Istanbul Museum Pass


Exista trei modalitati de a evita cozile ce sunt uneori interminabile la cele mai importante muzee din Istanbul.

Prima optiune este Istanbul Museum Pass. Acest card va permite sa economisiti ceva bani pe taxele de intrare si sa evitati cozile de la intrare.

Cardul Istanbul Museum Pass
Cardul Istanbul Museum Pass

A doua optiune este sa inchiriati un ghid care are posibilitatea de a va asigura intrarea in muzee mult mai rapid. Aceasta optiune este buna pentru grupuri mai mari sau atunci cand mergeti la Istanbul printr-o agentie de turism. Altfel poate fi destul de costisitoare.

A treia optiune sunt biletele online care va permit sa sariti peste coada de la intrare. Acestea sunt putin mai scumpe decat pretul normal al bieletor la muzee insa multe dintre ele vin si cu ghid turistic si asa cum ziceam va permit sa intrati la obiective fara a mai sta la coada. Chiar daca le cumparati in avans aveti si posibilitatea de a le anula si veti primi toti banii inpoi daca anularea se face cu 24 de ore in avans.

Hagia Sophia – Bilet de intrare (skip the line)
Palatul Topkapi – Bilet de intrare (skip the line)
Basilica Cistern – Bilet de intrare (skip the line)
Palatul Dolmabahce – Bilet de intrare (skip the line)

Puteti lua in calcul cateva dintre aceste optiuni in special din cauza cozilor foarte lungi ce se formeaza la intrarea in unele obiective turistice cum ar fi Hagia Sophia sau Palatul Topkapi. La obiectivele turistice din Istanbul sunt cozi interminabile mai ales in lunile aprilie, mai, iunie, septembrie si octombrie, luni ce sunt in plin sezon pentru Istanbul.

Preturi pentru Istanbul Museum Pass

Instanbul Museum Pass costa 220 de lire turcesti. Copiii sub opt ani nu au nevoie de acest card. La Hagia Sophia si la Palatul Topkapi intrarea este gratuita pentru copiii mici.

De retinut pentru cei care viziteaza Istanbulul impreuna cu copiii este ca vor trebui sa obtina un bilet de intrare gratuit. O copie de pasaport e necesara pentru a dovedi varsta copilului. Daca nu doriti sa stati la coada pentru cei mici poate merita sa cumparati un card si pentru ei. Daca varsta copilului este evident mai mica de 8 ani, atunci cei care controleaza biletele va vor lasa sa treceti la intrarea in muzee. Acest lucru functioneaza in special in locurile foarte aglomerate cum ar fi Palatul Topkapi si Hagia Sophia.

Ce este Istanbul Museum Pass? Unde poate fi folosit?

Cardul care este valabil 5 zile costa 220 de lire turcesti. Cu ajutorul acestui card, intrarea este gratuita la obiectivele de mai jos. Istanbul Museum Pass devine activ dupa prima folosire si poate fi apoi folosit pentru 120 de ore.

Lista muzeelor pentru care Istanbul Museum Pass ofera intrare gratuita

Hagia Sophia
Palatul Topkapi (inclusiv Biserica Hagia Eirene si Haremul)
Muzeul de Arheologie din Istanbul (din complexul Palatului Topkapi)
Muzeul de Arta Turceasca si Islamica
Muzeul Istoriei Stiintei si Tehnologiei Islamice (in complexul Palatului Topkapi, in Parcul Gulhane)
Muzeul Mozaicului Marelui Palat (in apropiere de Moscheea Albastra)
Biserica Chora
Fortareata Rumeli Hisari
Palatul Yildiz
Casa Muzeala Galata Mevlevi
Muzeul Fethiye

Merita sa cumpar un Istanbul Museum Pass?

Avand in vedere ca intrarea la Palatul Topkapi costa 72 de lire turcesti (Haremul inca 42 de lire, biserica Hagia Eirene inca 36 lire) iar biletul la Hagia Sophia costa inca 72 de lire, ajungem la 222 de lire si deja am depasit costul cardului.

Daca mai adaugati la itinerar Muzeul de Arheologie care costa 36 de lire si Muzeul de Arta Islamica la 42 de lire, atunci constatam ca puteti beneficia de o reducere interesanta platind pentru Istanbul Museum Pass.

Istanbul Museum Pass ofera intrare fast track la Palatul Topkapi.

Alte discounturi pe care le primiti cu Istanbul Museum Pass la diferite atractii si muzee din Istanbul:

Excursie cu feribotul pe Bosfor
Muzeul Inocentei (Muzeu dedicat castigatorului premiului Nobel Orhan Pamuk).
Muzeul Militar din Istanbul
Muzeul Pera
Muzeul Rahmi Koc
Muzeul Sakip Sabanci
Muzeul Sadberk Hanim

Planificarea vizitelor cu Istanbul Museum Pass

Cardul Istanbul Museum Pass va permite sa economisiti si timp, nu numai bani, pentru ca puteti scuti timpul petrecut la coada la fiecare dintre muzee. Nu veti sta la coada sa cumparati bilete insa e posibil sa prindeti coada si la controlul de securitate. Chiar daca e mult mai putin timp, nu trebuie sa ignorati acest aspect atunci cand va planificati excursia in Istanbul.

Cele mai populare muzee din Istanbul sunt inchise cate o zi pe saptamana, insa din fericire de obicei, muzeele ce se afla in acelasi district sunt inchise in zile diferite. Asadar va puteti planifica vacanta si vizitarea obiectivelor turistice si in functie de zilele in care acestea sunt inchise.

Zilele cand sunt inchise principalele obiective turistice in Istanbul:

Hagia Sophia – Luni
Muzeul de Arta Turceasca si Islamica – Luni
Muzeul Mozaicului de la Marele Palat – Luni
Palatul Topkapi – Marti
Muzeul Kariye, Biserica Chora – Miercuri
Muzeul Mozaicului de la Marele Palat – Miercuri
Muzeul Fethiye – Miercuri

Este valabil Cardul Istanbul Museum Pass la Palatul Dolmabahce si la Basilica Cisterna?

O serie de obiective si atractii foarte populare cum ar fi Basilica Cisterna, Palatul Dolmabahce sau Palatul Beylerbeyi si Turnul Galata se afla sub o autoritate diferita. Din aceasta cauza, Istanbul Museum Pass nu poate fi folosit pentru ele.

De unde pot cumpara Cardul Istanbul Museum Pass

Istanbul Museum Pass este pus in vanzare la muzeele din lista de mai jos. Cardul se poate cumpara de casele de bilete ale acestor muzee. Nu este nevoie de un act de identitate insa este recomandat sa aveti totusi pasaportul la dumneavoastra, mai ales pentru copiii care au nevoie de un bilet gratuit.

Palatul Topkapi
Hagia Sophia
Biserica Chora
Muzeul Mozaicului
Muzeul de Arta Turceasca si Islamica
Muzeul de Arheologie din Istanbul

Istanbul Museum Pass se poate cumpara online de aici.

Istanbul Tourist Pass

O alternativa la Istanbul Museum Pass este Istanbul Tourist Pass. Acesta are variante de 3,5 si 7 zile. Acest card contine si transfer de la aeroport, o plimbare cu vaporul pe Bosfor, bilet pentru plimbare cu autobuzele hop-on/hop-off si vizite cu ghid la muzee. Acest card se poate cumpara online de aici.