-4 zile in Istanbul.

Pentru cumparaturi aveti la dispozitie o mare varietate de alegeri: de la Marele Bazar, mall-urile, galeriile si pana la buticurile de pe strada Bagdad.

Pentru a va descurca mai usor ar fi bine sa cunoasteti cateva cuvinte in turca:
Buna dimineata - Günaydin
Buna seara - Iyi aksamlar
Buna - Merhaba
La revedere - Gule Gule
Multumesc - Tesekkur ederim
Ce faci? - Nasilsiniz?
OK - Tamam
Pofta buna - Afiyet olsun
Prea scump - Pahali
Ieftin - Ucuz

Istanbulul a fost ales sa reprezinte capitala de cultura europeana in anul 2010. Locurile istorice din Istanbul au fost adaugate in patrimoniul UNESCO in anul 1985.