Istanbul - Inalta Poarta spre Orient


Istanbul este puntea dintre Europa si Asia, un oras aflat la confluenta dintre cele doua continente.

Istanbulul, cel mai apropiat oras european de Asia si cel mai apropiat oras asiatic de Europa, este unul din cele mai importante porturi a carei importanta provine din rutele comerciale foarte vechi care treceau prin Bosfor.

Imparatul Roman Constantin a construit Constantinopolul pe sapte coline pentru a il asemana cat mai mult cu Roma. Pe fiecare dintre cele sapte coline ale Istanbulului se gaseste cate o moschee imperiala.

Moscheea Albastra din Istanbul Moscheea Albastra din Istanbul

Istanbul este legat, atat la nord cat si la sud, de doua mari: Marea Neagra si Marea Marmara. Jumatatea de vest a orasului este in partea europeana iar partea de est este situata in Asia, Istanbulul fiind despartit de stramtoarea Bosfor. Istanbulul se intinde pe o suprafata de 780.000 de metri patrati si are aproximativ milioane de locuitori. (99,8% musulmani, 0,20% crestin-ortodoxi si 0,01% evrei).

Pe langa rolul sau administrativ, Istanbul a jucat si un rol religios foarte important. Patriarhatul Crestinilor de Rasarit a avut sediul aici inca de la infiintarea sa, tot aici fiind construite printre primele biserici si manastiri crestine. Un secol mai tarziu dupa cucerirea sa, orasul a fost imbogatit cu moschei, palate, scoli, bai si alte monumente arhitecturale cu specific turcesc.

In fiecare an, au loc doua sarbatori legale: Ramadanul si Sarbatoarea Sacrificiului. Ramadanul, este fara indoiala, cea mai importanta sarbatoare pentru musulmani.

Alte sarbatori nationale:

29 Octombrie – Ziua Republicii Istanbul; 30 August – ziua eliberarii Istanbulului; 23 Aprilie – Ziua copilului; 19 Mai – Ziua tineretului si sportului.
Istanbulul asigura 46% din exportul national si 40% din importul national al Turciei.

Pentru a putea vedea Fortificatiile romane (Muzeul Chora) unde au fost renovate frescele si mozaicele din timpul perioadei bizantine, Turnul Galata pentru o panorama splendida asupra orasului, Palatul Dolmabahçe de pe Bosfor – cel mai bogat palat-muzeu din lume, muzeul de arheologie, muzeul de arta islamica si alte atractii trebuie sa petreceti cel putin 3-4 zile in Istanbul.

Top lucruri interesante despre Istanbul

  • Istanbulul (vechiul Bizant) a fost fondat pe sapte coline, la fel ca Roma.
  • Istanbul este singurul oras din lume care se afla atat in Europa cat si in Asia.
  • Populatia Istanbulului care numara in jur de 15 milioane de locuitori, este mai mare decat a altor 177 de tari.
  • Incepand din 1502, Istanbul a fost cel mai aglomerat oras din lume, insa din 1840 locul i-a fost luat de Londra.
  • Istanbul a fost capitala a trei mari imperii: Imperiul Roman de Rasarit, Imperiul Bizantin si Imperiul Otoman.
  • Moscheea Albastra este singura moschee din Istanbul cu sase minarete. Acesta este si numarul maxim pe care o moschee il poate avea.
  • Metroul din Istanbul este al treilea cel mai vechi din lume. Cu o lungime de 573 de metri a fost construit in 1875. Inainea lui au fost construite metroul din Londra in 1863 si cel din New York in 1868
  • Hagia Sofia a fost pentru 900 de ani cea mai mare biserica din lume.
  • Istanbul a fost capitala culturala europeana in anul 2010. Din Romania, Sibiu (2007) si Timisoara (2021) au aceasta onoare.
  • Cel mai mare far din Turcia se gaseste in cartierul Sile pe coasta Marii Negre. Are 19 metri inaltime si 1.1 metri latime.
  • Patru cai de bronz care decoreaza astazi Catedrala San Marco din Venetia, au fost luati din Istanbul, care pe atunci se numea Constantinopol, in secolul al XIII-lea de cruciati.
  • Sapphire, un zgarie nori din cartierul Levant este cea mai inalta cladire dintre Dubai si Frankfurt. Aceasta masoara 261 de metri inaltime.
  • Primaria din Istanbul colecteaza peste 16 mii de tone de gunoi de pe strazile orasului.
  • In Evul Mediu, Istanbul avea peste 1400 de toalete publice, in timp ce in palatele din Franta toaletele lipseau cu desavarsire.
  • Agatha Christie a scris celebrul ei roman "Crima in Orient Expres" la Hotelul Pera Palace din Istanbul

Alte informatii utile despre Istanbul

Pentru cumparaturi aveti la dispozitie o mare varietate de alegeri: de la Marele Bazar, mall-urile, galeriile si pana la buticurile de pe strada Bagdad.

Pentru a va descurca mai usor ar fi bine sa cunoasteti cateva cuvinte in turca:
Buna dimineata - Günaydin
Buna seara - Iyi aksamlar
Buna - Merhaba
La revedere - Gule Gule
Multumesc - Tesekkur ederim
Ce faci? - Nasilsiniz?
OK - Tamam
Pofta buna - Afiyet olsun
Prea scump - Pahali
Ieftin - Ucuz

Istanbulul a fost ales sa reprezinte capitala de cultura europeana in anul 2010. Locurile istorice din Istanbul au fost adaugate in patrimoniul UNESCO in anul 1985.